Απόσπασμα από το 1ο κεφάλαιο του βιβλίου του Παναγιώτη Τραϊανού με τίτλο, Το Ελντοράντο των Βλακών

Η Νέα Τάξη των Πραγμάτων, αν επιβληθεί στον κόσμο, θ' αποτελεί το πλέον τραγικό συμβάν στη μακραίωνη ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. Γιατί; Γιατί θ' αποτελεί την οριστική κι αμετάκλητη ήττα της ανθρώπινης εξυπνάδας από την ανθρώπινη βλακεία. Μια ήττα που θα αφορά το γενικό επίπεδο και το σύνολο της ανθρωπότητας και όχι κάποια συγκεκριμένα πολιτισμικά μοντέλα σε κάποιες γνωστές ή άγνωστες "γωνιές" του πλανήτη.

Ό,τι κέρδισε ως σύνολο η ανθρωπότητα από τους καρπούς των κόπων των ευφυών παιδιών της, θα γίνει ένα "λάφυρο", που θα το μοιραστούν μεταξύ τους οι πλέον βλάκες που γεννήθηκαν πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη. Ένα "λάφυρο", που θα οδηγήσει τα δισεκατομμύρια των απλών ανθρώπων στην απόλυτη οικονομική εξαθλίωση …και το ακόμα χειρότερο, θα τους οδηγήσει στην επίσης απόλυτη πνευματική εξαχρείωση.

Τίποτε από αυτά που ισχυριζόμαστε —και βέβαια είναι τραγικά για την ανθρωπότητα— δεν έγιναν τυχαία. Η τελική κατάσταση, που σήμερα πρεσβεύει η Νέα Τάξη Πραγμάτων, είναι επιλογή αυτών οι οποίοι σήμερα είναι κύριοι του πλανήτη και οι οποίοι βέβαια κάθε άλλο παρά κουτοί είναι. Συμφέρει όλους αυτούς τους πονηρούς ανθρώπους να "καλλιεργούν" την ανθρώπινη βλακεία. Συμφέρει τους ισχυρούς να δημιουργούν βλάκες, γιατί τους συμφέρει να έχουν αντίπαλους τους βλάκες. Ανθρώπους, δηλαδή, που ό,τι και να παθαίνουν δεν θα αντιδρούν. Ανθρώπους, που θα ανέχονται τα πάντα, γιατί κάποιοι θα τους εκπαιδεύουν να επιδεικνύουν αυτήν την απαράδεκτα παθητική συμπεριφορά, που είναι η τυπική συμπεριφορά του βλάκα.

Θα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, για να καταλάβει ο αναγνώστης για τι περίπου μιλάμε. Αν ανοίξει κάποιος ένα οποιοδήποτε λεξικό, θα βρει την εξήγηση της έννοιας του "βλάκα". "Βλάκας", σύμφωνα με όλα τα λεξικά του κόσμου, είναι ο κουτός άνθρωπος, που μπορείς να τον "δουλεύεις" ανά πάσα στιγμή. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος δεν αντιδρά, όσο κι αν θίγονται τα συμφέροντά του από τις πράξεις αυτών που τον εκμεταλλεύονται.

Η συμπεριφορά αυτή έχει τα βαθύτερα αίτιά της στην αδυναμία του βλάκα να επιβιώσει μόνος του μέσα σ' ένα σύνθετο και πολλές φορές επικίνδυνο περιβάλλον. Ο βλάκας είναι ένα εξαρτώμενο άτομο, που δεν μπορεί με βάση τη δική του βούληση να λειτουργήσει ως ένα αυτόνομο όν. Έχει ανάγκη από τις αποφάσεις των άλλων, γιατί δεν μπορεί ν' αποφασίσει ο ίδιος μόνος του. Δεν μπορεί ν' αποφασίσει ούτε για τα θεμελιώδη που αφορούν τον ίδιο του τον εαυτό. Ειδικά μάλιστα σε ένα περιβάλλον περίπλοκο και μη φυσικό, όπως είναι η σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία. Ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι νόμοι, που διέπουν τη λειτουργία του, δεν προστατεύουν τον απλό άνθρωπο, αλλά τη μειοψηφία των ισχυρών. Από τη στιγμή λοιπόν που η ίδια η επιβίωση του ανθρώπου εξαρτάται από τους ισχυρούς, είναι αδύνατον αυτός με τα συγκεκριμένα αυτά τα χαρακτηριστικά ν' αντιδράσει στις αυθαιρεσίες τους.

Η απουσία αντίδρασης σε αρνητικά φαινόμενα είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο στη φύση. Συμβαίνει συχνά μεταξύ ζώων που κινούνται στο ίδιο περιβάλλον, έχουν τις ίδιες ανάγκες, αλλά ανήκουν σε διαφορετικά είδη και άρα έχουν διαφορετικές δυνατότητες. Είναι σύνηθες φαινόμενο δηλαδή κάποια ισχυρά σαρκοφάγα ν' απολαμβάνουν πλούσια τροφή και δίπλα τους να λιμοκτονούν —χωρίς καμία απολύτως αντίδραση— κάποια αδύναμα επίσης σαρκοφάγα ζώα. Το σύνολο των ζώων, εξαιτίας αυτών των δεδομένων "σκέπτεται" κι αντιδρά με έναν συγκεκριμένο τρόπο, που δεν αλλάζει ποτέ.

Αυτός ο αναλλοίωτος τρόπος δράσης και αντίδρασης είναι αποτέλεσμα των προτεραιοτήτων τους. Το σύνολο των ζώων έχουν ως άμεση προτεραιότητά τους την επιβίωση. Μπροστά σ' αυτήν την άμεση προτεραιότητά τους υποχωρούν όλες οι υπόλοιπες. Η ύαινα, όσο και να πεινάει, δεν θα πλησιάσει ποτέ ένα λιοντάρι όταν αυτό τρώει. Θα περιμένει υπομονετικά να τελειώσει το γεύμα του και αν περισσέψει τίποτε έχει καλώς. Αν δεν περισσέψει, δεν διεκδικεί μερίδιο. Δεν ρισκάρει ποτέ τη ζωή της για να χορτάσει. Δίνει στον εαυτό της παράταση ζωής με την πείνα της και δεν τη θέτει σε άμεσο κίνδυνο, επιχειρώντας μια βίαιη σύγκρουση με τον πολύ πιο ισχυρό αντίπαλό της.

Αυτό είναι κάτι το απόλυτα λογικό και είναι μια συμπεριφορά που αφορά και τον ίδιο τον άνθρωπο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο αυτός βρεθεί σε ανάλογες συνθήκες. Ο άνθρωπος, άσχετα με την ευφυΐα του, στο βασικό επίπεδο σκέψης δεν διαφέρει από την ύαινα του παραδείγματός μας. Ως μέλος και ο ίδιος της φύσης στο βασικό επίπεδο, δρα όπως ένα ζώο. Όταν αισθάνεται ότι κινδυνεύει μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του, κρύβεται στο "καβούκι" του και δεν εκφράζει ανώτερες απαιτήσεις. Όταν αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, δεν αντιδρά απέναντι σ' αυτούς που τον εκμεταλλεύονται κι έχουν τη δυνατότητα να του κάνουν κακό. Μέσω της πείνας δίνει κι αυτός παράταση ζωής στον εαυτό του. Υπομένει κι αυτός την πείνα του και δεν ρισκάρει σύγκρουση μ' αυτούς που εκτιμά ότι είναι κατά πολύ ισχυρότεροί του.

Όμως, το θέμα εδώ είναι το εξής: Ο άνθρωπος έχει ευφυΐα και δεν είναι ζώο. Η ύαινα αντιδρά όπως αντιδρά, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή. Δεν έχει την ευφυΐα να δημιουργήσει τις καταστάσεις που την ευνοούν ή τέλος πάντων προστατεύουν το δικαίωμα της ύπαρξής της. Δεν έχει τη δυνατότητα να συλλάβει μια γενική εικόνα του "είδους" της και να δουλέψει προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των συλλογικών της συμφερόντων. Σε όλη της τη ζωή δρα κι αντιδρά στο ατομικό επίπεδο ως ζώο με συγκεκριμένα ειδικά χαρακτηριστικά. Στον αγώνα τής επιβίωσής της αμφισβητεί το δικαίωμα ύπαρξης των ασθενέστερων κι αποδέχεται μια ανάλογη εις βάρος της συμπεριφορά από τα ισχυρότερα. Δεν μάχεται για το δίκιο της ζούγκλας, που θα επιτρέψει σε όλους ανεξαιρέτως να επιβιώσουν. Είναι ταυτόχρονα θύτης και θύμα της ζούγκλας.

Πάντα δηλαδή θα υποχωρεί μπροστά στο ζώο που υπερέχει σε σχέση μ' αυτήν, άσχετα με το πόσο την θίγει αυτή η υποχώρηση. Το λιοντάρι, για όσο διάστημα θα υπάρχει στη φύση, θα είναι ισχυρότερο από την ύαινα. Θα τρώει και θα επιβιώνει, όταν δίπλα του η ύαινα θα λιμοκτονεί και θ' απειλείται με θάνατο. Καμία ύαινα δεν μπορεί ν' αλλάξει αυτό το δεδομένο. Κανένα κατώτερο είδος δεν μπορεί ν' απειλήσει τα ανώτερα.

Όμως, με τον άνθρωπο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όταν ο άνθρωπος μέσα στην κοινωνία του ζει παθητικά σαν πειναλέα ύαινα και την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι όμοιοί του άνθρωποι περιφέρονται σαν χορτασμένα και άπληστα λιοντάρια, υπάρχει πρόβλημα. Όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί να "δει" την κατάσταση στο γενικό επίπεδο, που αφορά συνολικά το "είδος" του, υπάρχει πρόβλημα.

Αυτό το πρόβλημα είναι σήμερα το κυρίαρχο του ανθρώπινου είδους. Κάποιοι άνθρωποι, φερόμενοι βλακωδώς, επιτρέπουν σε ομοίους τους ν' αρπάζουν τα πάντα κι αυτοί δεν αντιδρούν. Δεν είναι δυνατόν σε μια κοινωνία εκατό ανθρώπων οι πέντε ν' απολαμβάνουν τα πάντα και οι ενενήντα πέντε να υποφέρουν από ανέχεια. Όσο ισχυροί και έξυπνοι να είναι αυτοί οι πέντε, οι υπόλοιποι μπορούν να τους λιώσουν σε περίπτωση σύγκρουσης. Μπορούν, εξαιτίας των αναγκών τους, να τους κατασπαράξουν στην κυριολεξία.

Όσο κι αν κάποιοι λίγοι άνθρωποι "λιονταρίζουν", λόγω των ατομικών τους δυνατοτήτων, δεν συνθέτουν "ανώτερο" είδος. Ως ομάδα ανθρώπων είναι απόλυτα πιο αδύναμοι από μια ανθρώπινη "μάζα" τεραστίου μεγέθους. Μια "μάζα" της οποίας τα μέλη δεν ανήκουν σε κάποιο άλλο κατώτερο "είδος", αλλά απλά υπολείπονται σε ατομικές δυνατότητες από τους ισχυρούς.

Εδώ δεν μιλάμε για διαφορετικά είδη κι αυτό είναι το τραγικό της κατάστασης. Δεν μιλάμε για κατώτερες ύαινες και ανώτερα λιοντάρια. Εδώ μιλάμε για το ίδιο είδος, που απλά τα μέλη του δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Αν μέσα στο ανθρώπινο είδος υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι φέρονται σαν "κατώτεροι" και δεν αντιδρούν όταν λιμοκτονούν, υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.

Αυτό γίνεται σήμερα στην πανανθρώπινη κοινωνία κι αυτό είναι όπως είπαμε το τραγικό. Κάποιοι έχουν παγιδεύσει τον άνθρωπο στη λογική των "ειδών" και τον εκμεταλλεύονται. Αρπάζουν τα πάντα για τους εαυτούς τους σαν να επρόκειτο για "ανώτερους" ανθρώπους, που έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους υπόλοιπους. Αυτοί οι άπληστοι άνθρωποι έχουν παγιδεύσει τον άνθρωπο σε μια άρρωστη λογική και τον εκμεταλλεύονται σαν να είναι "κατώτερο" ζώο.

Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το επιτύχει κάποιος, αν γνωρίζει πώς λειτουργεί ο άνθρωπος. Το όλο πρόβλημα για τη θεμελίωση μιας τέτοιας κατάστασης είναι να πειστεί ο "κατώτερος" άνθρωπος ότι κινδυνεύει η επιβίωσή του σε περίπτωση αντίδρασής του. Το όλο πρόβλημα δηλαδή είναι να τον περιορίσεις στο βαθμό που θα "σκέφτεται" όμοια με ένα ζώο το οποίο αγωνιά για την επιβίωσή του. Από εκεί και πέρα μπορείς να τον χειρίζεσαι σαν ζώο, γιατί μπροστά στον κίνδυνο της επιβίωσης ενεργοποιούνται τα ζωικά ένστικτα του άνθρωπου εις βάρος της ευφυΐας του.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων αυτό προσπαθεί να καταφέρει και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα. Έχει κατορθώσει και ελέγχει τις αντιδράσεις των θυμάτων της, γιατί, ελέγχοντας το παγκόσμιο κεφάλαιο, τα περιορίζει στο βασικό ζωικό επίπεδο σκέψης. Μπορεί και εκβιάζει την ανθρωπότητα με μέσον αυτό το κεφάλαιο, που εντελώς αυθαίρετα το έχει ονομάσει "ιδιοκτησία" της. Με αυτό το κεφάλαιο μπορεί και απειλεί την επιβίωση της ανθρωπότητας στο σύνολό της.

Κάθε φορά που κάποιος πάει να ξεφύγει από το επίπεδο αυτό, το σύστημα αντιδρά βίαια. Ελέγχοντας το παγκόσμιο κεφάλαιο και όλους όσους επωφελούνται από αυτό, απειλεί τους εχθρούς του με αφανισμό. Επειδή είναι πανίσχυρο, ελέγχει τις αντιδράσεις εν τη γεννέση τους κι αυτό έχει "διδακτικό" χαρακτήρα για τους υπόλοιπους. Κάποια ανώτερα "λιοντάρια" κατασπαράζουν κάποιες κατώτερες "ύαινες" που αντιδρούν κι αυτό διδάσκει αυτούς τους οποίους σκέφτονται πώς ν' αντιδράσουν.

Αυτό βέβαια είναι και το λεπτό σημείο των όσων ισχυριζόμαστε. Ο άνθρωπος σήμερα έχει επιλέξει λάθος μέτωπο για να δώσει τις μάχες του. Έχει ακολουθήσει το σύστημα στη λογική του και μάχεται εκεί όπου δεν υπάρχουν ελπίδες για να νικήσει. Θεωρεί φυσικά τα αφύσικα και μέσα σ' αυτό το αφύσικο περιβάλλον μάχεται. Είναι αφύσικο ένα περιβάλλον, όπου ελάχιστα άτομα ελέγχουν το σύνολο των αγαθών τα οποία έχει ανάγκη η ανθρωπότητα για να επιβιώσει.

Αυτό το αφύσικο σήμερα δεν είναι ορατό ως πρόκληση, γιατί το σύστημα περιπλέκει διαρκώς την κατάσταση με πονηρά νομικίστικα εφευρήματα. Με διάφορους νόμους, που υποτίθεται υπερασπίζονται τα ατομικά δικαιώματα, καλύπτει τις κλοπές, την αυθαιρεσία και την απληστία των ανθρώπων του. Για παράδειγμα, είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα η προστασία της περιουσίας, αλλά δεν μπορεί κάποιος να είναι ιδιοκτήτης του πλανήτη και ν' αποφασίζει μόνος του για το ποιος θα επιβιώσει και ποιος όχι. Δεν μπορεί να πεθαίνουν άνθρωποι, επειδή αυτός ο ιδιοκτήτης έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιουσία του και ταυτόχρονα δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο εκτός από τα κέρδη του.

Αυτά όλα, που είναι αφύσικα, ο σημερινός άνθρωπος τα αποδέχεται και γι' αυτό δεν αντιδρά στο επίπεδο όπου τον συμφέρει να πολεμήσει. Ο άνθρωπος, εξαιτίας της ευφυΐας του, δεν θα έπρεπε να μάχεται για την επιβίωσή του μέσα σ' ένα ελεγχόμενο από τους ισχυρούς περιβάλλον. Δεν θα έπρεπε να μάχεται σαν "κατώτερος", που αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα στη "ζούγκλα" των "ανωτέρων". Με την ευφυΐα του θα έπρεπε να μάχεται στο επίπεδο που αφορά τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος το οποίο τον φιλοξενεί ως "είδος". Θα έπρεπε να μάχεται ως άνθρωπος, που απλά μεριμνά για το ιδανικό επίπεδο ζωής και όχι ακόμα να πολεμά για την καθημερινή επιβίωση. Θα έπρεπε να έχει μόνιμα πρόβλημα με τις πράξεις αυτών που αρπάζουν αυθαίρετα αυτά τα οποία και ο ίδιος έχει ανάγκη. Θα έπρεπε να μάχεται εναντίον των αθλίων, που αρπάζουν για λογαριασμό τους το παγκόσμιο κεφάλαιο. Θα έπρεπε να μάχεται για τον έλεγχο του αγαθού, που επηρεάζει την επιβίωσή του.

Το κύριο σφάλμα του ανθρώπου εδώ και αιώνες είναι ότι περιμένει σαν ύαινα να φάει τα ψίχουλα των λιονταριών, ενώ αυτό που θα έπρεπε να κάνει εξ αρχής θα ήταν να γκρεμίσει συθέμελα τη "μήτρα" που γεννάει αυτά τα λιοντάρια. Το σφάλμα του είναι που αφήνει "ανώτερους" ν' αναπαράγονται και δεν αγωνίζεται να εξαλείψει τα στοιχεία εκείνα που δίνουν τη δυνατότητα σε κοινούς ανθρώπους ν' αποκτούν χαρακτηριστικά "ανωτέρων". Δεν αγωνίζεται για να εξαλείψει τα στοιχεία που διαφοροποιούν μεταξύ τους τούς ανθρώπους.

Πέφτοντας δηλαδή θύμα του συστήματος, που ελέγχεται από τα αιμοδιψή "λιοντάρια", δεν αγωνίζεται στο επίπεδο που αφορά την ευφυΐα του, αλλά αντιδρά ενστικτωδώς, θεωρώντας σαν δεδομένο ότι δεν ελέγχει ο ίδιος το κεφάλαιο. Αποτέλεσμα; Δεν αντιδρά στην αυθαιρεσία των ισχυρών του κόσμου, που συγκεντρώνουν αυθαίρετα το σύνολο του κεφαλαίου, δημιουργώντας μονοπωλιακές και εκ των δεδομένων αρνητικές καταστάσεις. Αντιδρά ενστικτωδώς, ώστε να μπορέσει μέσα σ' αυτές τις άσχημες καταστάσεις να επιβιώσει.

Δεν πολεμάει τον εχθρό του, αλλά τον "γλείφει", προκειμένου να εξασφαλίσει την προσωπική του επιβίωση. Λειτουργεί σαν βλάκας, που, έχοντας ανάγκη αυτούς τους οποίους του εξασφαλίζουν τη βασική επιβίωση, τους ανέχεται και πολλές φορές τους υποστηρίζει, άσχετα αν αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της αθλιότητάς του. Η επιτυχία αυτών που σήμερα είναι κυρίαρχοι του πλανήτη είναι τεράστια, γιατί καταφέρνουν και βάζουν στη λογική του βλάκα δισεκατομμύρια ανθρώπων, που κάθε άλλο παρά βλάκες είναι.

Ποίοι είναι αυτοί οι κυρίαρχοι και πώς επιχειρούν να οδηγήσουν την παγκόσμια κοινωνία στο επίπεδο που τους συμφέρει; Οι κυρίαρχοι είναι οι Αγγλοσάξονες και οι Εβραίοι. Οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές αντίστοιχα των πολυεθνικών, που αυτήν τη στιγμή ελέγχουν πάνω από το 80% του παγκοσμίου κεφαλαίου. Αυτοί οι απειροελάχιστοι άνθρωποι —σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό— ελέγχουν πάνω από το 80% του αγαθού που επιτρέπει στην ανθρωπότητα να επιβιώνει.

Έχοντας γνώση της δύναμής τους και φοβούμενοι την αντίδραση της ανθρωπότητας, κάνουν αυτό που αναφέραμε πιο πάνω. Προσπαθούν να παρακάμψουν την ευφυΐα του ανθρώπου, περιορίζοντάς τον στο βασικό επίπεδο της αντίδρασής του, που έχει σχέση με την επιβίωση. Προσπαθούν να τον πείσουν ότι η κατοχή αυτή του κεφαλαίου είναι μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και ως εκ τούτου μια κατάσταση μόνιμη, νόμιμη και άρα μη αντιστρέψιμη. Τρομοκρατώντας τους πρωτοπόρους της κάθε αντιδραστικής προσπάθειας, επιβεβαιώνουν στους αφελείς την "ανωτερότητά" τους, αποθαρρύνοντάς τους.

Για όσο διάστημα το σύστημα καταφέρνει τον έλεγχο αυτόν, στην πραγματικότητα ακυρώνει την αντιδραστικότητα της ανθρωπότητας, γιατί αλλάζει το επίπεδο σκέψης της. Πείθοντάς την για το ακλόνητο της κατάστασης, τη βάζει να "τρέχει" για την επιβίωσή της. Οι πονηροί άρπαγες κάνουν τους υπόλοιπους ανθρώπους να σκέπτονται και να φέρονται σαν βλάκες, γιατί αυτό τους βολεύει. Μόνον από τους βλάκες δεν κινδυνεύουν και γι' αυτό επενδύουν στη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη βλακείας.

Εδώ μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης την τραγικότητα αυτών που συμβαίνουν σήμερα και υποβαθμίζουν τον άνθρωπο σε επίπεδο κατώτερο του ζώου. Ο άνθρωπος, όταν φέρεται σαν βλάκας, είναι κατώτερος από ζώο. Είναι κατώτερος, γιατί η ευφυΐα του, όχι μόνον δεν τον βοηθά, αλλά αντίθετα γίνεται "μπούμερανγκ" και λειτουργεί εις βάρος του. Αντί μέσω της ευφυΐας του να προστατεύει την ιδιότητά του και το δικαίωμα της ύπαρξής του, προσπαθεί μέσω αυτής να υπηρετήσει εκ του ασφαλούς τα ένστικτά του. Αυτό είναι τραγικό, γιατί οδηγεί στην απόλυτη υποταγή.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτού που λέμε, θα δούμε και πάλι το παράδειγμα που χρησιμοποιούμε. Η ύαινα ανέχεται τα λιοντάρια, γιατί απλά είναι κατώτερη. Η ύαινα όμως δεν ανέχεται μια άλλη ύαινα να φέρεται σαν λιοντάρι και μάχεται όταν υπάρχει άδικη κατανομή τροφής. Όταν δεν αρκεί αυτή η ατομική αντίδραση, εύκολα αυτή γίνεται συλλογική. Οι ύαινες ενώνουν τις δυνάμεις τους, όταν είναι αδύναμες σε σχέση με κάποιες όμοιές τους και η ένωση φέρνει θετικά, σίγουρα και ασφαλή αποτελέσματα. Η αδικία ερεθίζει το "είδος" και ο ερεθισμός αυτός "ξεσπά" πάνω στους αδίκους υπό μορφήν μαζικής βίαιης αντίδρασης.

Το ένστικτο δηλαδή κάνει την ύαινα να μην αντιδρά απέναντι στα λιοντάρια, αλλά το ίδιο ένστικτο την προστατεύει από τις όμοιές της όταν την αδικούν. Εκεί όπου απαιτείται ευφυΐα για να νικήσει, επειδή δεν την διαθέτει, αποδέχεται τη μοίρα της για να επιβιώσει. Απαιτείται ευφυΐα για να νικηθεί ένα ανώτερο είδος και επειδή η ύαινα δεν την διαθέτει, στηρίζεται στο ένστικτό της και υπομένει τη μοίρα της. Αντίθετα μεταξύ ομοίων απαιτείται μάχη. Αυτήν τη μάχη και πάλι λόγω ενστίκτου τη ρισκάρει η ύαινα, έχοντας και πάλι ως στόχο την επιβίωση.

Για όσο διάστημα στηρίζεται αποκλειστικά στο ένστικτό της, θα εξακολουθεί να επιβιώνει. Θα επιβιώνει χωρίς μάχη εκεί όπου υπάρχει κίνδυνος, αλλά θα επιβιώνει και με μάχη όταν κάποιοι όμοιοί της πάνε να επωφεληθούν εις βάρος της. Στηριζόμενη μάλιστα στο ένστικτό της, θα επιχειρεί να επωφεληθεί εις βάρος των ισχυρών, όταν μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο.

Ο άνθρωπος ούτε καν σ' αυτό το βασικό επίπεδο δεν κινείται, γιατί απλούστατα τον προδίδει το μεγαλύτερο των όπλων του, που είναι η ευφυΐα. Επειδή δεν είναι ζώο, ώστε να διαθέτει μόνον ένστικτο και επειδή δεν είναι θεός, ώστε να λύνει τα προβλήματά του μόνον μέσω της ευφυΐας του, παγιδεύεται εύκολα. Δεν μένει προσκολλημένος σταθερά ούτε στο ένστικτο, αλλά ούτε στην ευφυΐα του. Ενώ διαθέτει ταυτόχρονα καί ευφυΐα και ένστικτο, τίποτε από τα δύο δεν χρησιμοποιεί με τον ιδανικό τρόπο. Ενώ θα μπορούσε, είτε με το ένα μέσο είτε με το άλλο, να ζει στην ιδανική κοινωνία, κατορθώνει και είναι δυστυχής παρ' όλα τα προσόντα του.

Θεωρητικά ο άνθρωπος, λόγω των δυνατοτήτων του, θα έπρεπε να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, ούτε μέσα στη φύση ούτε μέσα στην κοινωνία του. Λόγω ευφυΐας, έχει τη θεωρητική δυνατότητα, όχι μόνον να ελέγχει εύκολα τους ομοίους του, αλλά να μπορεί να συγκρούεται ακόμα και με "ανώτερα" είδη από αυτόν, όταν αντιλαμβάνεται ότι απειλείται. Πρακτικά όμως έχει αποτύχει σε όλα επίπεδα. Ενώ δεν έχει απέναντί του κάποιον πραγματικά "ανώτερο" εχθρό, ώστε να έχει η ευφυΐα του θεμελιώδη αξία για την επιβίωσή του, δεν μπορεί ούτε ενστικτωδώς ν' αντιδράσει εναντίον των ομοίων του που τον αδικούν.

Η ύαινα του παραδείγματός μας υπερέχει του ανθρώπου στις αντιδράσεις της και μάλιστα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, εφόσον εκτός από τους άρπαγες ομοίους της έχει και ανώτερους αντιπάλους να πολεμήσει. Εν αντιθέσει προς τον άνθρωπο, επειδή στηρίζεται αποκλειστικά στο ένστικτό της, όχι μόνον περιορίζει τους ομοίους της, αλλά μπορεί ακόμα και να επωφελείται και έναντι των "ανωτέρων" της. Μόλις θα αντιληφθεί μια ολιγωρία των λιονταριών, θα σπεύσει να επωφεληθεί εις βάρος τους. Δεν την ενδιαφέρει τι θα γίνει μετά και αν θα υπάρξουν συνέπειες της πράξης της, γιατί απλούστατα δεν σκέφτεται. Δεν διαθέτει ευφυΐα και το ένστικτο την κατευθύνει στην επίλυση των προβλημάτων της στιγμής. Αν λύσει αυτά τα προβλήματα, επιβιώνει και αυτό της αρκεί.

Αντίθετα ο άνθρωπος, επειδή σκέφτεται, λειτουργεί χειρότερα ακόμα και από αυτήν την κουτή ύαινα. Ούτε μάχεται εναντίον των ομοίων του αλλά ούτε μπορεί να επωφεληθεί χωρίς μάχη από τους υποτιθέμενους "ανώτερους". Ενώ στην πραγματικότητα δεν διαθέτει "ανώτερους" εχθρούς, που να μπορούν να τον αφανίσουν ανά πάσα στιγμή, κάθεται και υπομένει την άσχημη μοίρα που του προσφέρουν οι ισχυροί όμοιοί του. Μπορεί να μένει πεινασμένος, ακόμα κι όταν υπάρχει μια αντίστοιχη ολιγωρία του συστήματος.

Εξαιτίας της ευφυΐας του, δηλαδή, παγιδεύεται στη λογική των θηρίων κι εξαιτίας της ευφυΐας του δεν αντιδρά σε καμία περίπτωση. Φερόμενος ως βλάκας, ανέχεται συνανθρώπους του να φέρονται σαν "ανώτερα" λιοντάρια. Να αρπάζουν τα πάντα και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Τους αφήνει να ισχυροποιούνται και όταν γίνουν "τέρατα" ισχύος τους αποδέχεται σαν τέτοια, φερόμενος σαν "κατώτερο" είδος, που αποδέχεται τη μοίρα του.

Ο άνθρωπος δηλαδή αφήνει από βλακεία κάποιους να πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές τους εις βάρος του. Όταν στην αρχή των φαινομένων —και άρα έγκαιρα— πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευφυΐα του, για να δημιουργήσει τις συνθήκες που εξασφαλίζουν την επιβίωσή του, αδρανεί. Δεν αντιδρά όταν απαιτείται ένστικτο, ώστε να περιορίσει τους άρπαγες πριν αυτοί γίνουν θηρία και τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή. Δεν αντιδρά στην αρχή πριν εξελιχθούν αρνητικά τα πράγματα και στη συνέχεια δεν αντιδρά επειδή φοβάται.

Όταν δηλαδή τα πράγματα είναι στην αρχή και το ρίσκο της σύγκρουσης είναι μικρό, η ευφυΐα του ανθρώπου τον προδίδει, γιατί "καπελώνει" το ένστικτό του. Η ευφυΐα του κρίνει ότι δεν αξίζει τον κόπο να ρισκάρει τη ζωή του για ασήμαντα πράγματα. Όταν στη συνέχεια τα πράγματα εξελιχθούν ραγδαία προς το χειρότερο η ίδια ευφυΐα τον ξαναπροδίδει. Στην περίπτωση αυτήν ο άνθρωπος κρίνει ότι δεν μπορεί να νικήσει τα θηρία και αποφασίζει να υποταχθεί σ' αυτά, για να επιβιώσει.

Στο σημείο αυτό μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης την υπεροχή της ύαινας. Η ύαινα αντιδρά από την αρχή στη αδικία. Ακόμα και για μια μπουκιά τροφής μπορεί να συγκρουστεί με μια όμοιά της. Αυτή η σύγκρουση για τα ασήμαντα είναι που τη σώζει ως είδος, γιατί δεν επιτρέπει τη συσσώρευση των ασήμαντων να τα μετατρέψουν σε σημαντικά. Εδώ βρίσκεται το σφάλμα του ανθρώπου, που εξαιτίας της ευφυΐας του δεν μάχεται για τα ασήμαντα και ταυτόχρονα με την ίδια ευφυΐα δεν μπορεί να "δει" το μέλλον. Υποτιμά τους ομοίους του, που προσπαθούν να επωφεληθούν για τα ασήμαντα και, όταν αυτοί γίνουν πανίσχυροι, τους φοβάται.

Ο περιορισμός των άπληστων ανθρώπων, που τείνουν να γίνουν θηρία, είναι επιβεβλημένος, γιατί η κοινωνία του ανθρώπου είναι δικό του δημιούργημα και άρα τεχνητή. Δεν διαθέτει τις ασφαλιστικές δικλείδες της φύσης. Είναι μια κοινωνία ιδιόμορφη, που διέπεται από νόμους οι οποίοι δεν είναι φυσικοί και ταυτόχρονα φιλοξενεί όντα που επίσης δεν έχουν την απλοϊκότητα της σκέψης των ζώων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να μεριμνά πάντα για τον έλεγχο της κοινωνίας του, γιατί απλούστατα μόνον η δική του ευφυΐα μπορεί να την ελέγξει. Στη φύση, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται τέτοιος έλεγχος, γιατί υπάρχει από την αρχή οριοθέτηση των πάντων. Αυτός που τη δημιούργησε τη "ρύθμισε", για να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια για όλα τα είδη τα οποία φιλοξενεί.

Τι θα πει "ρύθμιση" στο επίπεδο αυτό; Να μην απειλεί το ένα είδος με εξαφάνιση το άλλο. Ένα λιοντάρι, όσο ισχυρό κι αν είναι, δεν μπορεί ν' απειλήσει την επιβίωση, είτε των ομοίων του είτε των κατώτερων σαρκοφάγων ζώων. Αγωνίζεται εναντίον τους μόνον για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του και για τίποτε άλλο. Μόλις χορτάσει "βγαίνει" από τον αγώνα της επιβίωσης, δίνοντας "χώρο" και άρα δικαίωμα επιβίωσης και στους ασθενέστερους. Η "ρύθμιση" της ζούγκλας δεν απειλείται, γιατί όποιος "χορταίνει" απέχει από την "αγορά" της.

Μέσα στη ζούγκλα κάθε μέρα είναι μια καινούργια μέρα, όπου ο καθένας θα ξανααγωνιστεί από την αρχή για την επιβίωσή του. Όσο ισχυρός και να είναι κάποιος, το όριό του θα είναι η επιβίωσή του. Αν για τον οποιοδήποτε λόγο χάσει την ισχύ του, θα επιβιώνει εξαιτίας της "ρύθμισης" της ζούγκλας, που επιτρέπει στα ζώα να επιβιώνουν. Ακόμα και το πιο ισχυρό λιοντάρι, αν τραυματιστεί ή γεράσει, θα επιβιώνει σχετικά εύκολα για κάποιο διάστημα, γιατί μέσα στη ζούγκλα επιβιώνουν και τα "κατώτερα" ζώα. Όπως έδινε το ίδιο "χώρο" στα κατώτερα, έτσι επωφελείται και το ίδιο ως κατώτερο, όταν χάσει την απόλυτη ισχύ του.

Αντίθετα μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει και γι' αυτόν τον λόγο απαιτείται να βρίσκεται ο άνθρωπος σε διαρκή εγρήγορση. Μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία κινούνται άνθρωποι με ακόρεστη "όρεξη", που δεν εγκαταλείπουν ποτέ τον αγώνα και άρα δεν δίνουν "χώρο" σε κανέναν ασθενέστερο. Οι άνθρωποι λειτουργούν εκτός της λογικής της φύσης. Πολλαπλασιάζουν διαρκώς τις δυνατότητές τους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να είναι ισχυρότεροι από ποτέ ένα βήμα πριν από τον φυσικό τους θάνατο.

Αυτό όμως είναι υπέρ του δέοντος επικίνδυνο, γιατί ο τεχνητά ισχυρός ετοιμοθάνατος γέροντας, διατηρεί τεχνητά την ισχύ του. Όμως, η τεχνητή αυτή ισχύς δεν επιτρέπει στην ανθρώπινη κοινωνία να "αυτορυθμιστεί" και "γεννά" πλήθος προβλημάτων. Αν σ' αυτά προσθέσει κάποιος και την άσχημη νοοτροπία των ανθρώπων, που με πλήρη ισχύ βαδίζουν προς τον θάνατο, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα άσχημα. Οι πανίσχυροι γέροι μόνον προβλήματα δημιουργούν, γιατί αυτή είναι η φύση του ανθρώπου. Το θέμα είναι να μην τους επιτρέψεις να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν προβλήματα και όχι να επαφίεσαι στην καλή τους θέληση. Όσο πιο πολύ δυσκολεύτηκαν για να γίνουν πλούσιοι και όσο πιο αργά πέτυχαν τους στόχους τους, τόσο πιο επικίνδυνοι γίνονται.

Οι άνθρωποι αυτοί λειτουργούν όπως οι ασθενείς, που μισούν τον κόσμο εξαιτίας της ασθένειάς τους. Βασανίστηκαν από τους προηγούμενους για να "πετύχουν" και θέλουν να βασανίσουν και οι ίδιοι τους επόμενους. Όπως "πλήρωσαν" αυτοί κάποιους για να "πετύχουν", θέλουν να "πληρωθούν" και οι ίδιοι από κάποιους άλλους, που επίσης θέλουν να "πετύχουν". Καθυστέρησαν ν' απολαύσουν και θέλουν να καθυστερήσουν και τους επόμενους. Αντιδρούν μπροστά στον επερχόμενο θάνατο, όπως αντιδρούν κάποιοι ασθενείς του AIDS, που θέλουν να "πάρουν" όσους μπορούν μαζί τους.

Αυτοί οι πανίσχυροι γέροντες είναι που δεν επιτρέπουν στην κοινωνία να είναι δίκαιη. Λειτουργούν σαν θηρία, που δεν μάχονται για την επιβίωσή τους, αλλά μάχονται να κάνουν τη ζωή των άλλων δύσκολη, νομίζοντας ότι αυτό είναι μια ιδιότυπη απόδοση δικαιοσύνης. Για όσο διάστημα έχουν την ισχύ, δεν αφήνουν σε κανέναν πιο αδύναμο όμοιό τους ή "κατώτερο" να επιβιώνει εύκολα. Θα αρπάζουν ό,τι μπορούν για να ασκούν εξουσία μέχρι ν' αφήσουν την τελευταία τους πνοή, βασανίζοντας τους πάντες γύρω τους. Λες κι αυτοί φταίνε που πεθαίνουν οι πλούσιοι γέροντες και δεν μπορούν ν' απολαύσουν αυτά που με άπειρο κόπο και θυσία απέκτησαν.

Όλα αυτά είναι προβλήματα τα οποία η ανθρωπότητα δεν έχει λύσει ακόμα και βέβαια τα πληρώνει κάθε μέρα. Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ της κοινωνίας των ζώων και της ανθρώπινης κοινωνίας. Μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία η κάθε μέρα δεν είναι μια καινούργια μέρα, παρά είναι η συνέχεια της προηγούμενης. Τα πάντα λειτουργούν προσθετικά. Ό,τι κερδίζεις σήμερα προστίθεται σ' αυτά που κέρδισες χθες και όλα αυτά θα προστεθούν σ' αυτά που θα κερδίσεις αύριο. Στην πραγματικότητα ο κάθε άνθρωπος δεν αγωνίζεται από την αρχή για την επιβίωσή του, αλλά συνεχίζει τον αγώνα που ξεκίνησαν οι πρόγονοί του.

Αυτά όλα είναι επικίνδυνα, γιατί οδηγούν στον αφανισμό των ασθενέστερων ανθρώπων. Φαντάζεται ο αναγνώστης μια ζούγκλα να λειτουργεί όμοια με την ανθρώπινη κοινωνία; Μέσα σε ελάχιστα χρόνια θα έπαυε αυτή να υφίσταται. Γιατί; Γιατί αν τα πιο ισχυρά λιοντάρια σκότωναν διαρκώς τα θηράματα άσχετα με τις ανάγκες τους και στη συνέχεια τα αποθήκευαν σε ιδιόκτητες "αποθήκες", μέσα σε ελάχιστο χρόνο θα κατέρρεαν τα πάντα. Θα εξαφανίζονταν τα θηράματα, και μαζί τους θα εξαφανίζονταν και τα κατώτερα σαρκοφάγα. Μέσα από μια ολόκληρη ζούγκλα θα επιβίωναν λίγα πανίσχυρα και "πάμπλουτα" λιοντάρια και κανένας άλλος. Αν μάλιστα —όπως γίνεται στην ανθρώπινη κοινωνία— τα λιοντάρια αυτά μπορούσαν να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους μέχρι θανάτου, θα εξαφανίζονταν κι αυτά. Θα γερνούσαν, θα πέθαιναν και δεν θα έμενε τίποτε ζωντανό μέσα στη ζούγκλα.

Αυτά δεν συμβαίνουν όμως στη φύση των ζώων, γιατί υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες, που περιορίζουν τα είδη στα προκαθορισμένα όριά τους. Μόλις χορτάσει το λιοντάρι αποσύρεται από τη μάχη της επιβίωσης και δεν σκοτώνει όποιον βρει μπροστά του μόνο και μόνο επειδή αυτό είναι στις δυνατότητές του. Δεν σκοτώνει σήμερα για να "επενδύσει" σε ένα καλύτερο αύριο. Επιπλέον δεν υπάρχουν στη ζούγκλα κομπλεξικά πανίσχυρα λιοντάρια, που σκοτώνουν μόνο και μόνο για να εξουσιάζουν αυτούς που έχουν ανάγκη τη λεία τους.

Η ανθρώπινη κοινωνία, επειδή δεν περιορίζεται από καμία τέτοιου είδους δικλείδα, απαιτεί για τη λειτουργία της την ευφυΐα του ανθρώπου. Μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία τα πάντα πρέπει να ορίζονται εξ αρχής και βέβαια να περιορίζονται στο επίπεδο που συμφέρει τα συλλογικά συμφέροντα του ανθρώπινου είδους και όχι τα ατομικά συμφέροντα των λίγων ισχυρών ανθρώπων.

Για παράδειγμα είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα η κατοχή ατομικής περιουσίας. Αυτό είναι ένα δικαίωμα το οποίο το έχουν και τα ζώα, που το καθένα με τον δικό του τρόπο "σφραγίζει" την ιδιοκτησία του. Δεν υπάρχει ζώο χωρίς ιδιόκτητη φωλιά, όπως δεν υπάρχει ζώο χωρίς ιδιόκτητο κεφάλαιο, που να του επιτρέπει να επιβιώνει. Αυτό όμως στην περίπτωση του ανθρώπου είναι κάτι που πρέπει να οριστεί εξ αρχής, γιατί στην αντίθετη περίπτωση οδηγεί στον αφανισμό της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ενώ στην περίπτωση των ζώων η ιδιοκτησία αυτή δεν απειλεί τη "ρύθμιση" της ζούγκλας, στην περίπτωση του ανθρώπου η ιδιοκτησία απειλεί τη "ρύθμιση" της κοινωνίας. Ενώ δεν υπάρχει ζώο που να έχει απαίτηση να μετατρέψει σε ιδιοκτησία του ολόκληρη τη ζούγκλα, στην περίπτωση του ανθρώπου αυτή η περίπτωση υπάρχει. Τα ζώα αρκούνται στην ιδιοκτησία ενός χώρου τον οποίο μπορούν να ελέγχουν μόνα τους και ο οποίος χώρος τούς επιτρέπει απλά να επιβιώνουν, ενώ οι άνθρωποι όχι. Οι άνθρωποι έχουν απαίτηση να ελέγχουν χώρο στο μέγεθος που ούτε μπορούν να ελέγξουν μόνοι τους, αλλά που ούτε συνδέεται με τις ανάγκες τους. Έχουν απαίτηση να ελέγχουν χώρο που να τους δίνει τη δυνατότητα όχι απλά να επιβιώνουν, αλλά να ασκούν εξουσία σε συνανθρώπους τους, οι οποίοι έχουν ανάγκη την παραγωγή αυτού του χώρου για να επιβιώσουν. Υπάρχουν άνθρωποι με ακόρεστες ιδιοκτησιακές φιλοδοξίες, εξαιτίας της θέλησής τους να εξουσιάζουν τους πάντες.

Με βάση τα παραπάνω λογικό είναι να τίθεται το εξής ερώτημα: Τι μπορεί να θεωρείται προσωπική περιουσία για έναν άνθρωπο; Περιουσιακό στοιχείο είναι ένα σπίτι που το κατοικείς και περιουσία είναι και μια πηγή νερού, που συντηρεί χιλιάδες ανθρώπους. Στην πρώτη περίπτωση η έννοια της "περιουσίας" είναι θεμιτή, γιατί προστατεύει τον άνθρωπο από τις αυθαιρεσίες του περιβάλλοντός του, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η έννοια της "περιουσίας" είναι αθέμιτη, γιατί απειλεί το περιβάλλον από την αυθαιρεσία του ανθρώπου. Ατομική περιουσία μπορούν να γίνουν μόνον εκείνα τα αγαθά που, είτε μπορούν να τα κατέχουν όλοι είτε που η κατοχή τους δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ομαλή κοινωνική λειτουργία.

Από τη στιγμή που δεν είναι δυνατόν να έχουμε όλοι από μια πηγή νερού στο σπίτι μας, η πηγή δεν ανήκει στις περιπτώσεις που πρέπει να προστατεύονται από τους ανθρώπινους νόμους ως περιουσιακό στοιχείο. Ούτε όμως αυτό αρκεί από μόνο του, γιατί η απληστία του ανθρώπου ακόμα και τα αγαθά που αφθονούν στη φύση μπορεί να τα κάνει σπάνια. Περιουσία είναι το χωράφι που σου επιτρέπει να επιβιώνεις αξιοπρεπώς, αλλά το φέουδο —που του μοιάζει— δεν είναι χωράφι, γιατί απειλεί τη ζωή όλων των υπολοίπων.

Όλα αυτά πρέπει να προσδιοριστούν, γιατί στην ανθρώπινη κοινωνία όλα λειτουργούν αθροιστικά. Πρέπει να διαχωριστούν τα αγαθά που μπορούν να γίνουν ατομική περιουσία από αυτά που πρέπει ν' απαγορεύεται να γίνουν τέτοια. Ούτε όμως αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Πρέπει να καθοριστεί ένα ανώτατο όριο στο μέγεθος του αγαθού που γίνεται ατομική περιουσία.

Περιουσία είναι εκατό στρέμματα γης, αλλά δεν μπορούν να γίνουν περιουσία ανθρώπου τα εκατό χιλιάδες στρέμματα. Περιουσία είναι ένα σπίτι, αλλά δεν μπορεί να γίνει περιουσία μια ολόκληρη πόλη. Περιουσία δηλαδή είναι το αγαθό που επιτρέπει στον άνθρωπο να ζει άνετα. Όταν αυτή η περιουσία ξεπερνά αυτό το επίπεδο και δίνει στον κάτοχό της εξουσία πάνω σε ανθρώπους, τότε έχει γίνει σφάλμα.

Αν δεν υπάρξουν αυτοί οι περιορισμοί, αυτό το οποίο σήμερα φαίνεται ασήμαντο, αύριο θα γίνει σημαντικό. Οι περιουσίες κληροδοτούνται και πολλαπλασιάζονται. Μέσα σε λίγες γενιές το φαινομενικά ασήμαντο λάθος του αρχικού σχεδιασμού γίνεται καρκίνος για τις επόμενες γενιές. Κληρονομείς από τον πονηρό πατέρα σου μια δήθεν ασήμαντη πηγή νερού και κληροδοτείς στους απογόνους σου την πηγή μαζί με το δίκτυο υδροδότησης. Κληρονομείς ένα ασήμαντο χωραφάκι και κληροδοτείς στους απογόνους σου ένα φέουδο. Κληρονομείς ένα ασήμαντο σπιτάκι και κληροδοτείς μισή πόλη. Κληρονομείς ένα μέσο να ζεις άνετα και κληροδοτείς ένα μέσο που προσφέρει εξουσία. Η ισχύς φέρνει ισχύ και από εκεί και πέρα τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα, γιατί οι ισχυροί φτιάχνουν τους νόμους στα "μέτρα" των προσωπικών τους συμφερόντων.

Οι ισχυροί, για να προστατεύσουν τα φέουδα τους, θα δημιουργήσουν αυταρχικές αστυνομίες, που θα τιμωρούν σκληρά αυτούς οι οποίοι πεινάνε και δικαίως διαμαρτύρονται. Οι ισχυροί θα μολύνουν τις δημόσιες πηγές, για να δώσουν αξία στις δικές τους ιδιωτικές πηγές. Οι ισχυροί θα φτιάξουν άκαμπτους πολεοδομικούς νόμους για να μπορούν να αισχροκερδούν πάνω στην ανάγκη του ανθρώπου για στέγη. Όταν ακόμα και το πιο αδύναμο ζώο έχει τη δική του φωλιά είναι τραγικό ο άνθρωπος να γεννιέται και να ζει στα ενοίκια και στις τρώγλες.

Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά είναι προβλήματα που έπρεπε να λυθούν πριν η κατάσταση γίνει οριακή. Προβλήματα που έπρεπε να λύσουν οι πρόγονοί μας και δεν τα έλυσαν. Προβλήματα που μας κληροδότησαν και μας εισήγαγαν σε μια άσχημη και άδικη κοινωνία. Οι σημερινοί πονηροί δυνάστες μας την αφέλεια και την αδυναμία των προγόνων μας εκμεταλλεύτηκαν.

Εδώ και αιώνες κάνουν το ίδιο πράγμα. Εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια του ανθρώπου, διαρκώς επιβαρύνουν την κατάσταση, εφόσον διαρκώς επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε νέους τομείς. Πώς δεν θα είναι άδικος ο κόσμος, αν η αυθαιρεσία και η αρπαγή γίνει σε σχέση με όλα τα αγαθά που έχει ανάγκη η ανθρωπότητα; Είναι θέμα χρόνου να γίνουν όλοι οι άνθρωποι δούλοι των πλούσιων κληρονόμων.

Σ' αυτό το σημείο κάνει λάθη ο άνθρωπος και δεν ελέγχει τους ισχυρούς και φιλόδοξους ομοίους του. Δεν μπορεί μέσω της ευφυΐας του να θέσει τα όρια μέσα στα οποία θα "κινούνται" οι άνθρωποι. Αδυνατώντας να ασκήσει έλεγχο, αφήνει και "γεννιούνται" μέσα στην κοινωνία άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικά "είδη". Ανθρώπους που λειτουργούν σαν "ανώτεροι" και ανθρώπους που λειτουργούν σαν "κατώτεροι".

Το όλο πρόβλημα, όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι η αδυναμία του ανθρώπου να "ρυθμίσει" την κοινωνία σε εκείνο το σημείο που κανένας άνθρωπος δεν θα απειλεί την ύπαρξη του άλλου. Δεν μπορεί να διατηρεί το άτομο εξαρτώμενο από την ανθρώπινη κοινότητα και αυτό που γίνεται τελικά είναι το ακριβώς αντίθετο. Αποφεύγει τη σύγκρουση όταν πρέπει κι όταν μπορεί να νικήσει εύκολα και, όταν αργότερα οι συνθήκες αλλάξουν, τρομοκρατείται. Δεν μπορεί μόνιμα να χρησιμοποιεί τη μαζικότητα των πολλών αδύναμων και αγαθών ανθρώπων εναντίον των λίγων ισχυρών και πονηρών.

Όταν στη συνέχεια, λόγω της προηγούμενης αδράνειάς του έρχεται σε δύσκολη θέση, ενεργοποιούνται τα ένστικτά του και ξαναπαγιδεύεται. Όταν τα πράγματα γίνουν οριακά και απαιτείται πλέον ο υπέρ πάντων αγώνας για την επιβίωση, δεν συγκρούεται με τα "θηρία", γιατί τον προδίδει ξανά η ευφυΐα του. Δεν αντιδρά ενστικτωδώς, όπως κάνουν όλα τα ζώα, παρά αυτοπαγιδεύεται μέσα στις φοβίες του, που τις δημιουργεί η ευφυΐα του.

Δεν φέρεται με αυτοθυσία, όπως κάνει η ύαινα εις βάρος των ομοίων της. Δεν ενώνει τις δυνάμεις του με τους ομοιοπαθείς του, ώστε να εξασφαλίσει το σίγουρο και σχετικά ασφαλές θετικό αποτέλεσμα. Αυτό το οποίο του υποδεικνύει το ένστικτο το ακυρώνει με την ευφυΐα του. Δεν ρισκάρει τη σύγκρουση μεταξύ των ομοίων του, γιατί είναι πονηρός και άρα γιατί σκέπτεται εν αντιθέσει προς την ύαινα, που αντιδρά ενστικτωδώς.

Δεν αντιδρά μαζικά, όπως κάνουν ενστικτωδώς τα ζώα μπροστά στον κίνδυνο, γιατί σκέπτεται πώς να ρισκάρει λιγότερο από κάποιους άλλους. Προσπαθεί να "βολευτεί" μέσα σ' αυτήν την άσχημη κατάσταση κι αυτό το "βόλεμα" γίνεται ο κύριος στόχος του. Σκέφτεται πώς να "ρίξει" τους άλλους δυστυχείς, για να ευνοηθεί ο ίδιος εκ του ασφαλούς από τους πονηρούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, είτε να περιμένει από άλλους να βγάλουν το "φίδι" από την τρύπα είτε να "γλείφει" τους ισχυρούς, έχοντας ως στόχο και να επιβιώσει και να μην συγκρουστεί. Πάντα όμως την "πατάει", γιατί αυτοί οι οποίοι έχουν τις δυνατότητες να πολεμήσουν είναι και αυτοί πονηροί και δεν αγωνίζονται για το κοινό καλό. Το κοινό καλό το κάνουν "σημαία" τους, μόνον για όσο διάστημα αυτό τους βολεύει. Στη συνέχεια γίνονται τα νέα λιοντάρια, που θα τον κλέβουν όπως οι προηγούμενοι. Το ίδιο γίνεται και μ' αυτούς που "γλείφει". Για όσο διάστημα τους "γλείφει" αυτοί εξακολουθούν να κλέβουν και άρα να ισχυροποιούνται εις βάρος του. Από εκεί και πέρα του πετάνε και μερικά "ψίχουλα" και τον ξεφορτώνονται από αντίπαλο.

Αν αντιληφθεί ο αναγνώστης την ουσία αυτών που ισχυριζόμαστε, θα εκπλαγεί από την ανικανότητα του ανθρώπου να λύσει τα προβλήματά του. Θα εκπλαγεί, βλέποντάς τον να είναι πιο ανίκανος και πιο άβουλος ακόμα και από το τελευταίο ζώο. Τι ισχυριζόμαστε; Ότι, αν βρεθεί κάποιος με μεγάλα αποθέματα τροφής σε ένα περιβάλλον που λιμοκτονεί, τον συμφέρει οι λιμοκτονούντες —και άρα οι εχθροί του— να είναι άνθρωποι και όχι ζώα. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσεις την περιουσία σου, όταν γύρω σου πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα, παρά ζώα.

Είναι πιο εύκολο, γιατί οι άνθρωποι ελέγχονται πιο εύκολα από τα ζώα κι αυτό είναι το τραγικό της υπόθεσης. Αν για παράδειγμα έχεις υπό την κατοχή σου τόνους σε αποθέματα τροφής, που αρκούν για να λύσουν τα προβλήματα του εγγύς περιβάλλοντός σου, έχεις συμφέρον να είναι το περιβάλλον αυτό ανθρώπινο και όχι ζωικό. Ακόμα κι αν έχεις όπλο για να υπερασπιστείς την περιουσία σου, αυτό το όπλο δεν αποτελεί εγγύηση για το επιθυμητό αποτέλεσμα, όταν έχεις απέναντι σου πεινασμένα ζώα.

Το όπλο δεν αποτελεί εγγύηση, γιατί ποτέ δεν είναι λύση η γενική καταστροφή του περιβάλλοντός σου. Η λύση για το κοινωνικό όν που λέγεται άνθρωπος συνδέεται πάντα με την έννοια της "εκμετάλλευσης" και όχι με αυτήν της "εξόντωσης". Στόχος πάντα είναι να ζεις πλούσια σε ένα περιβάλλον που το εκμεταλλεύεσαι ποικιλοτρόπως και όχι να ζεις μόνος σου στην ερημιά σαν θηρίο. Επιπλέον θεωρούμε ως δεδομένο για το παράδειγμά μας ότι με το όπλο δεν μπορείς να εξοντώσεις το σύνολό των εχθρών σου. Το θεωρούμε ως δεδομένο, γιατί, αν ίσχυε το αντίθετο, δεν θα είχαμε αντικείμενο συζήτησης, εφόσον δεν θα υφίστατο πρόβλημα απειλής, ώστε να προχωρήσουμε σε ανάλυση των τρόπων χρήσης του.

Από τη στιγμή που υπάρχει το πρόβλημα της απειλής από το περιβάλλον, αυτό σημαίνει ότι το όπλο του παραδείγματός μας έχει ρόλο εκφοβιστικό και λειτουργεί θανατηφόρα μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσου κινδύνου. Αυτό που ισχυριζόμαστε δηλαδή είναι ότι, είτε με όπλο είτε χωρίς αυτό, τα ζώα θα λύσουν οπωσδήποτε το πρόβλημά τους εις βάρος σου, ενώ οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να λύσουν το δικό τους. Το όπλο θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμείς, μόνον όταν έχεις απέναντί σου ανθρώπους και όχι όταν περιτριγυρίζεσαι από ζώα. Η ίδια η έννοια του "όπλου" θα πανικοβάλλει και θα καθηλώσει τον ευφυή άνθρωπο και όχι το κουτό ζώο.

Ποια είναι η πρακτική σημασία των όσων λέμε; Αν για παράδειγμα περιτριγυρίζεσαι από πεινασμένες ύαινες, είναι θέμα χρόνου να χάσεις την περιουσία σου. Όπως και να την υπερασπιστείς, θα τη χάσεις. Αν την υπερασπιστείς σαν αιμοβόρο ζώο, ενστικτωδώς και άρα βίαια θα τη χάσεις, γιατί τα υπεράριθμα ζώα με τα ίδια ένστικτα θα σε νικήσουν. Θα εκμεταλλευτούν την αριθμητική τους υπεροχή, θα σε ταλαιπωρήσουν και θα σε κουράσουν. Θα σε κουράσουν τόσο πολύ, που στο τέλος δεν θα σε ενδιαφέρει ν' αγωνιστείς. Από την άλλη, αν επιχειρήσεις να υπερασπιστείς την περιουσία σου ευφυώς και πάλι θα χάσεις, γιατί τα ζώα δεν σκέπτονται και άρα δεν παγιδεύονται. Ό,τι και να κάνεις, όσο "έξυπνο" και πονηρό και να είναι, δεν θα "πιάσει" στα ζώα, γιατί απλούστατα δεν σκέφτονται, ώστε να παγιδευτούν από την ευφυΐα σου. Δεν "τσιμπάνε" τα κουτά ζώα σε πονηριές των ευφυών ανθρώπων.

Τι σημαίνουν αυτά που λέμε; Ότι τα πράγματα, όταν έχεις να κάνεις με πεινασμένες ύαινες, είναι σε κάθε περίπτωση δύσκολα. Θα σε περικυκλώσουν και θα εκμεταλλευτούν την αριθμητική τους υπεροχή. Όταν τις κυνηγάς αυτές θ' απομακρύνονται. Όταν θα επιστρέφεις πίσω, θα επιστρέφουν κι αυτές. Θα κυνηγάς τη μία, θα σε λεηλατεί η άλλη. Πρέπει να είσαι σε συνεχή εγρήγορση κι αυτό είναι κάτι που έχει ζωική λογική και βέβαια αφορά και τους αντιπάλους σου. Είναι θέμα χρόνου όμως να χάσεις τη μάχη, γιατί υστερείς αριθμητικά κι αυτό σημαίνει ότι, όταν θα κουραστείς, μαζί με τις δυνάμεις σου θα χάσεις και την περιουσία σου.

Το ίδιο εύκολα θα χάσεις τη μάχη, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσεις την ευφυΐα σου. Από τη μια, αν εξοντώσεις μαζικά κάποιες ύαινες, αυτός ο θάνατος δεν "διδάσκει" τις υπόλοιπες. Δεν τις πτοεί και δεν αλλάζει τον προσανατολισμό τους. Από την άλλη, αν επιχειρήσεις να αλλοιώσεις την κοινωνική τους δομή με δωρεές, αυτή η καθ’ όλα πονηρή πράξη θα είναι αναποτελεσματική. Αν πετάξεις μερικά κομμάτια τροφής σε μερικές από αυτές, δεν τις μετατρέπεις σε συμμάχους σου. Δεν μπορείς δηλαδή με μερικά "ψίχουλα" εύνοιας να ξεχωρίσεις μερικές ύαινες και να τις μετατρέψεις σε υπάκουους "σκύλους" σου. "Σκύλους", που στη συνέχεια θα τους στρέψεις εναντίον των υπολοίπων υαινών. Οι ύαινες δεν διαθέτουν ευφυΐα και άρα δεν μπορούν να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του "είδους" τους ανάλογα με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους. Δεν σκέπτονται και άρα δεν γνωρίζουν από τέτοιου είδους συμφέροντα. Αυτό σημαίνει ότι μόλις οι ευνοημένοι σου καταναλώσουν τη δωρεά σου, θα ευθυγραμμιστούν και πάλι με τις υπόλοιπες, που είναι οι εχθροί σου. Το ένστικτο πάντα θα τις προσανατολίζει προς την περιουσία σου.

Αντίθετα μ' αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, όταν έχεις απέναντί σου ανθρώπους, τα πράγματα είναι εξαιρετικά εύκολα. Όταν τους έχεις αντιπάλους και απειλούν την περιουσία σου, η μεθοδολογία νίκης είναι στάνταρ. Εκμεταλλευόμενος την ισχύ του όπλου σου, ξεκινάς με μια θεαματική, βίαιη και ζωώδη συμπεριφορά και τους καθηλώνεις κατ’ αρχήν στην αδράνεια. Εξοντώνεις τους πρώτους που θα επιχειρήσουν να σε απειλήσουν κι αυτό "διδάσκει" τους υπόλοιπους. Σκεπτόμενοι τι έπαθαν κάποιοι άλλοι, όλοι οι υπόλοιποι παύουν να είναι επιθετικοί.

Η πείνα, όπως και στην περίπτωση των ζώων, τους διατηρεί γύρω σου, αλλά η προσωπική τους ευφυΐα διαφοροποιεί τη συμπεριφορά τους από αυτήν των ζώων. Η βία σου τους κάνει να προβληματίζονται για τα συμβαίνοντα κι αυτό τους προσδίδει αδράνεια. Τι ακριβώς συμβαίνει; Η ευφυΐα τους ακυρώνει το ζωικό τους ένστικτο. Τους κάνει να σκέφτονται και ν' αναζητούν άλλους "πλάγιους" τρόπους να λύσουν τα προβλήματά τους. Δεν απομακρύνονται από την τροφή, αλλά δεν την διεκδικούν απ’ ευθείας. Δεν είναι αρπακτικοί αλλά διαλλακτικοί. Στην πραγματικότητα παρακαλάνε για ελεημοσύνη.

Από αυτό το σημείο κι έπειτα μπορείς να δώσεις μονιμότητα στην κατάσταση. Η αδράνεια και οι φόβοι των εχθρών σου σού δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την ευφυΐα σου. Σου δίνουν χρόνο να δράσεις ψύχραιμα και έξυπνα, πράγμα το οποίο δεν σου επέτρεπαν τα ζώα, που διαρκώς σε απειλούσαν. Από τη στιγμή που εξασφαλίσεις τον χρόνο να σκεφτείς και να δράσεις, είναι εύκολο να δημιουργήσεις τις συνθήκες που σε βολεύουν και άρα τις συνθήκες που προστατεύουν την περιουσία σου.

Σ' αυτούς, που από την αρχή ζητάνε ελεημοσύνη και άρα με τη στάση τους εμμέσως αναγνωρίζουν την περιουσία σου σαν νόμιμη, κάνεις δωρεά και τους μετατρέπεις σε συμμάχους σου. Εκμεταλλεύεσαι αυτούς, που λόγω ευφυΐας σκέπτονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους κι αλλάζουν συμπεριφορά, σε σημείο που να μιλάμε για αλλαγή "είδους". Αυτοί οι οποίοι δεν αναζητούν την τελική, δίκαιη και γενική λύση του προβλήματος, αλλά αναζητούν την έμμεση λύση της ελεημοσύνης, για να λύσουν το προσωπικό τους πρόβλημα, είναι οι πλέον βλάκες και αυτοί είναι εκμεταλλεύσιμοι.

Αυτούς τους πονηρούς βλάκες, που πάντοτε υπάρχουν μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία, τους αναζητάς και τους βρίσκεις, πετώντας "ψίχουλα" δεξιά κι αριστερά. Είναι θέμα χρόνου να ξεχωρίσουν από το πλήθος και ν' αρχίσουν την περισυλλογή τους. Αν της δωρεάς προηγηθεί και ένα γερό "καψόνι" ή μια τεχνητά δύσκολη δοκιμασία, τα πράγματα είναι ακόμα πιο εύκολα. Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι, όταν κοπιάζουν —ακόμα και λόγω βλακείας, εξαιτίας μιας παγίδευσης ή ενός "καψονιού"— για ν' αποκτήσουν ένα αγαθό, νομίζουν ότι το δικαιούνται και είναι έτοιμοι να σκοτώσουν αυτούς τους οποίους αμφισβητούν το δικαίωμά τους.

Αν καταφέρεις και δημιουργήσεις μια μερίδα βασανισμένων ευνοημένων, μπορείς να αλλοιώσεις την κοινωνική δομή των λιμοκτονούντων και να τους ελέγχεις απόλυτα. Οι σύμμαχοί σου για λίγα "ψίχουλα" θ' αναλάβουν να προστατεύουν την περιουσία σου. Θα θυσιάζονται, προκειμένου να προστατεύσουν το αφεντικό, που εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμά τους. Θα σκοτώνουν ανενδοίαστα τον οποιονδήποτε αμφισβητεί τον βασανισμό τους και άρα το δίκαιο των προνομίων τους.

Η περιουσία σου σύντομα, αντί να γίνει η λύση των προβλημάτων των πεινασμένων, θα γίνει γι' αυτούς χειρότερη πληγή κι από την πείνα. Γιατί; Γιατί στο μεταξύ οι χορτάτοι βλάκες θα μπουν στην ανθρώπινη κοινωνία και θ' αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά της. Με την ευφυΐα τους θα αλλάξουν "είδος" και θα φέρονται σαν υποτακτικοί "σκύλοι" σου, που κάνουν και λένε ό,τι τους διατάξεις. Αυτοί οι "σκύλοι" θα μεταφέρουν ανάμεσα στους ανθρώπους την προπαγάνδα που συμφέρει τον ισχυρό και βέβαια καταστρέφει την κοινωνία και άρα το ανθρώπινο "είδος". Για να προστατεύσουν τα "σκυλίσια" προνόμιά τους, θα περιπλέξουν την κατάσταση, ώστε να τρομάξουν τους ανθρώπους. Θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες που θα δίνουν μονιμότητα στην κατάσταση που σε ευνοεί.

Θα σε παρουσιάσουν σαν θεό, που ανά πάσα στιγμή μπορείς να τους εξοντώσεις όλους. Θα μυθοποιήσουν την ισχύ του όπλου σου, παρουσιάζοντάς το σαν ανίκητο φυσικό φαινόμενο. Από εκεί και πέρα μόνοι τους οι βλάκες θα "καλλιεργήσουν" τον προσωπικό σου μύθο. Το γεγονός δηλαδή ότι δεν τους εξοντώνεις όλους —σύμφωνα με αυτόν τον μύθο— δεν θα οφείλεται στην αδυναμία σου, αλλά στην καλοσύνη σου. Είσαι ένας καλός θεός, που απλά εξοντώνεις μόνον τους κακούς. Ένας καλός θεός, που αγωνίζεται για το δίκιο του, όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν όλοι οι άνθρωποι. Από εκεί και πέρα θα σπιουνεύουν μέσα στην κοινωνία και θα καταστρέφουν αυτούς που αγωνίζονται για την πραγματική λύση.

Το ακόμα χειρότερο όμως είναι το εξής: Για να αυτοπροστατευτούν και οι ίδιοι ως προνομιούχοι μέσα στην κοινωνία, θα δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες, που θα δίνουν μαζικότητα στο "είδος" τους. Θα αντιγράψουν τις πρακτικές που τους μετέτρεψαν σε "σκύλους", για να δημιουργήσουν νέους. Είτε ζητώντας νέα "ψίχουλα" από το αφεντικό τους είτε από τα δικά τους, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ένα κεφάλαιο που θα τους επιτρέπει να δημιουργήσουν νέους "σκύλους". "Σκύλους" έτοιμους να υπηρετήσουν τους "σκύλους" του "μεγάλου αφεντικού".

Αποτέλεσμα αυτής της αλυσιδωτής πρακτικής είναι ν' αλλάξει το σύνολο της κοινωνικής δομής των εχθρών της περιουσίας σου. Αντί η ανθρώπινη μάζα να σε εξοντώσει και να σου αρπάξει αυτά που έχει ανάγκη, θα διχαστεί σε φτωχούς και αδύναμους ανθρώπους και σε πλούσιους και αιμοβόρους "σκύλους". Εξαιτίας των προβλημάτων της, θα οδηγείται στον αλληλοσπαραγμό, κάθε φορά που θα απειλείται η περιουσία σου. Όλα αυτά τα επιτυγχάνεις με λίγα "ψίχουλα" εύνοιας προς τους βλάκες. Με αυτά τα "ψίχουλα" ό,τι βλάκας υπάρχει στην κοινωνία θ' αποκαλυφθεί για να παίξει τον ρόλο του. Όποιος άνθρωπος αντιστέκεται στους βλάκες, θα θανατώνεται, γιατί οι βλάκες θα του επιτίθενται μαζικά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι πολύ εύκολα με μία κίνηση μπορείς να αλλοιώσεις την κοινωνική δομή των αντιπάλων σου και να τους δημιουργήσεις ανυπέρβλητα προβλήματα. Αυτό το καταφέρνεις εύκολα, γιατί ο άνθρωπος, εν αντιθέσει προς τα ζώα, σκέφτεται και δεν λειτουργεί ενστικτωδώς. Μπορεί να αλλάζει τα χαρακτηριστικά του με γνώμονα το συμφέρον του. Μπορεί για τα συμφέροντά του να συμπεριφέρεται σαν να επρόκειτο για άλλο "είδος" όντος.

Με λίγα "ψίχουλα" εύνοιας δηλαδή δημιουργείς υποτακτικούς "σκύλους", που διαφέρουν από το ανθρώπινο "είδος". Ένα νέο ανθρωπόμορφο "είδος", που φέρεται σαν κουτό ζώο, το οποίο υπηρετεί πιστά αυτούς που το ταΐζουν. Αυτοί οι "σκύλοι" θα αναλάβουν την προστασία της περιουσίας σου από τους ανθρώπους που την απειλούν. Ο άνθρωπος που γίνεται "σκύλος" είναι ο ορισμός του βλάκα και αυτός είναι που στην ουσία δημιουργεί όλα τα κοινωνικά προβλήματα.

Αυτός προστατεύει τις συνθήκες αδικίας, εφόσον προσκολλάται στα άδικα αφεντικά. Για να εξασφαλίσει την εύκολη —σύμφωνα με τη λογική του— επιβίωση, παύει να λειτουργεί ως άνθρωπος και λειτουργεί σαν πιστός "σκύλος". Με την ευφυΐα του δηλαδή αντί να λύνει τα προβλήματά του "κατεβαίνει" την ιεραρχία των "ειδών", για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Παρ' όλο που είναι επαγγελματίας "καρπαζοεισπράκτορας", νομίζει ότι, όταν τρώει, είναι έξυπνος, βλέποντας τους υπόλοιπους ανθρώπους να πεινάνε.

Ο αναγνώστης εδώ μπορεί να καταλάβει και την πραγματική σημασία της έννοιας "βλάκας". Η έννοια αυτή αφορά μόνον τον άνθρωπο, γιατί μόνον ο άνθρωπος διαθέτει ευφυΐα. Μόνον βλάκες άνθρωποι υπάρχουν και όχι βλάκες ζώα. Τα ζώα είναι απλά κουτά σε σχέση με τον άνθρωπο. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η βλακεία δεν είναι το αντίθετο της εξυπνάδας. Η βλακεία είναι εξυπνάδα με αρνητικό πρόσημο. Μοιάζει με την κουταμάρα στο τελικό της αποτέλεσμα, αλλά ποιοτικά δεν είναι όμοια μ' αυτήν. Έχει τον ίδιο "τερματισμό" με την κουταμάρα, αλλά δεν έχει την ίδια "αφετηρία" και βέβαια την ίδια "διαδρομή".
Η κουταμάρα είναι αδυναμία. Η κουταμάρα σημαίνει παντελή έλλειψη εξυπνάδας. Ο αδύναμος άνθρωπος, που είναι κουτός, επιβιώνει με τα βασικά του ένστικτα. Προστατεύει τη ζωή του αποκλειστικά με το ένστικτό του. Λειτουργεί όμοια με τα ζώα, εφόσον δεν διαθέτει ευφυΐα, που να την εμπιστεύεται και να τον απομονώνει από επικίνδυνες καταστάσεις, που ενεργοποιούν διαρκώς τα ένστικτά του.

Αντίθετα ο βλάκας δεν είναι κουτός. Ένας μεγάλος βλάκας μπορεί να είναι τρομερά ευφυής. Ο βλάκας είναι ευφυής, που λειτουργεί παράδοξα, εξαιτίας ενός σφάλματος. Είναι ο ευφυής, που όλη η ζωή του παγιδεύεται από ένα αρχικό σφάλμα, το οποίο δεν αναγνωρίζει ως τέτοιο. Βασική προϋπόθεση δηλαδή, για ν' αρχίσει ένας άνθρωπος να φέρεται ως βλάκας, είναι να ξεκινήσει τη ζωή του, στηριζόμενος σε ένα λάθος. Ένα λάθος, που μονιμοποιεί την αγωνία της επιβίωσης και ενεργοποιεί διαρκώς το ένστικτό του.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο πραγματικά έξυπνος άνθρωπος λειτουργεί με την εξυπνάδα του και "κινείται" σε όλη του τη ζωή με "πυξίδα" αυτήν την εξυπνάδα. Φυσιολογικά ο έξυπνος άνθρωπος, ως το ανώτερο όν πάνω στον πλανήτη, θα έπρεπε να θεωρεί δεδομένο ότι δεν αντιμετωπίζει ως βασικό πρόβλημα της ζωής του την ίδια την επιβίωσή του. Αυτό σημαίνει ότι σε όλη τη ζωή του θα έπρεπε να "κινείται" πάνω από το ένστικτό του.

Ο έξυπνος άνθρωπος, δηλαδή, φυσιολογικά θα έπρεπε ν' αναζητεί την τελειότητα και να μην φτάνει σχεδόν ποτέ στο σημείο να μάχεται για τη ζωή του με βάση το ένστικτό του. Φυσιολογικά ο άνθρωπος από γενέσεώς του θα πρέπει να μάχεται το σφάλμα που μπορεί να τον οδηγήσει στο να έχει ανάγκη το ένστικτο. Ο πραγματικά έξυπνος άνθρωπος δηλαδή με μέσον την εξυπνάδα του "κινείται" διαρκώς "πάνω" από το ένστικτό του.

Αντίθετα μ' αυτόν ο πραγματικά βλάκας με μέσον την εξυπνάδα του υπηρετεί το ένστικτό του. Αυτό σημαίνει ότι εξ αρχής έχει πραγματοποιήσει ένα μέγα σφάλμα, το οποίο δεν αναγνωρίζει. Ένα σφάλμα, που τον οδήγησε σε μια κατάσταση όπου απειλείται η επιβίωσή του. Πάντα προηγείται ένα μέγα σφάλμα, για ν' αναγκαστεί ο ευφυής άνθρωπος να "τρέχει" για τη ζωή του σαν πανικοβλημένο ζώο. Ο βλάκας δηλαδή είναι αυτός που με την ανθρώπινη ευφυΐα του θεοποιεί το ζωικό χαρακτηριστικό του ενστίκτου. Οι μεγαλύτεροι βλάκες είναι τετραπέρατοι.

Η εξυπνάδα δηλαδή, όπως και η βλακεία, δεν έχουν όρια. Μοιάζουν με "ελατήρια", που, ενώ εδράζονται στην ίδια βάση "εκτινάσσονται" προς τις αντίθετες κατευθύνσεις. Το "πάτωμα" της πρώτης είναι το "ταβάνι" της δεύτερης. Η εξυπνάδα μπορεί να "εκτινάξει" τον άνθρωπο στον "ουρανό" και να τον κάνει θεό. Δεν υπάρχει "ταβάνι" για να τον περιορίσει. Ό,τι στόχο βάζει ο άνθρωπος με βάση τις δυνατότητές του μπορεί να τον επιτύχει, γιατί η εξυπνάδα του δεν έχει όρια.

Αντίθετα η βλακεία έχει ως "ταβάνι" το ένστικτο και την επεκτατικότητά της τη εκδηλώνει προς τα κάτω. Όπως και η εξυπνάδα έτσι και η βλακεία δεν έχει όρια. Δεν υπάρχει ένα "πάτωμα" που να αποτελεί όριο για τον βλάκα. Ο βλάκας όχι "σκύλος" αλλά "σκουλήκι" μπορεί να γίνει, προκειμένου να επιβιώσει ή ν' απολαύσει ό,τι νομίζει ότι δικαιούται. Ό,τι βλακώδη στόχο και να βάλει, μπορεί κι αυτός να τον επιτύχει, γιατί έχει την απεριόριστη ευφυΐα να κάνει τρομερές βλακείες.

Ας φανταστεί ο αναγνώστης την εξής εικόνα. Έστω ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται παγιδευμένοι μέσα σε ένα ορυχείο και κινδυνεύει η ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δύο επιλογές με βάση τα δεδομένα της υπόθεσής μας. Η πρώτη επιλογή είναι να βγουν έξω από το ορυχείο και να ζήσουν φυσιολογικά στο φυσικό για τον άνθρωπο περιβάλλον. Η δεύτερη επιλογή είναι να παραμείνουν στο απάνθρωπο ορυχείο, αλλά να βρουν το "κελάρι" του και να εξασφαλίσουν κατ’ αρχήν την επιβίωση και στη συνέχεια να έχουν την άνεση να ξανασκεφτούν τι θα κάνουν.

Από τη στιγμή που υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, όπου η απόφαση είναι απόφαση ζωής, φυσικό είναι να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Το πιο φυσικό είναι να διχαστούν και η κάθε ομάδα από αυτούς να έχει τον δικό της αρχηγό, ο οποίος μπορεί να φέρει σε πέρας τη δική τους κοινή απόφαση. Αυτοί οι δύο αρχηγοί έχουν καί οι δύο την ίδια ευφυΐα και την ίδια αγωνία για επιβίωση. Γνωρίζουν και οι δύο τα δεδομένα που τους αφορούν. Προς τα πάνω είναι η απόλυτη ελευθερία και η τροφή είναι σχετικά εύκολη. Η διαδρομή όμως είναι μεγάλη και δύσκολη. Αντίθετα προς τα κάτω δεν υπάρχει ελευθερία, εφόσον παραμένεις στο ορυχείο-έρημο, αλλά το "κελάρι" του ορυχείου δεν είναι μακριά.

Ο έξυπνος αποφασίζει να σκάψει προς τα επάνω για ν' απελευθερωθεί. Η ευφυΐα του κρίνει ότι δεν είναι καλή η ζωή μέσα σ' ένα σκοτεινό ορυχείο, είτε υπάρχει τροφή είτε όχι. Είναι δύσκολος ο αγώνας του, αλλά είναι πεπεισμένος ότι, αν το καταφέρει, θα λύσει το σύνολο των προβλημάτων του. Χρησιμοποιεί το σύνολο της ευφυΐας του για να το καταφέρει. Ο αγώνας του είναι της λογικής …"όλα ή τίποτα". Η απόφασή του είναι αβίαστη, γιατί δεν θέλει να ζει μέσα στο ορυχείο με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο. Επιπλέον γνωρίζει ότι ο στόχος τού …"όλα", όταν τα καταφέρει, δεν είναι αδύνατος. Γνωρίζει ότι αν βρει τρόπο να βγει από το ορυχείο, θα μπορεί να ξαναγυρίσει εκ του ασφαλούς και να πάρει μαζί του το πλούσιο "κελάρι". Το όλο θέμα γι' αυτόν είναι να βρει μια διέξοδο ασφαλή. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι εύκολα.

Την ίδια ώρα πρέπει ν' αποφασίσει κι ο βλάκας πώς θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση. Ο βλάκας, εκτιμώντας λανθασμένα την κατάσταση, θεωρεί αδύνατον να καταφέρει τον ιδανικό στόχο. Εκτιμά ότι μπορεί να πεθάνει από την πείνα πολύ πριν βγει στην επιφάνεια. Φοβάται να μπει στην λογική του …"όλα ή τίποτε". Εξαιτίας αυτού του φόβου βάζει ως πρώτο στόχο την προσέγγιση στο "κελάρι". Νομίζει ότι, αν εξασφαλίσει κατ’ αρχήν την επιβίωση, θα έχει την άνεση να λύσει στη συνέχεια τα υπόλοιπα προβλήματά του.

Από αυτό το σημείο ξεκινούν τα λάθη του, που τον παγιδεύουν για όλη του τη ζωή. Αυτό είναι το μέγα σφάλμα που οδηγεί στη βλακεία. Αγωνιώντας περισσότερο για την επιβίωσή του, παίρνει τη λανθασμένη απόφαση. Σκάβει προς τα κάτω, αναζητώντας απεγνωσμένα το "κελάρι" του ορυχείου. Όπως και ο πρώτος, χρησιμοποιεί το σύνολο της ευφυΐας του, για να τα καταφέρει. Αγωνίζεται με πάθος, προκειμένου ν' αποδείξει στον εαυτό του και τους έξυπνους ότι η δικιά του επιλογή είναι η σωστή.

Το πρόβλημα εδώ είναι το εξής: Όσο περνά ο χρόνος, τόσο πιο βλάκας γίνεται. Γιατί; Γιατί έχει ρισκάρει τα πάντα, προκειμένου να πλησιάσει το "κελάρι". Ο χρόνος που περνά είναι εις βάρος του, εφόσον γερνάει. Αν δεν κατορθώσει τον ταπεινό στόχο που τον ανάγκασε να "υποθηκεύσει" τη ζωή του, είναι για αυτοκτονία. Γνωρίζει ότι, αν αποτύχει, η ζωή του είναι για "πέταμα", πράγμα που δεν αισθάνεται ποτέ ο έξυπνος, που ό,τι και να κερδίσει στη ζωή του είναι ικανό να τον κάνει να ζει με αξιοπρέπεια.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι βλάκες εν αντιθέσει προς τους κουτούς είναι επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο. Γιατί; Γιατί αν φέρουν σε πέρας τον πρώτο στόχο τους, θέλουν να τον εκμεταλλευτούν στο μέγιστο βαθμό. Θέλουν να εκμεταλλευτούν το "κελάρι", για να παριστάνουν τους θεούς των εγκλωβισμένων ανθρώπων. Είναι επικίνδυνοι, γιατί είναι θέμα χρόνου, εξαιτίας των ενστίκτων τους για επιβίωση κι ανταμοιβή, να στραφούν εναντίον των υπολοίπων ανθρώπων. Εναντίον όλων αυτών που ενδεχομένως να τους ακυρώσουν την "επιτυχία" τους.

Το ακόμα χειρότερο είναι όμως το εξής: Ο βλάκας, για να στηρίξει την απόφαση ζωής του, αρχίζει και τα εγκλήματα. Μισεί τους έξυπνους και τους πολεμά με πάθος. Γιατί; Γιατί αν οι έξυπνοι ανοίξουν μια "τρύπα" στο ορυχείο, θα βγουν έξω και μαζί τους θα βγουν και οι υπόλοιποι. Αν όμως βγουν όλοι αυτοί, θα πάρουν μαζί τους και το "κελάρι" του ορυχείου, εφόσον αυτό το "κελάρι" τους ανήκει και από τον δικό τους κόπο είναι πάντα γεμάτο.

Έχοντας οι βλάκες τον φόβο αυτόν, "τρελαίνονται" στην ιδέα ότι κάποιος πραγματικά έξυπνος μπορεί να τους καταστρέψει. Εξαιτίας αυτής τους της αγωνίας, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που τους ευνοούν. Προσπαθούν να προσανατολίσουν όλη την κοινωνία και ειδικά τους ευφυείς προς το "κελάρι". Προσπαθούν να κλείσουν και τις λίγες διόδους που οδηγούν έξω από το ορυχείο. Προσπαθούν να "μυήσουν" στο "μέγα σφάλμα" όλους τους υπόλοιπους.

Δεν φοβούνται τον ανταγωνισμό για το "κελάρι", γιατί προηγούνται στο "σκάψιμο" έναντι των αντιπάλων τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η "βιομηχανία" παραγωγής βλακών είναι πολύ εύκολο να στηθεί. Γιατί; Γιατί οι γεροντότεροι των βλακών έχουν ήδη πρόσβαση στο "κελάρι" και δεν έχουν πρόβλημα ν' ανταμείβουν πλουσιοπάροχα τους ευφυείς νέους, που θα σπεύσουν να φερθούν σαν βλάκες. Οι γεροντότεροι ήδη έχουν καταφέρει τον βλακώδη στόχο της ζωής τους και έχουν την άνεση να δελεάζουν τους νεώτερους.

Με αυτές τις ανταμοιβές προσπαθούν να δημιουργήσουν "πρότυπα", που θα παρασέρνουν τους πάντες. Στην πραγματικότητα αγωνιούν μόνο για τους έξυπνους, οι οποίοι θ' ανατρέψουν τα πάντα, ανοίγοντας οδό διαφυγής από το ορυχείο. Αυτή η αγωνία τούς τρελαίνει και τους κάνει εξαιρετικά βίαιους. Γιατί; Γιατί μόνον μέσα στο κατασκότεινο ορυχείο είναι θεοί. Γνωρίζουν τους διαδρόμους καλύτερα από τον καθένα και μπορούν να "σώζουν" όποιον θέλουν για όποιον λόγο θέλουν. Απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των δούλων και των πορνών και ζουν όμοια με θεούς. Αν βγει η κοινωνία από το ορυχείο, καταστρέφονται. Η επιβίωση θα είναι εύκολη για όλους τους ανθρώπους και κανένας δεν θα τους υπολογίζει για θεούς. Κανένας δεν θα έχει ανάγκη να φέρεται σαν δούλος και καμία δεν θα έχει ανάγκη να γίνεται πόρνη. Σε μια τέτοια περίπτωση οι νέοι θα γίνουν οι πρωταγωνιστές της ζωής και οι γέροι πρώην "θεοί" απλά θα περιμένουν να πεθάνουν.

Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι αυτοί οι "πετυχημένοι" βλακογέροντες είναι ο πραγματικός καρκίνος της ανθρώπινης κοινωνίας. Αυτοί έχουν τα πλούτη και την ισχύ μέσα στο ορυχείο κι αυτοί έχουν ως στόχο την καθήλωση των πάντων μέσα σ' αυτό. Αυτοί, ως γνήσιοι και ανυπέρβλητοι βλάκες, γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά και τις αγωνίες του κάθε νέου βλάκα και τα εκμεταλλεύονται. Γνωρίζουν τα πάντα γύρω από την ανθρώπινη βλακεία. Γνωρίζουν τι να κάνουν και πότε. Γνωρίζουν ποιον να ευνοούν και ποιον να τιμωρούν. Αυτή η δυνατότητα τιμωρίας είναι το πιο τρομερό τους όπλο. Όταν με τη βία και τον εκφοβισμό εύκολα μπορείς να "ξυπνάς" τα ένστικτα μιας ανθρώπινης κοινωνίας, εύκολα μπορείς να εξασφαλίσεις τη συμμαχία των βλακών εις βάρος των υπολοίπων. Αν πείσεις τους πρώτους βλάκες ότι από τη μία είναι αδύνατον να βγουν από το ορυχείο και ότι από την άλλη είσαι ο μόνος που μπορεί μέσα σ' αυτό να εξασφαλίσει την επιβίωση, είναι θέμα χρόνου, εξαιτίας της εσφαλμένης τους εκτίμησης, να σπεύσουν να σε υπηρετήσουν για να "σωθούν".

Από εκεί και πέρα τα πράγματα λειτουργούν αλυσιδωτά. Είναι θέμα χρόνου οι πρώτοι βλάκες που θα ευνοηθούν να προσπαθήσουν να συντηρήσουν τις συνθήκες που τους προσφέρουν εύνοια. Είναι θέμα χρόνου να προσπαθήσουν να αποβλακώσουν και την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι θέμα χρόνου να τους βάλουν στη λογική τους και να τους αναγκάσουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους από την ίδια με αυτούς αφετηρία. Να τους αναγκάσουν να "χτίσουν" τη ζωή τους πάνω στο ίδιο σφάλμα που οδηγεί στη βλακεία. Αυτός ήταν κι ο λόγος που εξ αρχής θεωρήσαμε τη βλακεία ως αποτέλεσμα ενός τρομερά μεγάλου σφάλματος.

Το όλο θέμα δηλαδή για τους ισχυρούς είναι να "ξυπνήσουν" με τις ενέργειές τους τα ζωώδη ένστικτα της ανθρώπινης κοινωνίας. Όταν "ξυπνούν" τα ένστικτα της κοινωνίας, οι ευφυείς βλάκες "ενεργοποιούνται" και τείνουν ν' αποβλακώσουν την κοινωνία. Αν καταφέρεις και τους βολέψεις πλουσιοπάροχα —με βάση την ενστικτώδη αντίληψή τους περί καλής ζωής— εύκολα μονιμοποιείς μια άσχημη κατάσταση. Μπορείς να κλέψεις τα πάντα και, πολύ πριν εκδηλωθεί η αντίδραση των θυμάτων σου, μπορείς με την ισχύ που σου εξασφαλίζει η κλοπή να ενεργήσεις πρώτος. Μπορείς να τρομοκρατήσεις την κοινωνία και να εξασφαλίσεις συμμάχους, που θα σε προστατεύουν αιώνια. Με τον πλούτο μπορείς να εξασφαλίσεις εύκολα "τραμπούκους" και προβοκάτορες, οι οποίοι θα τρομάζουν τους έξυπνους, που απειλούν τον σχεδιασμό σου.

Εξαιτίας των βλακών παίρνουν αξία όλα τα όπλα του συστήματος. Οι ολιγάριθμοι ισχυροί βλάκες δίνουν αξία στα όπλα των ισχυρών. Τα όπλα, που, όπως είπαμε πιο πάνω, δεν μπορούν να τους εξοντώσουν όλους, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκφοβισμό. Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται τώρα τι γίνεται και πώς χρησιμοποιούνται τα όπλα. Οι ισχυροί τα όπλα τους δεν τα στρέφουν ποτέ εναντίον των προφανών εχθρών τους που είναι τα θύματά τους. Τα όπλα τους τα έχουν στραμμένα πάντα εναντίον των βλακών που τους υπηρετούν. Τα "σκυλιά" σημαδεύουν με αυτά και τα "σκυλιά" σκοτώνουν, όταν αυτά δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Με τα όπλα τους αποβλακώνουν τους βλάκες τελείως, εφόσον ανά πάσα στιγμή ενεργοποιούν τα ένστικτά τους και τους επαναφέρουν στην τάξη. Οι βλάκες, που πάνε για "μαλλί", είναι συνήθως αυτοί που φεύγουν "κουρεμένοι". Οι βλάκες είναι αυτοί οι οποίοι επωφελούνται από το σύστημα, αλλά οι ίδιοι είναι κι αυτοί που αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματά του.

Εδώ μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης γιατί πιο πάνω μιλούσαμε περί της ανάγκης "ρύθμισης" της ανθρώπινης κοινωνίας στα πρώτα στάδια της εξέλιξης των φαινομένων. Ο άνθρωπος με την ευφυΐα του πρέπει να προλαβαίνει τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθεί. Αν τις ακολουθεί, θα νικηθεί από τους βλάκες που βολεύονται. Τα "ανώτερα" είδη πρέπει να τα "σκοτώνει", πριν λάβουν τις τελικές τους διαστάσεις. Πρέπει να τα "σκοτώνει" πριν αποκτήσουν την ισχύ και τον πλούτο, που τους εξασφαλίζει την υπηρεσία των βλακών. Να τα "σκοτώνει" πολύ πριν εξασφαλίσουν τη βοήθεια των μισθοφόρων δολοφόνων. Να τα σκοτώνει πολύ πριν εξασφαλίσουν την βοήθεια των πολύ κατώτερων "σκύλων".

Αν ο άνθρωπος ήταν πραγματικά ευφυής και δεν παγιδευόταν από τα ένστικτά του, το παράδειγμά μας δεν θα είχε ποτέ εφαρμογή. Το ευφυές όν, που λέγεται άνθρωπος, δεν θα χρειαζόταν ποτέ να ενεργοποιήσει τα ένστικτά του και να κινδυνεύει από τους βλάκες συνανθρώπους του. Δεν θα βρισκόταν ποτέ απέναντι σε έναν άνθρωπο, που μόνος του κατέχει όλα αυτά που μια κοινωνία ως σύνολο έχει ανάγκη.

Πώς βρέθηκε ένας άνθρωπος να κατέχει τα πάντα και οι υπόλοιποι να λιμοκτονούν; Πώς βρέθηκε ένας άνθρωπος να μπορεί να σκοτώνει και ν' ανταμείβει μαζικά ανθρώπους κατά βούληση; Πώς βρέθηκε δηλαδή άνθρωπος να κατέχει πράγματα που έχει ανάγκη όλη η ανθρωπότητα και ταυτόχρονα λόγω των δούλων του να έχει υπερφυσικές δυνάμεις; Αυτά είναι χαρακτηριστικά που μόνον ο Θεός μπορεί να δικαιολογήσει.

Το σφάλμα δηλαδή είναι που επιτρέπεις σε κάποιο άτομο να "μαζεύει" και να κεφαλαιοποιεί αυτά που έχεις ανάγκη ως "είδος" για να επιβιώσεις. Το σφάλμα είναι που επιτρέπεις στον άνθρωπο να γίνεται "θεός" με ανθρώπινα αγαθά. Αυτό το σφάλμα είναι που χρεώνεται η ανθρωπότητα στο σύνολό της και άρα αυτό το σφάλμα είναι το αίτιο που προκαλεί τη μαζική βλακεία της. Είναι σφάλμα να επιτρέπεις σε ανθρώπους να συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες κεφαλαίου, που τους δίνουν δυνατότητες θεών. Μόνον τον Θεό δεν μπορείς να εμποδίσεις να γίνεται Θεός, γιατί δεν μαζεύει τα ανθρώπινα αγαθά, προκείμενου να γίνει τέτοιος, αλλά δημιουργεί ο Ίδιος τα αγαθά Του.

Όταν με την ευφυΐα σου δεν μπορείς να προλάβεις τη γέννηση θνητών, άθλιων και κομπλεξικών θεών, είναι φυσικό στη συνέχεια να βρίσκεσαι στο έλεός τους. Είναι φυσικό να βρίσκεσαι στο έλεος των έξυπνων "λεόντων" και των βλακών, που παριστάνουν τους "σκύλους" τους. Το ό,τι ο "λέοντας" είναι έξυπνος, αυτό είναι δεδομένο. Είναι έξυπνος, γιατί απολαμβάνει τα πάντα και δεν γίνεται ελεεινός "σκύλος". Αν δεν ήταν έξυπνος, δεν θα είχε αυτά που έχει κι επιπλέον δεν θα μπορούσε να τα προστατεύσει από τους εχθρούς του. Είναι δεδομένο ότι είναι έξυπνος, γιατί σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να μετατρέψει ανθρώπους σε "σκύλους", που θυσιάζονται στη θέση του, για να προστατεύσουν τα συμφέροντά του.

Αυτό που μας ενδιαφέρει στο σημείο αυτό είναι να δούμε τι είδους άνθρωπος είναι ο "σκύλος" και ποια τα χαρακτηριστικά του. Ο "σκύλος" είναι ο απόλυτος ορισμός του βλάκα. Είναι βλάκας για πολλούς και διάφορους λόγους. Είναι κατ' αρχήν βλάκας, γιατί "υποθηκεύει" το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, για να εξασφαλίσει το ταπεινό αγαθό της τροφής. Ο "σκύλος" αγνοεί δηλαδή το βασικότερο δεδομένο που αφορά τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος έχει μικτή φύση. Είναι θεός και ζώο. Ως θεός έχει ανάγκη την ελευθερία, για να μπορέσει να επιβιώσει ως τέτοιος. Ως ζώο έχει ανάγκη την τροφή, για να επιβιώσει στο ζωικό επίπεδο.

Η ποιοτική διαφορά αυτών των φύσεων καθορίζει και την ποιοτική διαφορά των αγαθών που εξασφαλίζουν τις ανάγκες τους. Για την ελευθερία και άρα για την επιβίωση της θεϊκής του φύσης ο άνθρωπος μπορεί ακόμα και να θυσιαστεί. Η θυσία αξίζει, γιατί ο άνθρωπος χωρίς ελευθερία δεν αξίζει να ζει. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα το βλέπαμε στην κοινωνία μας. Δεν υπάρχει για παράδειγμα άνθρωπος που να σκέφτεται τη φυλακή ως λύση των προβλημάτων του. Το γεγονός ότι οι φυλακισμένοι τρέφονται, χωρίς να εργάζονται, δεν σημαίνει ότι η φυλακή αποτελεί δέλεαρ για έναν λογικό άνθρωπο.

Αντίθετα με την ελευθερία η τροφή είναι ήσσονος σημασίας αγαθό. Για την τροφή δεν αξίζει να θυσιάζεται ο άνθρωπος. Αξίζει να δουλέψει μερικές ώρες την ημέρα, για να την εξασφαλίσει. Εδώ τα ζώα δεν θυσιάζονται για την τροφή τους, θα θυσιαστεί ο άνθρωπος; Μόνον ο "ανθρωπόσκυλος" θυσιάζει τη ζωή του για την τροφή, εφόσον είναι βλάκας και δεν τον ενδιαφέρει αν στερείται την ελευθερία του. Από τη στιγμή που υποτάσσεται στα αφεντικά του, παύει να λειτουργεί ως άνθρωπος. Ελέγχεται καί για τις σκέψεις του καί για τις πράξεις του, όπως ακριβώς ελέγχεται ένας σκύλος.

Γι' αυτόν τον λόγο λέμε ότι ο "σκύλος" είναι ο ορισμός του βλάκα. Είναι κραυγαλέα βλάκας, όσο είναι κάποιος που "υποθηκεύει" το υπερπολύτιμο σπίτι του, για να πιει έναν καφέ στην καφετέρια. Αυτό ακριβώς κάνει ο "σκύλος". "Υποθηκεύει" την ελευθερία του, για να τραφεί. Αγωνίζεται μέρα και νύχτα για να λύνει μερικώς τα προβλήματά του, ενώ μπορεί ν' αγωνιστεί μία φορά και να τα λύσει άπαξ. Αγωνίζεται μέρα και νύχτα εναντίον δυστυχών ανθρώπων, χωρίς να λύνει τα προβλήματά του, ενώ μπορεί ν' αγωνιστεί μία φορά εναντίον των αφεντικών του και να λύσει ταυτόχρονα καί τα προβλήματά του καί να γίνει ο "μεσσίας" των δυστυχών. Ο "σκύλος" είναι εύκολο να γίνει ο "μεσσίας", γιατί, ζώντας κοντά στα αφεντικά, γνωρίζει τις αδυναμίες τους. Γνωρίζει ότι δεν αντέχουν την πίεση και ότι η θεϊκή τους εικόνα είναι ψεύτικη.

Αυτό όμως δεν το κάνει ποτέ. Γιατί; Γιατί είναι κραυγαλέα βλάκας. Είναι ο απόλυτος βλάκας, γιατί είναι ο μόνος άνθρωπος που ζει συνειδητά ως δούλος. Όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, είτε είναι θύτες είτε θύματα, ζουν ελεύθεροι και άρα παραμένουν άνθρωποι. Άσχετα με το πόσο χορτάτοι ή νηστικοί είναι, παραμένουν άνθρωποι και άρα παραμένουν στο "ανώτατο" είδος της φύσης. Ακόμα και ο "λέοντας" προστατεύει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του και γι' αυτό τον θεωρήσαμε έξυπνο. Μόνον ο βλάκας "σκύλος" ζει ως δούλος. Η ειρωνεία είναι ότι ξεκινάει την πορεία του για να ζει χωρίς κόπο και στο τέλος φτάνει να δουλεύει μέρα-νύκτα, γιατί τα προβλήματα με τους άπειρους αδικημένους είναι ατελείωτα.

Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι, ενώ τα ζώα, όταν βρεθούν απέναντι στη λύση του προβλήματός τους, θα το λύσουν όσο το δυνατόν πιο δίκαια και δημοκρατικά, οι άνθρωποι όχι μόνον δεν θα το λύσουν, αλλά θα βρεθούν υπό το καθεστώς μιας τυραννίας, που θα τους ελέγχει απόλυτα. Οι άνθρωποι δηλαδή, ακόμα κι αν βρουν τη λύση των προβλημάτων τους, όχι μόνον δεν θα επωφεληθούν, αλλά θα επιβαρύνουν τη θέση τους. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τον σωτήριο Λόγο του Θεού Χριστού πήγαν οι άνθρωποι από το ημίφως της ελληνιστικής Ρώμης στον θεοσκότεινο κι απάνθρωπο χριστιανικό Μεσαίωνα.

Ανήκει δηλαδή στις παραδόσεις του ανθρώπου να μετατρέπει τη λύση των προβλημάτων του σε στυγνή τυραννία. Αυτήν την τυραννία την εγκαθιδρύουν οι βασανισμένοι "σκύλοι" της κάθε νέας κατάστασης, που θέλουν να λύσουν εκ του ασφαλούς τα δικά τους προβλήματα εις βάρος των υπολοίπων. Αυτοί θα μετατρέψουν το υπό διεκδίκηση αγαθό σε ένα μέσο άσκησης απόλυτης εξουσίας. Αυτοί θα θυσιάζονται για το "δικαίωμα" των "ανώτερων" να ζουν και να φέρονται σαν θεοί. Αυτοί θα θυσιάζονται για να κατέχουν τα αφεντικά τους τα μέσα που τους δίνουν δυνατότητες θεών και είναι οι περιουσίες τους. Αυτοί θα προπαγανδίζουν το δίκαιο των πράξεων των εγκληματιών. Θα σκοτώνονται άνθρωποι γύρω από την περιουσία τους και ο πονηρός και άρπαγας "θεός" απλά θα χαζεύει την ανθρώπινη βλακεία.

Πάνω σ' αυτήν τη βλακεία των θρασύδειλων "σκύλων" της εύνοιας στηρίζεται το σύστημα και διαρκώς ανανεώνει το δυναμικό που προστατεύει τους άρπαγες. Οι άρπαγες "λέοντες" επιβιώνουν ως άνθρωποι χωρίς άγχος και τον αγώνα υπέρ των συμφερόντων τους τον αναλαμβάνουν οι "σκύλοι", που προσπαθούν να βολευτούν. Οι θρασύδειλοι "σκύλοι", που τρέμουν τα αφεντικά τους, αλλά είναι σκληροί κι ανάλγητοι απέναντι σε όλους τους άλλους. Οι βλάκες, που απέναντι στα αφεντικά τους στέκονται σαν χαμερπή σκουλήκια, ενώ απέναντι στους συνανθρώπους τους παριστάνουν τα θηρία.

Αυτοί οι "σκύλοι", που εξασφαλίζουν την εύκολη ζωή του δούλου, γίνονται τα πρότυπα όλων των αθλίων της κοινωνίας. Των αθλίων, που, μη έχοντας άλλο τρόπο να λύσουν τα προβλήματά τους, αναζητούν εναγωνίως ένα πόστο να υπηρετήσουν τους ισχυρούς. Των αθλίων, που, αδυνατώντας να έρθουν σε σύγκρουση με τους ισχυρούς, αναζητάνε "ψίχουλα" εύνοιας. Με αυτόν τον εξόχως απλό τρόπο δημιουργείται ένα πανίσχυρο μπλοκ συμφερόντων, που ελέγχει τους πάντες. Τα πολλά μικρά ατομικά συμφέροντα των "σκύλων" ευθυγραμμίζονται με τα λίγα μεγάλα συμφέροντα των "λεόντων" κι αποκτούν μια τρομερή ομοιογένεια. Αυτό το μπλοκ συμφερόντων εξασφαλίζει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του κεφαλαίου και του πλούτου απέναντι στην απειλή των εξαθλιωμένων πληθυσμών. Με τον τρόπο αυτόν οι μεμονωμένοι κι ολιγάριθμοι "λέοντες" του κεφαλαίου εξασφαλίζουν τη μαζικότητα που έχουν ανάγκη, για να μπορούν ν' αντιμετωπίσουν τη μαζικότητα των θυμάτων τους.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί αυτή η βλακώδης κοινωνία είναι ο στόχος της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αυτήν την κοινωνία θέλει να στηρίξει η ψευδοϊδεολογία, που σήμερα εκρέει από όλα τα κέντρα εξουσίας. Ποιος είναι ο βασικός πυρήνας της ιδεολογίας της Νέας Τάξης Πραγμάτων; Ο ανταγωνισμός και ο αγώνας να γίνει ο καθένας μας πλούσιος και πετυχημένος στο παγκόσμιο "χωριό".


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ

Δημιουργός της Θεωρίας του Υδροχόου

Κατεβάστε το κείμενο σε μορφή PDF

50 ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Ευφυία και Βλακεία… Οι 2 όψεις του νομίσματος


 1. Τηλέμαχος
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294083011079#c4531960481403469963'> January 3, 2011 at 9:30 PM

  Από τα αγαπημένα μου βιβλία του Παναγιώτη, μαζί με το Μακεδονικό και το Πόλεμος στο Ιράκ. Είναι απο τα λίγα που προχωράνε παραπέρα από την κοσμοθεωρία του.Παναγιώτη ο Τηλέμαχος μπήκε για τα καλά στη μάχη, ήρθε ο καιρός να μπει μπροστά ο Οδυσσέας...
  Χαιρετίσματα ένα φίλο από τα παλιά...

   

 2. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294085289298#c6300528045323500253'> January 3, 2011 at 10:08 PM

  ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ...ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ...ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΠΛΟΓΚ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΚΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΙΟ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ!

   

 3. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294140691830#c5256860650126162381'> January 4, 2011 at 1:31 PM

  ΠΙΟ ΠΙΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ
  ΓΙΑ ΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΙΜΕΝΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ
  ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΛΑΣΣΟΥΝ!!!!

   

 4. Ζαγκούλης Γεώργιος
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294146239764#c5305729627512509582'> January 4, 2011 at 3:03 PM

  Απόσπασμα από το Μανιφέστο του Υδροχοϊσμού......Τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης.Πάντα η αναλογία μετράει και όχι το απόλυτο μέγεθος.Ένας μισθός μιάς δραχμής είναι δίκαιος όταν ένα αυτοκίνητο θα κοστίζει οκτώ δραχμές.ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.Η αναλογία μεταξύ αυτών είναι που κάνει κάποιον πλούσιο ή φτωχό και αυτό το αποφασίζει η εξουσία και άρα η διαχείριση. Αν μια εξουσία αποφασίσει να δώσει σε έναν εργαζόμενο προϊόντα τα οποία έχουν μέσα τους πραγματική αξία ενός χρόνου εργασίας μέσα σε έναν χρόνο εργασίας, τότε η εξουσία αποφασίζει αυτός να είναι πλούσιος. Άν η εξουσία αποφασίσει να δώσει τα ίδια με δεκαπέντε χρόνια εργασίας, τότε αυτός είναι φτωχός.Γιατί; Γιατί εργάζεται 15 χρόνια, καταναλώνοντσς αυτά που αξίζουν 1 χρόνο εργασίας του και άρα 14 χρόνια εργάζεται χωρίς αμοιβή.Σχεδόν το μισό του παραγωγικού του χρόνου εργάζεται αμισθί.Του κλέβει η εξουσία μέρος της ζωής του, για να το μοιράσει στους εκλεκτούς της.Εδώ μπορεί να καταλάβει ο αναγνώστης και πόσο γελοίες είναι οι διεκδικήσεις των διαφόρων συντεχνιών των εργαζομένων.......Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Φ Τ Ω Χ Ο Ι !!!!!!!..........

   

 5. Θέσπις
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294148412808#c6522087124008011291'> January 4, 2011 at 3:40 PM

  Εξαιρετική ανάλυση και ευφυέστατες οι αλληγορίες.
  Είναι ακατανόητο να γκρινιάζουν συνεχώς ορισμένοι για μικρότερης έκτασης ή "συνοπτικά" κλπ κείμενα. Αν τοποθετούν τον εαυτό τους στην κατηγορία των φαστ-φουντ αναγνωστών, κανένας δεν τους έχει υποχρεώσει να τα διαβάσουν. Ας μην απαιτούν όμως να μετατρέψουν και τον υπόλοιπο κόσμο σε αναγνώστες συνθημάτων και σλόγκαν.
  Και επιτέλους, οι εξαιρετικές αναλύσεις όπως αυτές του Παναγιώτη Τραϊανού είναι για να βάλουνε τον νου μας σε εγρήγορση αναζητώντας λύσεις. Το να απαιτούμε να μας προσφέρει ο ίδιος στο πιάτο και τις λύσεις - και μάλιστα "χειροπιαστές" - είναι το άκρον άωτον της νοητικής τεμπελιάς. Αλλά και της αχαριστίας απέναντι σε έναν διανοητή αυτού του διαμετρήματος.

   

 6. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294151435716#c1367983409290655214'> January 4, 2011 at 4:30 PM

  Δεν μας λές κάτι καινούργιο κε Τραϊανέ. Πολλώ δε μάλλον, δεν μας προτείνεις καμία συγκεκριμένη λύση, πέραν της γνωστής, που όλοι γνωρίζουν, και που έχει να κάνει με τη βία, "τη μαμμή της ιστορίας". Τα ίδια πράγματα έχει πεί και ο Πλάτωνας στην Πολιτεία, στον "μύθο του Σπηλαίου" όπου περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η τραγικότητα του ανθρώπινου όντος...

   

 7. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294155226326#c4345248254951704928'> January 4, 2011 at 5:33 PM

  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΑΙ ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
  ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΡΑΙΑΝΕ, ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 'ΣΚΥΛΩΝ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ.
  ΔΙΑΦΩΝΩ ΟΜΩΣ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ 'ΛΕΟΝΤΕΣ". ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΧΟΡΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ ΠΩΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
  ΕΚΤΙΜΩ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΑ ΚΑΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΘΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ,ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΖΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕ3Ι ΝΑ ΣΤΕΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ. ΑΡΑ ΟΙ " ΛΕΟΝΤΕΣ", ΑΦΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΝ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΤΣΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΔΕΩΔΕΣ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΤΟΥ. ΦΟΒΑΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΗ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΥΦΥΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΕ.
  ΤΩΡΑ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ. ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΟΦΙΑ ΘΑΥΜΑΣΤΗ, ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΝΑ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΑΥΤΗ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΔΕΝ ΑΠΑΞΙΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΛΙΜΟΚΤΟΝΕΙ ΩΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟ. ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. ΑΝΑΛΟΓΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ. ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΧΑΛΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ, ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΟΦΙΑ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΥΦΥΙΑ.
  ΕΝΑΣ ΥΓΙΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΤΙ ΑΧΡΗΣΤΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΕΝΤΕΡΟΥ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΑΤΑ, ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΙΟ, ΔΕΝ ΑΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΔΗΛΙΤΗΡΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΙΩΡΘΩΣΕΙ ΤΗ ΒΛΑΒΗ, ΑΣΘΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.
  ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ, ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ, ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΚΑΤΑ, ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΙΟ, ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΩΣ "ΑΝΩΤΕΡΟ" ΕΙΔΟΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΒΛΗΘΕΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΓΙΝΑΝ Η ΕΛΙΤ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ, ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΙΣΩΣ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ.
  ΑΝΑΦΕΡΑΙΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ, ΝΑ ΕΚΤΙΜΩ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ, ΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΕΖΗΣΑΝ, ΕΙΤΕ ΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΔΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ, ΣΑΝ "ΛΕΟΝΤΕΣ'(ΠΑΡ'ΟΤΙ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΑ ΣΑΡΚΟΒΟΡΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΟΜΙΖΩ. Η ΦΥΣΗ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ).
  ΑΥΤΟΙ ΟΙ "ΛΕΟΝΤΕΣ" ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ. ΙΣΩΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΣΤΟΝ ΧΟΜΟ ΖΑΠΙΕΝΣ, ΧΩΜΑΤΙΝΑ ΕΞΥΠΝΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΜΟ ΖΑΠΙΕΝΣ, ΕΦ'ΟΣΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΦΥΣΗ ΤΟΝ ΟΔΗΓΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ.
  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ. ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΑΓΑΘΟ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ. ΟΙ "ΛΕΟΝΤΕΣ' ΚΑΙ ΟΙ "ΣΚΥΛΟΙ " ΤΟΥΣ, ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΛΟΓΩ ΦΥΣΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ. ΟΝΤΩΣ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ.
  ΤΡΑΙΑΝΕ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΣΤΟ (ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΜΟΥ) ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ.
  ΕΙΡΗΝΗ.

   

 8. Τηλέμαχος
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294157802382#c8267636508937147455'> January 4, 2011 at 6:16 PM

  Φίλε 7 στην κορυφή της κοινωνίας είναι οι αετοί και όχι οι λέοντες....

   

 9. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294161800487#c3575441154469091311'> January 4, 2011 at 7:23 PM

  ΑΠΟ 2 ΠΡΟΣ ΘΕΣΠΙΣ.
  ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΤΗΣΕΙ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΙΑ...ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΓΙΑ ΤΟΝ κ.ΤΡΑΪΑΝΟΥ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ.
  ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΞΕΣΚΟΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΑΜ Β΄, ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΥΠΟΥ "ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΟΥ".
  ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΣ...ΕΧΟΥΜΕ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ΑΡΚΕΤΟ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
  ΤΕΛΟΣ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΣ ΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ, ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩ ΜΕ ΣΛΟΓΚΑΝ? ΘΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΔΩ ΜΕΣΑ!

   

 10. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294163579833#c5272308374147197920'> January 4, 2011 at 7:52 PM

  η αέναη εξέλιξη των ζωντανών οργανισμών..και ιδίως των ανθρώπων..μερικες φορες έχει και ανεπιθύμητες..μη προβλέψιμες,αναστρέψιμες..& ελεγχόμενες.. μετεξελίξεις...πχ & ετσι η βλακεία από χρήσιμη μερικές φορές (λόγω του ότι μας κάνει να γελάμε..) να εξελιχθεί σε επικινδυνo "σπορ".
  Αλλα σαφως, υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα ανθρώπων που συνεχώς μιλούν για μια "Νέα παγκόσμια τάξη" και μια αντίληψη ότι υπάρχει μια ελίτ ομάδα ανθρώπων που έχουν προσπαθήσει να καταλάβουν τον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχουν χειραγωγήσει την κοινωνία με διάφορους τρόπους με σκοπό τη διεκπεραίωση των στόχων τους... Αυτό φυσικά ισχύει σε κάποιο βαθμό
  ..η αποτυχία της αντίληψης είναι ότι αυτή η "ομάδα" δεν είναι με τίποτα μια ομάδα. Είναι μια τάση.
  Αν αφαιρούσαμε όλα τα άτομα από την κορυφή που ασκούν την παγκόσμια ηγεμονία, τότε θα ήταν απλά θέμα χρόνου προτού μια άλλη ομάδα ανθρώπων με τις ίδιες φιλοδοξίες θα έπαιρνε τη θέση τους. Ως εκ τούτου, δεν είναι τα συγκεκριμένα άτομα ή γκρουπ ατόμων που αποτελούν το πρόβλημα.
  Στην πραγματικότητα είναι οι όροι επάνω στους οποίους εκείνοι οι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι και από τους οποίους έχουν κατηχηθεί.
  Φυσικά πολλοί μιλούν ενάντια σε αυτή την άποψη, με την έννοια ότι είναι η "ανθρώπινη φύση" η αιτία που προκαλεί τον ανταγωνισμό και την ανάγκη για κυριαρχία. Αυτό δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα. Στην πραγματικότητα, είμαστε σχεδόν καθαρές πλάκες κατά τη γέννησή μας και το περιβάλλον μας είναι αυτό που πλάθει αυτό που είμαστε και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Ως εκ τούτου, για να πραγματοποιηθεί η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αλλαγή, θα πρέπει να δαπανηθεί λιγότερος χρόνος για την καταπολέμηση αυτής της άρρωστης κοινωνικής δομής και περισσότερος χρόνος για την προσπάθεια αλλαγής των πραγματικών αιτιών. Όσο και αν φαντάζει δύσκολος και τρομακτικός αυτός ο τρόπος σκέψης, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας προς το καλύτερο.
  Μπορούμε να συνεχίσουμε να πατάμε τα μυρμήγκια που έρχονται κάτω από το ψυγείο, αλλά μέχρι να μαζέψουμε τα χαλασμένα τρόφιμα που βρίσκονται πίσω από αυτό, το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουν να έρχονται.  * (Με την ευφυΐα του ο Ανθρωπος θα έπρεπε να μάχεται στο επίπεδο που αφορά τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος το οποίο τον φιλοξενεί ως "είδος".
  Θα έπρεπε να μάχεται ως άνθρωπος, που απλά μεριμνά για το ιδανικό επίπεδο ζωής και όχι ακόμα να πολεμά για την καθημερινή επιβίωση.) βλεπε. thevenusproject.com.

   

 11. Μιχαήλ
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294170674236#c62254643909879276'> January 4, 2011 at 9:51 PM

  Αφιερωμένο εξαιρετικά

  http://www.youtube.com/watch?v=EegRh8Z4H-o

   

 12. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294176619901#c6387881486422923718'> January 4, 2011 at 11:30 PM

  Εκπληκτικό το απόσπασμα-πόνημα του κ. Τραϊανού όχι μόνο ως προς το φιλοσοφικό του περιεχόμενο, αλλά κυρίως ως προς το εκλαϊκευμένο τρόπο απόδοσής του, ώστε να είναι απλό και κατανοητό, ακόμα και από αναγνώστες απαίδευτους. Είναι σπάνιο σήμερα να βλέπεις διανοούμενους να αποποιούνται την (σύνθετη) ρητορική της ευφυΐας για την ρητορική του απλού (και φτωχού) λόγου και να «περνάνε» δύσκολα μηνύματα! Παρά ταύτα, δεν θα διστάσω να επισημάνω ότι παρότι απλός και καταληπτός ο λόγος, το εγωπαθές σύμπλεγμα αρκετών αναγνωστών που σχολίασαν ανωτέρω, κυριαρχεί για να επιβεβαιώσει το αληθές του άρθρου… π.χ. το 6ο σχόλιο Ανώνυμου, που θεώρησε σκόπιμο να σχολιάσει υποτιμητικά τον κ. Τραϊανό, με κάμποση αλαζονεία, αλλά και να επιδείξει τις «γνώσεις» του στον Πλάτωνα, σε στιλ «σιγά τα λάχανα, μας τά’παν κι άλλοι» όπου ο προηγούμενος σχολιαστής (Θέσπις) απαντά πριν από αυτόν, γι’ αυτόν! Θέλω όμως να απαντήσω σύντομα στον OPTIMUS (3ο σχόλιο): Παρόλο που αυτό που λες ισχύει για ένα μικρό μερίδιο αστυνομικών, ΔΕΝ ισχύει για το σύνολό τους καθότι οι περισσότεροι όπως αναφέρεις στο τέλος, είναι συνειδητά ταγμένοι στο καθήκον της θεσμικής τους αποστολής, που είναι η τήρηση του Νόμου, της τάξης, της κοινωνικής ειρήνης και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στον καθένα μας, ώστε να μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα η κοινωνία μας. Αυτός είναι και ο θεσμικός της ρόλος. Μπορεί η Αστυνομία ως οργανισμός να είναι υποχείριο της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας και των «λεόντων» (αν και θεσμικά δεν θα έπρεπε), όμως μην αδικείς ανθρώπους και μάλιστα –κυρίως- χαμηλόβαθμους, οι οποίοι βρέθηκαν σε αυτήν την θέση από διάθεση προσφοράς στην κοινωνία (δίωξη εγκλήματος, επικίνδυνων κακοποιών, κτλ.), οι οποίοι παραμένουν αναλλωτρίωτοι από την διαφθορά και την δουλοπρέπεια των ανωτάτων τους στο «κακό σύστημα» και δεν παίζουν τέτοια παιχνίδια συνειδητά, όχι τουλάχιστον όσο ρισκάρουν την ζωή τους στο πεζοδρόμιο. Μην βλέπεις στο πρόσωπο των «ματατζίδων» όλους τους αστυνομικούς. Δεν είναι το ίδιο όλοι. Οι φυλακές γεμίζουν με κακοποιούς από την καλή δουλειά κάποιων αστυνομικών. Αν δεν δούλευαν αυτοί, δεν θα τολμούσες να βγεις έξω από το σπίτι σου! Η αστυνομία σαν θεσμός είναι όπλο προστασίας της κοινωνίας μας και όχι εχθρός της. «Σκύλοι» και βέβαια υπάρχουν, και είναι η ηγεσία της, οι συνδικαλιστές της και οι διεφθαρμένοι που υπάρχουν μέσα της. Αλλά αν μπούμε στην λογική «μαζί με τα ξερά να καούν και τα χλωρά» τότε εκτός από άδικοι, αυτοκτονούμε απαξιώνοντας και αποστερώντας την κοινωνία μας από τις υπηρεσίες προστασίας μας.
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 13. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294178435734#c192329032323311499'> January 5, 2011 at 12:00 AM

  ΦΙΛΕ ΣΧΟΛ. 10, ΕΙΜΑΙ Η ΣΧΟΛ 7. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ, ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΞΑΛΕΙΦΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΕΚΕΙ.
  ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΟΜΩΣ, ΑΦΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ, ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΕΝΝΙΟΤΑΝ ΕΤΣΙ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΩΣ ΕΣΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ. ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ? ΑΦΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΩΣ ΓΕΝΝΕΤΑΙ ΥΓΙΗΣ, ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΤΗΤΕΣ, ΑΡΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΦΥΣΗ, ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΧΩ ΒΙΩΣΕΙ, ΒΟΗΘΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΥΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΣ, ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΑΝΩ Σ' ΑΥΤΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ(ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΤΩ), ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ. ΑΦΟΥ ΟΜΩΣ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΕΣΥ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΞΑΛΕΙΨΟΥΜΕ? ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ Η ΑΠΟ ΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ?
  ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΤΟ 7, ΕΙΠΑ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΧΙΟΥΜΑΡΙΣΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΧΕΥΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΗΚΕΙ Η ΣΕ ΠΟΛΙ Η ΣΕ ΟΙΚΙΑ Η ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
  ΓΙΑ ΤΟ VENUSPROJECT, ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ. ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΧΛΩΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΕΛΠΙΖΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

  ΦΙΛΕ ΣΧΟΛ. 8. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΕΤΟΙ,( ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΛΕΟΝΤΕΣ).Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΛΙΤ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ. ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΣΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΟΜΩΣ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ,ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΕΤΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ, ΖΩΝΤΑΣ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΘΑ ΣΟΥ ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΩ ΧΑΡΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ. ΜΗ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ... ΟΙ ΑΕΤΟΙ.
  ΛΥΠΑΜΕ ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΛΙΓΟ ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΩ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ.

   

 14. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294181878127#c4720170548784035784'> January 5, 2011 at 12:57 AM

  ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΓΓΛΙΚΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
  ΑΝ ΟΧΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΓΚΛ

  Electromagnetic Frequency Mind Control Weapons

  http://www.rense.com/general92/elcs.htm

   

 15. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294212658883#c4504504202515375561'> January 5, 2011 at 9:30 AM

  Προς ενημέρωση του σχολιαστή στο δέκατο (10ο) σχόλιο και δια το ορθόν, η κάποτε εξεφρασθείσα άποψη-ιδέα του TAMBULA RASA (του John Lock), δηλαδή ο «άγραφος πίνακας» που αποτελεί την αρχική κατάσταση της ανθρώπινης συνείδησης και της ψυχής ενός νεογέννητου ανθρώπου δηλαδή ότι δεν γεννιέται με έμφυτες συμπεριφορές, ιδέες ή αρχές αλλά τις αποκτά εμπειρικά μέσα (διαδραστικά) από το περιβάλλον του, καταρρίφθηκε πανηγυρικά πριν από έναν αιώνα! Αποδείχθηκε ότι ο άνθρωπος μεταφέρει γονιδιακά ένα σύνολο τάσεων συμπεριφορών (κληρονομικότητα), αλλά και κλίσεις (ταλέντο) καθώς μεταφέρει αρχετυπικές μνήμες από τα λεγόμενα «ακασικά» αρχεία, αλλά και συγκεκριμένες «μνήμες» των προγόνων του. Αυτά προσδιορίζουν την μελλοντική του συμπεριφορά και βρίσκονται σε επίπεδο «τάσεων» δηλαδή ροπής προς συγκεκριμένη συμπεριφορά. Μέσα στο περιβάλλον του όμως μπορεί διαδραστικά να διαφοροποιηθεί συνειδητά από αυτές ή να τις αφήσει να υπάρχουν σε λανθάνουσα κατάσταση και να αναπτύξει άλλες, νέες συμπεριφορές. Δηλαδή υπάρχει η εγγενείς προδιαγεγραμμένη συμπεριφορά, η οποία όμως συνδυαζόμενη με την επίκτητη τροποποιεί ή μεταλλάσει αυτήν.
  Έτσι λοιπόν, υπάρχει ΚΑΙ κληρονομική διαδοχή στους παγκόσμιους εξουσιαστές και από εκεί προέρχεται και η έννοια της λέξης «γαλαζοαίματος», δηλαδή αυτός που γεννήθηκε από άρχοντες (εξουσιαστές) και προορίζεται να διαδεχθεί αυτή την ιδιότητα και τα προνόμια. Για αυτόν το λόγο δολοφονήθηκε η Νταϊάνα (μη γαλαζοαίματη διάδοχος του Βρεττανικού θρόνου), επειδή έπρεπε να διασφαλιστεί η διατήρηση της «καθαρότητος» του αίματος στην διαδοχή του θρόνου!
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 16. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294218463989#c7776271278496249865'> January 5, 2011 at 11:07 AM

  ΦΙΛΕ ΣΧΟΛ. 7 ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ. ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙ ΑΕΤΩΝ-ΙΠΠΩΝ-ΛΕΩΝΤΩΝ ΚΤΛ ΘΑ ΤΗ ΒΡΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΤΡΑΙΑΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ....ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΡΑΓΟΙ ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ...ΑΦΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ...
  ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΕΤΟ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΕΤΟ-ΦΟΙΝΙΚΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΟΡΑΤΟΣ....(ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ).
  Υ.Γ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟΣ.... ΦΙΛΙΚΑ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ .

   

 17. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294228464338#c1418925015600850141'> January 5, 2011 at 1:54 PM

  ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝΥΝΥΜΟΥ 15.
  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΤΙ ΕΝ ΕΪ ΤΟΥΣ ΙΣΩΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ. ΑΝ ΟΜΩΣ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΩΡΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ. ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΡΩΤΑ ΦΕΥΓΕΙ Η ΠΝΟΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΟΥΪ. ΔΗΛΑΔΗ Η ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ.

   

 18. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294233649435#c8851503389150765241'> January 5, 2011 at 3:20 PM

  Φίλε μου ανώνυμε (σχόλιο 17), η άποψή σου έχει μεγάλο ποσοστό αλήθειας, ότι δηλαδή αντίστοιχα και εμείς οι Έλληνες μεταφέρουμε στο γονιδίομά μας, τα ιδιαίτερα ψυχικά γνωρίσματα της φυλής μας. Ίσως μάλιστα να έχεις ακούσει και για το «Ιχώρ». Όμως αυτό δεν μας εφησυχάζει! «Συν Αθηνά και χείρα κίνει»… έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Όπως προανέφερα, μπορεί να υπάρχουν τα εγγενή σωματικά και ψυχικά γνωρίσματα που μεταφέρονται γονιδιακά, όμως αυτά εμφανίζονται ως τάσεις ή ροπές, αλλά το περιβάλλον και η ελεύθερη επιλογή της συνείδησης μπορούν να τα «καθηλώσουν» σε αφάνεια, σε αδράνεια και απλά να υπάρχουν -ας πούμε- ανενεργά (λανθάνουσα κατάσταση). Έτσι λοιπόν πράγματι ο κάθε Έλληνας, είναι «εν δυνάμει» φιλόσοφος, «εν δυνάμει» πολεμιστής, «εν δυνάμει» εξελιγμένος άριστος, αλλά για να γίνει και «ενεργεία», θα πρέπει να ΑΦΥΠΝΙΣΘΕΙ. Θα πρέπει να «ξυπνήσει» μέσα του αυτό που σχεδόν έσβησε! Θα πρέπει να επανέλθει συνειδησιακά και νοητικά στην πραγματική του φύση! Αυτό επιχειρεί ο Παναγιώτης Τραϊανού και μαζί του και άλλοι. Η διαδικασία είναι δύσκολη και επίπονη γιατί προϋποθέτει την αναγνώριση κακών επιρροών και των αλλοιώσεων που αυτές επιφέρουν, την απόρριψή τους και την ανάκτηση των ορθών αρχετύπων. Προηγείται όμως η ενημέρωση και η διέγερση της συνειδήσεως. Ο δρόμος είναι μακρύς για να μπορέσει να ανακτηθεί ο κρίσιμος αριθμός αφυπνισμένων που θα ανατρέψει τις ισορροπίες του «κακού». Η μάχη είναι μεταξύ Ελλήνων και Σιών. Μεταξύ του Φωτός και του Σκότους!
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 19. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294234416243#c1237538250436504708'> January 5, 2011 at 3:33 PM

  ΠΡΟΣ ΛΥΚΙΟ:ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ 'ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ'
  ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ ΔΥΟ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ
  ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ! ΤΕΛΟΣ ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ Η ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ
  ΑΦΟΠΛΙΣΟΥΝ!

   

 20. Ellanios Perseas
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294234613777#c7524099242023582798'> January 5, 2011 at 3:36 PM

  Καταρχάς ας εξηγήσουμε γιατί αποκαλούμε το δίκτυο μας και τους ιστότοπους μας, Απολλώνιο Φως..Η Απολλώνια Αδελφότης Ελλήνων ( http://planitiko-diktyo-ellinwn.ning.com/ ), δίκτυο Κοινοτήτων Ελλήνων (http://diktyoellinwn.freeforums.org)και Η Απολλώνια Αδελφότης Ελλήνων (http://diktyoellinwn.wordpress.com/).

  Με τις ονομασίες αυτές θέλουμε να σημάνουμε πρώτον, ότι θέτουμε το δίκτυο και τους ιστότοπους μας υπό την προστασία του Απόλλων Ιάσονα Χριστού, Υιού του ΖΗΝΑ (ΖΕYΣ). Δεύτερον ότι ζητάμε το Φως του και επιδιώκουμε να έχουμε το Φως του και γνώση εκ του Θεού του Φωτός.

  Τρίτον σημαίνουμε προς τα μέλη και τους αναγνώστες μας, την ποιότητα που επιδιώκουμε και τους σκοπούς και στόχους, που θέλουμε να επιτύχουμε, οι οποιοι είναι σκοποί αφύπνισης, αναγέννησης και δόξας της Ελλάδος και των Ελλήνων. Τούτο δε διά οργάνωσης και συντονισμού των σε δράσεις φωτεινές, επιδιώκοντας μέσω τις Σοφιας μας, Αρετής, Αδελφότητας και Eνότητας μας, την ισχύ των Ελλήνων, ενταγμένων σε πλανητικές πόλεις κοινότητες, ως πολίτες ισονόμους, ισίγορους, ελεύθερους και ευημερούντες.

  Μέσω δε αυτών και τις πνευματικής και υλικής μας ισχύος, την επιτυχή άμυνα μας κατά παντοίων επίβουλων τις Ελλάδος και του Ελληνισμού και την επιτυχή δόξα και επικράτηση των Ελλήνων, επί των εκ θεού, από αρχαιότατους χρόνους δοσμένων εδαφών.

  Ξεκινάμε εδώ λοιπόν μια προσπάθεια διηπειρωτικής οργάνωσης Ελλήνων σε δικτυωμένες κοινότητες και ομάδες, ώστε μέσω τις ενότητας και αφύπνισης μας, με συντονισμένη, οργανωμένη και ομόψυχη δράση, διαδικτυακά αλλα και τοπικά δρώντες, να αποτρέψουμε τους κινδυνους που ελλοχεύουν την Ελλάς και τον Ελληνισμό και να υπερασπισθούμε των δικαιων μας, ως Έλλην ατομικά και ως κοινωνία Ελλήνων συνολικά, αλλα και ως Ελλάς.

  Να συμβάλουμε διά αυτού του οργανωμένου και αφυπνισμένου συνόλου Ελλήνων στην ατομική προκοπη των Ελλήνων, αλλα και τις σύνολης κοινωνίας, ώστε να μεταλλαχτούμε σε άτομα και κοινωνία αρετής, ποιότητας και γνώσης, σε μια κοινωνία ελληνικά δομημένη και θεσμοθετημένη, επί των φωτεινών αρχων, αξιων και ιδεωδών του ελληνικού πολιτισμού.

   

 21. Ellanios Perseas
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294234792652#c1090481977782430097'> January 5, 2011 at 3:39 PM

  Αναφέρουμε περιγραφικά μερικούς από τους λόγους που μας ώθησαν σε αυτήν την απόφαση.

  Η Ιστορία μας και ο πολιτισμός μας έχουν κακοποιηθεί, παρερμηνευθεί και σε μεγάλο βαθμό αποκρυφθεί. Οι εναπομείναντες Έλλην έχουν απολέσει σε μεγάλο βαθμό την ιστορική τους μνήμη και τον αρχέγονο ελληνικό πολιτισμό τους.

  Τούτο δε συμβαίνει μεταξύ άλλων, επειδή zούμε σε έναν κόσμο ανθελληνικά δομημένο, και θεσμοθετημένο επί αρχων, αξιων και ιδανικών βάρβαρης προέλευσης. Ο Έλλην γεννιέται κατά κάποιον τρόπο, νοητικά και ηθικά δομημένος, είτε λόγο τις απολλώνιας πνευματικής του καταγωγής, είτε λόγο τις δράσης των προγόνων του και του εαυτού του, σε ένα μακραίωνο πολιτισμικό περιβάλλον.

  Γεννιέται όμως και εκπαιδεύεται σε ένα περιβάλλον κοινωνικό και οικογενειακό, το οποιο είναι δομημένο σε ένα βαθμό, με αντιθετικές νοητικές και ψυχικές ποιότητες, από αυτές του ψυχικού κόσμου των Έλλην. Διά αυτού δημιουργείται ενδοψυχικά στον Έλλην μια αντίφαση και αντινομία, μια ψυχική διάσπασης και μια νοητική σύνχυση αλήθειας και ψευδους, αξιων, αρχων και ιδανικών.

  Διά αυτών υποβαθμίζεται ψυχικά και πνευματικά και απολύει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα αρετής και νοητικών επιδόσεων, την ικανότητα του να δομήσει την πόλι και το περιβάλλον του αρμονικά, δικαια, με ομορφιά και κάλλος.

  Η Ελλάς ήταν, ιστορικά αποδεδειγμένα, σε όλη την μεσόγειο διά των πόλεων τις και του πολιτισμού τις παρούσα και ευδοκιμούσα. Ο Ελληνικός πολιτισμός, διά του δικτύου των πόλεων και τις φιλάνθρωπης ροπής του Έλληνος, εμβολίαζε σε όλη την τότε γνωστη οικουμένη τις βάρβαρες ψυχές.

  Η Ελλάς συρρικνώνεται όμως τους τελευταίους 16 τουλάχιστον αιώνες, πολιτισμικά, δημογραφικά και εδαφικά, κυρίως μετά την επικράτηση του καισαροπαπισμού τις ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και των διαδόχων τους Οθωμανών, αλλα και με τις καταστροφές που υπέστη λόγω γενοκτονιών και εξανδραποδισμών επί Οθωμανών και λόγω τις επανάστασης του 1821, λόγω μικρασιατικής καταστροφής και παγκοσμιων πολέμων.

  Σήμερον η Ελλάς και οι Έλλην βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο αφανισμού και συνολικής απώλειας ταυτότητας, έως και ενδεχομενης βιολογικής εξόντωσης, κυρίως μέσω τις δημογραφικής πολιτικής και τις υπογεννητικότητας, αλλα και διά τις απορρόφησης τεραστιων πληθυσμιακών συνόλων, μέσω μετανάστευσης στις χώρες κυρίως του δυτικού κόσμου.

  Η Ισχύς των Ελλήνων και τις Ελλάδος ( είτε οικονομική, είτε τεχνολογική, δημογραφική, εδαφική, συμμαχιών, οργανωτικής ποιότητας τις πόλις τους, ψυχικής και πνευματικής ισχύος των) φθίνει σε επικίνδυνο βαθμό, λαμβάνοντας υπόψιν μας τον διεθνή ανταγωνισμό και τα αδίστακτα συμφέροντα των μεγάλων εθνών, τους όμορους εχθρούς που αυξάνονται κατά ισχύν και ποσότητα και τον νομο του ισχυρότερου.


  Επισκεφτείτε το Απολλώνιο Φως .. Η Απολλώνια Αδελφότης Ελλήνων. στο: http://planitiko-diktyo-ellinwn.ning.com/?xg_source=msg_mes_network

   

 22. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294239165078#c4075914784576303195'> January 5, 2011 at 4:52 PM

  Φίλε μου OPTIMUS, εάν λοιπόν συμφωνείς μαζί μου για τους έντιμους Αστυνομικούς, τότε –τουλάχιστον όσον αφορά αυτούς- δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτε περισσότερο από αυτό που αποδεικνύουν καθημερινά με την δουλειά τους. Ότι δηλαδή είναι ταγμένοι και αφοσιωμένοι στην προστασία μας. Όσον αφορά όμως την ηγεσία και τους διεφθαρμένους που την στελεχώνουν, μην περιμένεις μετάνοια και μεταστροφή! Θα παραμείνουν τα «σκυλιά» των «λεόντων». Τώρα δεν ξέρω σε ποιόν «αφοπλισμό» αναφέρεσαι (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) για να σου απαντήσω. Πάντως ας μην κάνουμε το λάθος να απαξιώνουμε την Αστυνομία (δεν μας συμφέρει) για δύο λόγους ακόμη: Σύντομα, όταν η κατάσταση εκτραχυνθεί περισσότερο και φθάσουμε στο κρίσιμο σημείο –Χ- ένα πολύ μεγάλο μέρος των Αστυνομικών (δεν λέω την επίσημη ΕΛ.ΑΣ.) θα απειθήσουν στις εντολές των «σκύλων» στρατηγών τους και θα συγκλείνουν με τον λαό. Δεύτερον και πολύ σημαντικό, η κυβέρνηση έχει ήδη προσκαλέσει (και έχει αφιχθεί) δύναμη-προπομπός 30 ευρωχωροφυλάκων οι οποίοι στρατωνίζονται σε ξενοδοχεία και σύντομα στο στρατόπεδο της Αυλώνος, με τελικό στόχο να γίνουν 7.000 άνδρες, οι οποίοι όταν η κατάσταση φθάσει στο απροχώρητο, θα επέμβουν ΚΑΙ εναντίων των «εξεγερμένων» Ελλήνων Αστυνομικών καθώς και Στρατιωτικών που θα τους ακολουθήσουν! Το τραγικό είναι ότι αυτοί θα παίρνουν επιχειρησιακές εντολές από δικό τους κέντρο στην Ευρώπη αγνοώντας την Ελληνική πολιτική ηγεσία… Μην «φτύνουμε» λοιπόν τους αυριανούς στυλοβάτες μας.
  Σχετικά με την ανάρτηση του Ellanios Perseas, θα ήθελα να του επισημάνω δύο αντιφάσεις στα λεγόμενά του:
  Α) Αν είναι τόσο Ελληνοπρεπής όσο αυτοπροβάλλεται τότε γιατί δεν γράφει στην ελληνική γλώσσα «Ελλάνιος Περσεύς» που είναι και το σωστό αλλά προτιμά τα αγγλικά;
  Β) Η λέξη «Έλλην» δεν είναι άκλιτη, είναι : ο Έλλην και: οι Έλληνες, των Ελλήνων, κτλ. Γενικότερα ένας Ελληνομαθής και Ελληνολάτρης γνωρίζει και χρησιμοποιεί καλά (αν όχι άριστα) την Ελληνική γλώσσα, πράγμα για το οποίο δεν μας έπεισε ο φίλος μας με τα πολλά του λάθη (ορθογραφικά, εκφραστικά και συντακτικά).
  Φαίνεται ότι ο Απόλλωνας έχει πολύ Φως να τους δώσει ακόμη…. (αστειεύομαι)!
  Πάντως του εύχομαι καλή τύχη στο στόχο του.
  ΛΥΚΙΟΣ. (ή Λύκειος Απόλλων)

   

 23. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294255466999#c1267157441257956272'> January 5, 2011 at 9:24 PM

  ΠΡΟΣ ΛΥΚΙΟ:ΛΟΙΠΟΝ ΑΡΧΗΓΕ ΓΙΑ ΛΥΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ:ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ
  ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΟΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΠΙΤΙ
  ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ!Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΚΩΣ
  ΕΠΡΑΞΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΡΡΗΚΤΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΠΙ ΣΤΟ
  ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΑΝ ΖΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΕ!Ο ΜΠΑΤΣΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΝΤΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΚΤΕΛΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΝ
  ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ;;;;;;;;;;;;;;;

   

 24. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294299521964#c2339429938674176426'> January 6, 2011 at 9:38 AM

  Φίλε OPTIMUS, κατανοώ το πνεύμα σου! Φαίνεται όμως εδώ ότι δεν έχεις κατανοήσει την έννοια της Δημοκρατίας. Μέσα στις αρχές που θεμελιώνουν την Δημοκρατία, είναι η πιστή προσήλωση στον Νόμο, ακόμη κι αν διαφωνούμε με αυτόν, ή δεν μας συμφέρει! Αντίθετα, αν ο κάθε ένας εφαρμόζει μόνο όσους νόμους του αρέσουν, ή τον συμφέρουν, ή τους θεωρεί σωστούς και τους άλλους δεν τους εφαρμόζει απορρίπτοντάς τους, τότε δεν έχουμε Δημοκρατία και συντεταγμένη πολιτεία, αλλά χάος. Η Δημοκρατία ΑΠΑΙΤΕΙ πειθαρχία στους νόμους. Αυτό μας δίδαξε και ο Σωκράτης με την θυσία του, όταν μπορούσε να αποφύγει την θανατική ποινή που του επεβλήθη από άδικη απόφαση του νόμου (δικαιοσύνη) στην Αθήνα, αλλά επέλεξε να θανατωθεί σεβόμενος την πολιτεία ακόμα κι αν αυτή αδίκησε το προσωπικό του όφελος! Στο συγκεκριμένο θέμα όμως που έθεσες, να γνωρίζεις ότι ο νόμος προβλέπει απαλλαγή από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, ή της σωματικής βλάβης, καθώς και των πυροβολισμών, αν αποδειχθεί (δικαστικώς) ότι τελέσθηκε σε κατάστασης αμύνης (άρθρο 22 Π.Κ.) που αποκλείει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης. Ομοίως αν τελέσθηκε σε κατάσταση ανάγκης (άρθρ.25 Π.Κ.). Αυτό όμως σημαίνει ότι ακολουθείται η διαδικασία όπως ο νόμος (δικονομία) ορίζει. Δηλαδή συλλαμβάνεται ο δράστης, ερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το συμβάν και αν πληρούνται οι όροι των άρθρων 22, ή 25 του Π.Κ. τότε απαλλάσσεται της κατηγορίας και πάει σπίτι του. Αν όμως αποδειχθεί ότι ΔΕΝ ήταν έτσι τα πράγματα (όπως ο ίδιος μπορεί να ισχυρίζεται), αλλά πολύ διαφορετικά, τότε θα τιμωρηθεί σύμφωνα με τον νόμο. Ο Αστυνομικός τώρα, δεν έχει δικαίωμα να κρίνει και να αποφασίσει σύμφωνα με τον νόμο. Αυτό, είναι δουλειά των δικαστών. Ο Αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να συλλάβει τον «δράστη», να συλλέξει τα στοιχεία (πειστήρια, αυτοψία χώρου, μαρτυρίες, ίχνη) που θα βοηθήσουν στο να αποδειχθεί το τι πραγματικά συνέβη (αυτό είναι υπέρ του κατηγορουμένου εν προκειμένω), να συντάξει δικογραφία που περιλαμβάνει όλα αυτά και να την αποστείλει στον Εισαγγελέα. Έτσι λοιπόν, ο Αστυνομικός δεν αποφασίζει για την αθωότητα ή όχι κάποιου, αλλά εξαντλείται στο να τον οδηγήσει στην δικαιοσύνη, που αυτή θα αποφασίσει. Αλλοίμονο αν ο κάθε αστυνομικός, έκρινε μόνος του σύμφωνα με το τι νομίζει, ή αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τους νόμους και εφαρμόζει το δικό του Δίκαιο. Θα έπρεπε να φοβάσαι έναν τέτοιο Αστυνομικό. Αλλοίμονο αν είμαστε στο έλεος της αντίληψης του κάθε Αστυνομικού, που αυτοσχεδιάζει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του και εφαρμόζει δικούς του νόμους!! Άρα πολύ σωστά ενήργησε ο Αστυνομικός που έκανε την δουλειά του και συνέλλαβε τον γέρο για να τον παραδώσει στους αρμόδιους δικαστές. Εννοείται ότι αυτός ο τρόπος είναι ο σωστός και αυτός που προστατεύει την κοινωνία μας από την αδικία. Το δίκαιο όμως, αρμόδιος να το επιβάλλει είναι μόνο ο δικαστής, όχι ο Αστυνομικός. Ας μην τα μπλέκουμε! Εννοείται επίσης ότι αν έγινε έτσι το περιστατικό όπως μάθαμε, ο γέρος θα απαλλάχθηκε με βούλευμα πρωτοδικών (ούτε καν σε έδρα δικαστηρίου δεν θα πήγε) και τώρα θα είναι σπίτι του.
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 25. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294312868458#c4146886464997855780'> January 6, 2011 at 1:21 PM

  Γιά όσους δέν είχαν τήν τύχη νά δούν τό συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ στόν δίαυλο τής ΕΤ 3, μεταφέρω τήν εικόνα μιάς ύαινας πού περιμένει υπομονετικά νά τελειώσει ο λέων τό γεύμα του, αλλά καί τήν εικόνα μιάς αγέλης υαινών πού εκδιώκει τόν λέοντα από τήν τροφή του.
  Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ.
  Αυτό γίνεται κατά κάποιο τρόπο αντιληπτό από τά ζώα, πόσο μάλλον πρέπει να γίνεται από τούς ανθρώπους καί μάλιστα από εμάς πού έχουμε τίς ίδιες απόψεις μέ τόν κ. Τραιανού.
  Σέ όσους δε τόν κατηγορούν ότι δέν προτείνει λύσεις τούς παραπέμπω στήν μόνιμη πρόταση καί παραίνεσή του πού αποτελεί καί τήν βάση γιά κάθε περαιτέρω πρόταση δηλαδή στίς λέξεις ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ.

   

 26. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294313087644#c8917890353042372155'> January 6, 2011 at 1:24 PM

  ΛΥΚΙΕ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΜΕΝΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΡΑΙΑΝΟΥ.ΜΑΛΛΟΝ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ:ΕΣΥ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ
  ΕΓΩ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΟΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΕΡΗΜΗΝ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ!

   

 27. Ellanios Perseys
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294323508830#c5851902670797588388'> January 6, 2011 at 4:18 PM

  Προς τον Ανώνυμο 22 η Λυκίων.

  1. Το Περσεύς είναι βεβαια πιο ακριβές , αλλα το περσέας ας πούμε δημοτικίζων.

  2. Όσον αφορά τα κυρια ονόματα, αν θυμάμαι καλά υπάρχει διαφορα αρχαιοελληνικής και νεοελληνικής γραμματικής. Τα κυρια ονόματα στην αρχαιοελληνικήν είναι άκλιτα. Μπορεί να κάνω και λάθος, καθότι την αρχαίαν ελληνικήν και νέαν ελληνικήν γλώσσαν την είχα διδαχτεί επαρκώς, αλλα λόγω συνθηκών χρησιμοποιώ μονο την νεοελληνικήν προφορικά

  3. Tο κείμενο που ανάρτησα, πέραν από ορθογραφικές ατέλειες, στο νόημα του σου έγινε κατανοητό. Αυτό είναι το ουσιώδες καί η κριτική σου επί αυτού ευπρόσδεκτη.

  4. Έχω δώσει στο παραπάνω κείμενο τους συνδέσμους των ιστοσελίδων και μπορείς να έρθεις και να συμβάλεις έστω και στην ορθογραφικοτερη σύνταξη κειμενων.

  5. Αν κατάλαβες την ιδέα που επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε, πες μας πως την βλέπεις και πως μπορείς να συμβάλεις εσύ και οι άλλοι.

   

 28. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294329782038#c5573742714982483645'> January 6, 2011 at 6:03 PM

  Φίλε OPTIMUS ζούμε μαζί στον ίδιο κόσμο! Με μια διαφορά όμως: δεν αποκλίνω από τον στόχο του αρίστου (ή του ιδεατού)… Εννοώ δηλαδή, ότι παρότι πράγματι σήμερα η Δημοκρατία μας περνά κρίση (στην πραγματικότητα -αν το θες- ποτέ δεν υπήρξε), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αποσκοπούμε σε αυτήν και να προσπαθούμε για αυτήν. Για σκέψου λίγο, στο παράδειγμα που έφερες, αν ο Αστυνομικός αυθαιρετούσε και σύμφωνα με την δική του κρίση, άφηνε ελεύθερο τον γέρο (δεν τον προσήγαγε στην δικαιοσύνη) και στην συνέχεια αποδεικνυόταν ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως ισχυρίζεται ο γέρος, αλλά υπήρξε για παράδειγμα ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή μια εκβίαση, τότε πες μου το δίκαιο του παθόντα (νεκρού ή τραυματία) ποιός θα το προστάτευε, αν είχε αφεθεί ελεύθερος ο γέρος και την είχε κοπανίσει στο εξωτερικό για παράδειγμα; Αν το θύμα του γέρου ήταν ο αδελφός σου ή εσύ ο ίδιος, τι γνώμη θα είχες για την πράξη του Αστυνομικού; Αν ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν τους νόμους, τότε όταν θα έχεις εσύ την ανάγκη της προστασίας του (νόμου) δεν θα είναι δεδομένος ακόμα και για τα πιο αυτονόητα! Τώρα το αν οι νόμοι δημιουργούνται και ψηφίζονται από ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο όφελος αλλά νεοταξικά και ιδιοτελή συμφέροντα, αυτό είναι θέμα του τι ψηφίζουμε εμείς ως πολίτες, ποιους δηλαδή αναδεικνύουμε στην εξουσία, αλλά επ’ουδενί αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζεται με ολοσχερή απαξία των νόμων και της πολιτείας. Με άλλο τρόπο θα γίνει η ανατροπή φίλε μου, όχι με την αυτοκαταστροφή μας! Μελέτησε και μην διαβάζεις απλώς τα κείμενα του Τραϊανού.

  Στον καλοπροαίρετο φίλο μου Ελλάνιο Πευρσεύ, έχω να πω ότι δεν είμαι βεβαίως ειδήμων της Ελληνικής γλώσσας, αλλά είναι αρμονικότερο προς τον κοινό αναγνώστη στον οποίον απευθύνεσαι, να επιλέξεις σε ποια γλώσσα θα γράφεις. Αν επιλέξεις την αρχαία Ελληνική, κάνε το σωστά (αν και θα πρέπει πάλι να επιλέξεις διάλεκτο: Ομηρική, Αττική, Δωρική, Ιωνική, Αιολική, Αλεξανδρινή, Ελληνιστική, Αρχαϊζουσα, κτλ), αλλιώς επέλεξε την καθαρεύουσα ή την δημοτική. Μην τα συγχέεις γιατί το αποτέλεσμα γίνεται γραφικό και απαξιώνει το περιεχόμενο και την ουσία του κειμένου. Όσον αφορά το άτομό μου, ήδη δραστηριοποιούμαι προς την κατεύθυνση αυτή με το να αρθρογραφώ και να σχολιάζω στο διαδίκτυο. Πάγια θέση μου όμως είναι ότι μαζί με την εθνική μας αφύπνιση και την επάνοδο στα Ελληνικά ιδεώδη και την φιλοσοφία, θα πρέπει να εργασθούμε επίπονα στον εαυτό μας, ώστε να κάνουμε την υπέρβαση πρώτα σε εμάς και έπειτα συλλογικά. Αν δεν ενδοσκοπιθούμε, δεν αυτοβελτιωθούμε, δεν εξελιχθούμε ως μονάδες, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να υπερνικήσουμε το έρεβος που μας επικαλύπτει και μας κυριεύει! Το έρεβος των χθονίων και επιχθονίων Βοωτιδέων…
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 29. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294397736722#c1129063324919104572'> January 7, 2011 at 12:55 PM

  Φώτισε μας Λύκιε,πες μας σε πιό από τα έργα του ο Τραιανού μιλάει για
  το έρεβος των χθονίων και των επιχθονίων..........

   

 30. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294401852707#c5230634087436822908'> January 7, 2011 at 2:04 PM

  Ανώνυμε 29, στα προλεχθέντα μου δεν αναπαράγω ρήσεις ή ισχυρισμούς του κ. Τραϊανού, αλλά αποτελούν αυτούσιες δικές μου θέσεις. Όσον αφορά το «έρεβος χθονίων και επιχθονίων» που ρωτάς, αφορά και απευθύνεται προσωπικά στον Ελλάνιο Περσεύ, το μήνυμα του οποίου, ως επιτηδευματίας στον χώρο της αρχαιοελληνικής διανόησης και γνώσης, φαντάζομαι ότι θα αντιληφθεί. Θα περίμενα από τον ίδιο μια αντίδραση… Πιστεύω ότι κατανοείς τι θέλω να πώ!
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 31. Ellanios Perseys
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294403427974#c3253842552538563186'> January 7, 2011 at 2:30 PM

  Λύκιος 28, μάλλον θέλεις να ,ότι ο τρόπος σύνταξις του κειμένου και όχι η ορθογραφία του σου δημιουργεί πρόβλημα κατανόησης του. Διάβασε το μερικές φορες και σιγά σιγά θα το εννοήσεις.

  Σε παραπέμπω και στον σύνδεσμο http://diktyoellinwn.freeforums.org/index.php, όπου μπορείς να βρείς πιο επεξηγητικά κείμενα. Μπορείς να γίνεις και μέλος και να θέσεις τις αιτιάσεις σου και διευκρινιστικές ερωτήσεις σου. Μπορείς βεβαια να συμβάλεις και στην δημιουργία ποιοτικού περιεχομενου και θεματολογίας.

   

 32. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294404541900#c7527148264144136084'> January 7, 2011 at 2:49 PM

  Εντάξει Ελλάνιε και σε ευχαριστώ! Θα επισκεφθώ τον ιστοχώρο σας και θα τον μελετήσω. Ευχαριστώ και πάλι.
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 33. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294420244279#c1719875321734015189'> January 7, 2011 at 7:10 PM

  Αγαπητοί συνέλληνες 31 και 32 διαβάστε και λίγο Τραιανού πριν αρχίσετε
  να μιλάτε για ιχώρ....δεν ξέρω βέβαια αν στα έργα του αναφέρεται σε αυτό
  το σοβαρό θέμα που καίει την ανθρωπότητα και αφορά την αφύπνιση των ΕΛ.
  Βέβαια αν διαβάσετε το παρών,ποστ εφυία και βλακεία,ίχνος ιχώρ δεν υπάρχει, μόνο κοπάδια βλακών που άγονται και φέρονται από κάτι έξυπνους.

   

 34. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294421705327#c9170651633626553201'> January 7, 2011 at 7:35 PM

  ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΟΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΕΡΑΣ. ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ.
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΓΥΡΩ ΣΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΟΥΝΕ ΣΕ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΥΤΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ. 6000 ΔΕΝΔΡΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ.....

  ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΛΙΓΟ ΠΟΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΕ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΝ ΒΙΑΣΕ. ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΑΡΑΓΚΕΣ, ΚΑΜΜΕΝΗ ΓΗ. ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΚΝΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟ 2% ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ, 2%........

  ΜΕΤΑ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ. ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΧΛΩΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΖΩΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΕΝΩ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΑΠΛΟ ΟΞΥΖΕΝΕ, ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ http://www.using-hydrogen-peroxide.com/. ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΘΑΛΑΜΟ ΑΕΡΙΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΝΩ Η ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΑΥΤΗΣ ΓΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΑΤΡΕΥΑΝ ΤΗΝ ΦΥΣΗ
  ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΜΙΣΟΥΝ.
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΤΙ ΕΓΙΝΕ; ΕΠΑΘΕ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟ DNA;

   

 35. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294422652568#c3767571027025661470'> January 7, 2011 at 7:50 PM

  Ανώνυμε 34 η αφύπνιση των ΕΛ δια μέσου της ΙΧΩΡ θα ξεκινήσει από τους
  δημοσίους υπαλλήλους,αυτούς επέλεξε ο Ζεύς και ο Απόλλων να ηγηθούν
  της αφυπνίσεως και ημών των υπολοίπων. Όταν λοπόν ο δημόσιος υπάλληλος
  τα βάζει με τον Πάγκαλο ενώ πριν κράδαινε πράσινο και γαλάζιο σημαιάκι
  είναι φως φανάρι πως η ΙΧΩΡ αφυπνίζεται. Εδώ η ΙΧΏΡ του Πάγκαλου τον
  κάνει να αποκαλεί τους δημοσίους υπαλλήλους κοπρίτες και τον εαυτό του
  εκμαυλιστή ψηφοφόρων και κομματοσκύλων...είδες τι κάνει η ΙΧΩΡ....

   

 36. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294432179667#c898037679917205363'> January 7, 2011 at 10:29 PM

  Φίλε Ανώνυμε (34), της πράξης προηγείται η σκέψη, σωστά; Η προσπάθεια να αποβάλουμε τον σημερινό άρρωστο τρόπο σκέψης μας και να τον αντικαταστήσουμε με τον πλέον υγειή, είναι ο σκοπός μας και το θέμα που συζητάμε. Όπως καλώς υποπτεύεσαι, οι σκέψεις των προγόνων μας ήταν όχι μόνο αρμονικότερες με την φύση και το περιβάλλον μας, αλλά κυρίως με την ανθρώπινη φύση και την κοινωνικότητά μας. Αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης, πως θα αλλάξουμε συμπεριφορά; Αν δεν εξελιχθούμε ατομικά και συλλογικά, πως θα αλλάξουμε το περιβάλλον; Αν δεν φτιάξουμε πρώτα αρμονική και ισόρροπη κοινωνία, πως θα ασχοληθούμε με την φύση; Νομίζω καταλαβαίνεις τώρα, γιατί προέχει η συνειδησιακή αφύπνιση και έπεται η «πράξη». Πες μου, θα μπορούσε να γίνει ανάστροφα; Ας μην βιαζόμαστε! Για να φθάσει η ανθρωπότητα στο σημερινό παρακμιακό σημείο χρειάσθηκαν περίπου 500 χρόνια, έ, ας έχουμε λίγη υπομονή και να βάλουμε τα πράγματα σε μία σωστή σειρά, για να αρχίσουμε αργότερα να βλέπουμε θετικά αποτελέσματα! Ίσως μάλιστα η δική μας η γενεά να μην προλάβει να τα δει. Ας εργασθούμε για τις επόμενες γενεές, το δικαιούνται…
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 37. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294432516524#c6604920985409577897'> January 7, 2011 at 10:35 PM

  Επίσης, θα παρακαλούσα θερμά τους συνομιλητές, να βάζουν ένα οποιοδήποτε ψευδόνυμο στο τέλος του σχολίου τους, για να είναι ευδιάκριτο το ποιός μιλάει κάθε φορά, πρός διευκόλυνση της συζητήσεως.
  Ευχαριστώ,
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 38. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294491121305#c7274051718179090388'> January 8, 2011 at 2:52 PM

  Για την ανθρώπινη φύση μιλάει σε αυτό το ποστ ο Παναγιώτης Τραιανού
  γι αυτό και επιμένω διάβασε το καλά και εμβάθυνε σε παρακαλώ όσο
  περισσότερο μπορείς Λύκιε μου ...........

   

 39. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294507286015#c2545245183083618937'> January 8, 2011 at 7:21 PM

  Φίλε μου Ανώνυμε (38), δεν ξέρω γιατί επιμένεις στο να «διαβάσω καλά και να εμβαθύνω περισσότερο» στο πόστ του Τραϊανού! Με τα λεγόμενά μου, ούτε αναιρώ ούτε αντιδιαστέλλομαι πουθενά στα ρηθέντα του. Αν θες, τον συμπληρώνω. Έχω κατανοήσει πλήρως τον Τραϊανού και συμφωνώ μαζί του. Όμως αυτά στα οποία αναφέρομαι, είναι πέραν του κειμένου του. Αν θες να γίνεις πιο συγκεκριμένος στο που διαφωνείς (κατά Τραϊανού), θα σου ήμουν ευγνώμων…!
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 40. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294512275785#c7401997134183799485'> January 8, 2011 at 8:44 PM

  Αφού λοιπόν κατανοείς το κείμενο του,κατά την ταπεινή μου γνώμη, καλό
  θα ήταν αυτό το "Πέραν" να το εναρμονίσεις με την ασθενή και αντιφατική
  ανθρώπινη φύση που λειτουργεί διαδραστικά σε ένα σύνολο κοινωνικών παραμέτρων που ανεπαρκώς γνωρίζει και αφελώς νομίζει πως έχει κατακτήσει.
  Το αλλάζουμε τον εαυτό μας για να αλλάξει η κοινωνία είναι άτοπο γιατί
  η κοινωνία δεν είναι σκέψη δική μας η των συνανθρώπων μας. Είναι ένα
  σύστημα θέσεων και ρόλων που υπαγορεύει η ανάγκη εξασφάλισης βιοτικών
  αγαθών κυρίως. Αν ο άνθρωπος δεν χρειάζονταν να φάει και να στεγαστεί
  και αν το DNA του δεν είχε την παραμικρή ζωική προέλευση,τότε τα πράγματα μπορεί και να ήταν διαφορετικά. Όμως δυστυχώς για εμάς τα
  προιόντα και οι υπηρεσίες δεν φυτρώνουν στα δέντρα όπως και τα χρήματα
  διαθέτουμε στομάχι και σεξουαλικό ένστικτο και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε σαν ατελή και ανώριμα όντα που είμαστε μέσα σε ένα
  παιχνίδι που αποκαλείται κοινωνία και που οι σχεδιατές του δημιούργησαν
  για να μας διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γι αυτούς και
  για τα συμφέροντα τους. Δυστυχώς οι άνθρωποι θα παραμένουν διχασμένοι
  και θα ελέγχονται από τα προσωπικά και ατομικά τους συμφέροντα......
  είμαστε εν μέρει ζώα και εν μέρει άνθρωποι.....άνθρωποι με την πλήρη
  έννοια της λέξης ακόμα δεν έχουμε γίνει.....αρκεί να δεις την κατεστραμμένη πατρίδα μας.

   

 41. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294517336772#c7377357707395027568'> January 8, 2011 at 10:08 PM

  Φίλε μου Ανώνυμε (40), πρέπει να διευκρινίσουμε και να συμφωνήσουμε στο ότι την ανθρώπινη κοινωνία (εξ ορισμού και κατ’ ουσίαν) την αποτελούν το σύνολο των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Το σύνολο αυτό, της προσδιορίζει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που την χαρακτηρίζουν.
  Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ταυτόσημα με τον ατομικό ψυχισμό, το συλλογικό ψυχισμό και το συμπεριφορικό μοντέλο των ανθρώπων αυτών, την παιδεία και πολλά άλλα. Έχει συγκεκριμένη υπόσταση και χαρακτήρα και αποτελεί κατοπτρισμό των μονάδων που την αποτελούν. Η ρύθμιση και η οργάνωσή της έχει απόλυτη συνάφεια με τις πεποιθήσεις και την «νοοτροπία» (ιδεολογία) των μελών της.
  Οποιαδήποτε εκτροπή της κοινωνίας, προϋποθέτει οπωσδήποτε εκτροπή (ή αποδοχή της εκτροπής) των μελών της. Η παθογένεια της κοινωνίας αρχίζει με την άμβλυνση της ιδέας-αξίας του δικαίου και της ισονομίας. Πάνω σε αυτήν οικοδομείται η ιδιοτέλεια, ο καιροσκοπισμός και η χειραγώγηση των μαζών.
  Έτσι θεμελιώνεται η «άδικη» κοινωνική ιεραρχία και εξουσία. Όπως θα πρόσεξες πριν, ανέφερα την παιδεία (και κατ’ επέκταση την κοινωνική αντίληψη), η οποία όταν ελέγχεται και κατευθύνεται από τους διαχειριστές της εξουσίας, τρέπει τις μάζες σε προσδιορισμένες συμπεριφορές κατά τις δικές τους πάντα επιθυμίες. Ανασχετικός παράγοντας εδώ, είναι η «αντι-παιδεία» και εννοώ την αφύπνιση (πνευματική, νοητική, ψυχική), η αντιπροπαγάνδα ή όπως αλλιώς θέλεις να την ονομάσεις. Εκεί συνίσταται η «αλλαγή του εαυτού μας» που ευαγγελίζομαι!
  Τους «κανόνες» λοιπόν της κοινωνίας που αναφέρεις, άνθρωποι-μέλη της αυτής κοινωνίας τους συνέταξαν, όσο σύνθετοι κι αν είναι αυτοί. Δεν έγιναν μόνοι τους. Άρα, με τον αντίστροφο τρόπο ανατρέπονται. Για την ακρίβεια δεν πρόκειται να ανατραπούν ακριβώς, αλλά να επαναπροσδιορισθούν με άλλο αξιακό σύστημα.
  Και αυτή είναι η λέξη-κλειδί: αλλαγή του αξιακού συστήματος. Αν δεν το αλλάξουν οι άνθρωποι, τότε ποιος θα το αλλάξει; Αν δεν ξεκινήσει από τον καθένα μας, ως εσωτερική αλλαγή του αξιακού του συστήματος, τι άλλο θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο; Τα ερωτήματα (προβληματισμοί) που θέτει ο Τραϊανού -στα οποία δεν απαντά- θέλουν απαντήσεις! Δεν πρέπει να μένουν έωλα στα μυαλά μας ως φληναφήματα, εκτός κι αν έχεις άλλη απάντηση πιο αποτελεσματική και επαληθεύσιμη!
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 42. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294566030087#c4661817351682474513'> January 9, 2011 at 11:40 AM

  Νομίζω πως σου το είπα ήδη,σε ένα σύστημα το οποίο προυπάρχει της όποιας
  καλοπροαίρετης ατομικότητας και η οποία φυσικά και αγνοεί τους βιολογικούς
  και κοινωνικούς μηχανισμούς που διέπουν το ανθρώπινο είδος, η ουτοπία
  αναδείχθηκε το κυριότερο μέσο κοινωνικού ελέγχου. Πρόσφατοι νομίζω πως
  είναι οι κομμουνισμοί και οι σοσιαλισμοί,επειδή λοιπόν το αξιακό σύστημα
  που στήριζε αυτές τις οργανωμένες απάτες κατέρρευσε όπως καταρρέει και
  το βλακώδες αξιακό σύστημα της ελευθερίας της αγοράς,απομένει το ζώον
  άνθρωπος γυμνό πλέον από το καπιταλιστικό ιδεολογικό του κοστούμι.
  Το ζώον άνθρωπος αγνοεί ακόμα πως είναι ζώον γι αυτό χρειάζεται ως
  περιτύλιγμα τα αξιακά συστήματα,τα ιδεολογήματα,τα συστήματα παιδείας
  και κυρίως τις όποιες ουτοπίες για να διαιωνίζει το απάνθρωπο σύστημα
  του.

   

 43. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294577484094#c4215901746278355862'> January 9, 2011 at 2:51 PM

  Το αξιακό μας σύστημα, τα ιδανικά μας, οι αρχές μας, οι στρατηγικές και στοχεύσεις τις κοινωνίας μας και των επιμέρους πολιτών από που προέρχονται;

  Τα ερωτήματα αυτά είναι θεμελιώδη, λαμβάνοντας υπόψιν μας, ότι οι δομές και θεσμοί τις κοινωνίας μας είναι ιουδαϊκής και ιουδαιοχριστιανικής προέλευσης. Πάντα βεβαια χρησιμοποιούνται εξωραϊστικά δομικά υλικά από τον ελληνικό πολιτισμό, για να δώσουν σταθερότητα και ωραιοφάνια στον οίκο τους.

  Η Θρησκεία μας είναι ιουδαιογενής, το πολιτικο μας σύστημα αγγλοσαξονικό, το οικονομικό μας σύστημα ιουδαιοαγγλοσαξονικό και οι υπόλοιποι θεσμοί είναι επίσης, περισσότερο η λιγότερο, ιουδαιογενής και αγλοσαξονογενής.

  Ζούμε σε έναν κοινωνικό περιβάλλον μη ελληνικά δομημένο και θεσμοθετημένο και οι συνέπειες είναι έκδηλες και στις προσωπικές μας σχέσεις και στην λειτουργικότητα του συνόλου κοινωνικού μοντέλου.

  Είμαστε ψαρια που η θάλασσα τα πέταξε στην παραλια και εκεί σπαράζουν, περιμένοντας ένα κύμα για να τους παρατείνει την ζωή, πριν την χάσουν ολοκληρωτικά.

  Η αφύπνισης του ελληνικού πολιτισμού και του αξιακού του συστήματος, των ελληνικών αρχων και ιδεωδών και η δόμησης τις κοινωνίας μας επί αυτών, όπως επίσης και η δόμησης των χαρακτήρων και τις νόησης μας διά αυτών, μέσω γνήσιας ελληνικής παιδείας είναι το επιδιωκόμενο, διά να βιώσουμε το ευ ζην.

   

 44. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294581965601#c6113931889153738430'> January 9, 2011 at 4:06 PM

  Φίλε (42), μάλλον έχεις εγκλωβισθεί σε μία εξ αφετηρίας λάθος ατέρμονη διανοητική εμπλοκή. Αντιλαμβάνεσαι τον πολιτισμό σαν να μην τον δημιούργησαν άνθρωποι, αλλά κάποιοι άλλοι και ξαφνικά έφεραν τους ανθρώπους να ζήσουν μέσα σε αυτόν! Φαίνεται επίσης πως οι γνώσεις σου για τα κοινωνικά συστήματα εξαντλούνται στον κουμμουνισμό-σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό. Ξεχνάς ίσως ότι το δαιμόνιο και ανήσυχο Ελληνικό πνεύμα στην αρχαιότητα, επινόησε και δοκίμασε όλες τις μορφές κοινωνικής δομής και ότι τα σύγχρονα πολιτικοκοινωνικά συστήματα, είναι επινοήσεις ηλικίας 150 ετών και προέρχονται όλα από Εβραίους (τυχαίο;)! Διακατέχεσαι από έναν πεσιμισμό, όπου απορρίπτεις τα πάντα χωρίς να διαβλέπεις κάποια διέξοδο. Μάλλον λάθος εννόησες τον Τραϊανού. Απορρίπτεις την «θεϊκή» υπόσταση του ανθρώπου (διάνοια και ελευθερία επιλογών) και προσκολλάσαι στην ζωώδη φύση του. Η κοινωνία και βέβαια είναι σκέψη των ανθρώπων (δική μας και των συνανθρώπων μας). Το σύστημα σκέψεων και ρόλων, οι άνθρωποι το επινόησαν και το αναπαράγουν! Αυτό είναι που θα πρέπει να εννοήσεις. Εκτός από την συλλίβδην απορριπτική σου θέση εφ’ όλων όσων σου παραθέτω, τι έχεις εσύ να προτείνεις; Θα ήθελα την άποψή σου για το επέκεινα…
  Φίλε (43) έχεις απόλυτο δίκαιο και είσαι μέσα στο πνεύμα μου (αλλά και του Τραϊανού).
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 45. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294588436867#c8552541959142169007'> January 9, 2011 at 5:53 PM

  Ποιο είναι όμως το σύστημα; Οι ίδιοι άνθρωποι που βασανίζονται δεν είναι αυτοί που το συνθέτουν; Αυτός που τα βλέπει όλα αυτά κι αισθάνεται αδικημένος, τι κάνει; Τίποτε διαφορετικό, αφού κι ο ίδιος είναι σύστημα. Όταν παίρνει εξουσία, την προστατεύει κι όταν την υποστηρίζει είναι ένας γείτονας που κρίνει. Μισούν οι αριστεροί τους φασίστες και πολεμούν το σύστημα. Μισούν το σπιούνο της διπλανής πόρτας που τους κατηγορεί. Όμως σε τι διαφέρουν από τους εχθρούς τους; Διεκδικούν την εξουσία και γίνονται οι ίδιοι οι σπιούνοι της διπλανής πόρτας. Ο άνθρωπος εντοπίζει τον εχθρό, αλλά, επειδή είναι άνθρωπος, που γεννήθηκε μέσα στο σύστημα, κάθε φορά που αποφασίζει να του επιτεθεί, γίνεται ο ίδιος σύστημα.

  Είτε ο άνθρωπος σφάζει εν ονόματι του φασισμού είτε εν ονόματι του κομμουνισμού, είναι το ίδιο. Το ζητούμενο είναι να μη γίνεται ο άνθρωπος ζώο. Το σύστημα αυτό έχει καταφέρει. Έχει τη δυνατότητα κάθε φορά που απειλείται να μετατρέπει τον άνθρωπο σε ζώο κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παγιδεύονται και οι επόμενες γενιές.

  Την αντίφαση στην ζωώδη φύση του ανθρώπου...καθώς και στο ερώτημα
  ποιός έκανε το αυγό,το σύστημα η το ζώο ούτε ο ίδιος ο Τραιανού δεν
  ξέρει να απαντήσει. Το σύστημα είναι διαδραστικό αποτέλεσμα και
  όχι έλλογη απόφαση των όντων που το απαρτίζουν.
  Αντί να τα φορτώνουμε όλα στους κακούς σιωνιστές καλό θα ήταν να
  γνωρίζουμε την έννοια του συστήματος που απαρτίζουν βιολογικά όντα
  με ότι αυτό συνεπάγεται και να την ξεχωρίζουμε από την έννοια του
  πολιτεύματος και των ιδεατών πολιτών που δεν είναι βιολογικά όντα
  αλλά ιδέες από την πολιτεία του Πλάτωνα.
  Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος παράκμασε όπως και το πιό διαφημισμένο
  πολίτευμα του γιατί οι πολίτες ανήκουν στην πολιτεία του Πλάτωνα
  και του Σωκράτη. Ο Σωκράτης δεν υπήρξε ζώο όπως οι συμπολίτες
  του γι αυτό και θυσιάστηκε για ιδέες ανώτερες των ζώων.
  Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα..τα ζώα αλλάζουν
  προβιές όπως τα πολιτεύματα και οι ουτοπίες στις συστηματικές κοινωνίες
  οι οποίες βέβαια ελέγχονται ομοιοστατικά από τους εκάστοτε ισχυρούς.

   

 46. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294597018441#c3271919365467313031'> January 9, 2011 at 8:16 PM

  Εδώ λοιπόν θα σου πω τα εξής:
  Όσο ο άνθρωπος δεν αποτάσσεται τη ζωώδη φύση του, δεν θα μπορέσει να κάνει την υπέρβαση και να εξελίξει την κοινωνία του προς το καλύτερο. Τι είναι αυτό που σε κάνει να μην κατουράς οποτεδήποτε και οπουδήποτε βρεθείς; Μα οι ηθικές σου αναστολές! (και οι νομικές). Τι σε σταματά από το να πηδήξεις την πρώτη γκόμενα που θα σου γουστάρει στην μέση του δρόμου; Το ίδιο! Το μυαλό σου! Όχι η ζωώδη σου φύση, αλλά η «θεϊκή» (κατά Τραϊανού).
  Όπως λοιπόν ο νους μας περιορίζει και ελέγχει το θυμικό μας, έτσι αν δουλέψουμε περισσότερο σε αυτόν θα μπορεί να ελέγξει και να γίνει κυρίαρχος στο σώμα μας και την ζωώδη του φύση. Να ελέγξει το μίσος προς τους άλλους ανθρώπους, την εμπάθεια, την ζήλια και κάθε αρνητική του εκδήλωση. Δεν θα τα εξαφανίσει, θα τα ελέγχει! Δεν μπορούμε να αναιρέσουμε την ζωώδη μας πλευρά, μπορούμε όμως να την τιθασεύσουμε. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που το πετυχαίνουν αυτό, όπως και πολλοί περισσότεροι που κυριαρχεί η ζωώδη τους πλευρά.
  Άρα υπάρχει εξελιξιμότητα στον άνθρωπο και γι’ αυτό οι διαφορές είναι διακριτές. Αν λοιπόν θέλουμε να ονοματίσουμε τις δύο κατευθύνσεις των ανθρώπων, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο μεν πρώτος ρέπει προς την εν-θέωση, δηλαδή προς την ιδεατή ουτοπία (αφού σου αρέσει ο όρος), ενώ ο άλλος υφέρπει προς την ταπεινή ζωώδη του προέλευση. Δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι λοιπόν την ίδια χρήση στην δύναμή τους και στην εξουσία όταν την κατέχουν. Άλλοι την καταχρώνται κι άλλοι την τιμούν.
  Ναι, έχεις δίκαιο για την γενική κατάσταση που επικρατεί στην ανθρώπινη κοινωνία. Έτσι είναι, αγριότητα και αδικία! Ναι, η κοινωνία μας σήμερα έχει τελματώσει! Όμως αυτό ξανασυνέβη πολλές φορές στην ιστορία. Υπήρξε ο Μεσαίωνας, αλλά μετά η Αναγέννηση! Στηριγμένη στο Φως του Ελληνικού πνεύματος.
  Όσο για τους κακούς σιωνιστές, ναι αυτοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό φίλε μου, διότι επιτήδεια και χειριστικά, χειραγωγούν την ανθρωπότητα υποβαθμίζοντας την ποιοτικά. Καταπνίγοντας την πνευματικότητα και ενθαρρύνοντας τα ποταπά συναισθήματα και συμπεριφορές.
  Αφού λοιπόν ο Σωκράτης όπως λες, δεν ήταν ζώο, έτσι μπορούν και οι υπόλοιποι να τον μιμηθούν. Αρκεί να υπάρχουν τα πρότυπα. Αυτά είναι που μας κλέψανε οι σιωνιστές. Ο λόγος που κατέρρευσε το αρχαιοελληνικό πνεύμα δεν συμφωνώ ότι είναι αυτός που ισχυρίζεσαι! Χωρίς να επεκταθούμε πολύ, οφείλεται στην διαβολή των διεφθαρμένων σοφιστών, την καλλιέργεια ανταγωνιστικών νοοτροπιών μεταξύ των πόλεων, την φθορά από κακές επιλογές, την Ρωμαϊκή κατοχή, μα κυρίως την επιβολή του Χριστιανισμού…
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 47. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294599060729#c487971105074535178'> January 9, 2011 at 8:51 PM

  http://www.capital.gr/messages/showTopic.asp?id=1066371&pg=3716&pid=2011410&orderdir=asc#post_2011410

   

 48. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294599372880#c521634625399483598'> January 9, 2011 at 8:56 PM

  (στην διαβολή των διεφθαρμένων σοφιστών, την καλλιέργεια ανταγωνιστικών νοοτροπιών μεταξύ των πόλεων, την φθορά από κακές επιλογές, την Ρωμαϊκή κατοχή,)όλα αυτά είναι συστεμικά αποτελέσματα, όσο για τον χριστιανισμό
  οι γνώμες και οι ερμηνείες διίστανται μιά και ο Πλάτωνας αποτελεί τον
  φιλοσοφικό λίθο πάνω στον οποίο στάθηκε ο χριστιανισμός,ο Πλωτίνος και
  ο Αυγουστίνος είναι κάποια παραδείγματα. Τώρα αν υπάρχει εμπάθεια προς
  κάθε τι το χριστιανικό αν αυτό προέρχεται από μία συγκεκριμένη ανάγνωση
  της ιστορίας καλοδεχούμενη,αρκεί να μην είναι βαλτή και υποκεινούμενη
  προς θυράν αφελών και ανώριμων νεανίσκων από τους γνωστούς σιωνιστικούς
  κύκλους τους οποίους τόσο μέμφεστε όλοι εσείς οι μελετητές του έργου
  του Παναγιώτη Τραιανού.

   

 49. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1294601696724#c3076231749097030889'> January 9, 2011 at 9:34 PM

  Ωωω!! Μην γίνεσαι αφοριστικός! Μπορεί ο Πλάτωνας να είναι ο «φιλοσοφικός λίθος» (αν και ο όρος ανήκει στους αλχημιστές) όπως λες του Χριστιανισμού, αλλά μόνο ως προς την καθ’ αυτώ Χριστική διδασκαλία. Η Χριστιανική θρησκεία, όπως αυτή εξελίχθηκε στην πορεία (δηλαδή ως εκκλησία), όχι μόνο απέκλινε από την διδασκαλία του Ιησού, αλλά κατέληξε σε ένα δογματικό σκοταδιστικό-κοσμικό- θεοκρατικό σύστημα που επεβλήθη δια της βίας αφορίζοντας κάθε αχτίδα Ελληνικού (πνευματικού) φωτός, όπου κατέπνιξε στην κυριολεξία ότι από αυτό απέμεινε. Βεβαίως το ιερατείο, φρόντισε να ιδιοποιηθεί και να διαφυλάξει την Ελληνική φιλοσοφία (βιβλία) στις μονές, αλλά σε πλήρη μυστικότητα και απόκρυψη από το ποίμνιο, υποκρινόμενοι και υφάρπαγες! Ήθελαν τη γνώση να βρίσκεται στα χέρια των ολίγων, των εξουσιαστών (παπικών και ορθοδόξων) του μετέπειτα Μεσαίωνα. Επέβαλαν τον απόλυτο σκοταδισμό, το μίσος, τον φόβο, την σεμνοτυφία, την αγραμματοσύνη, την υποτέλεια και την δουλικότητα. Πάνω σε αυτά στηρίχθηκε το σημερινό σύστημα φίλε μου. Το Φως του Χριστού, έσβησε ο φαρισαϊσμός του ιερατείου. Αν ξαναγεννιόταν ο Χριστός, αυτούς θα πολεμούσε πρώτους, τους διαστρευλωτές της διδασκαλίας του.
  ΛΥΚΙΟΣ.

   

 50. ελενα
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/01/2.html?showComment=1328969451486#c7108255487817722205'> February 11, 2012 at 4:10 PM

  ψαχνοντας ενα αλλο θεμα που εχω καποιες αποριες και θελω να ξαναεπισημανω "επεσα 'και διαβασα ξανα αυτο το αρθρο ενα χρονο σχεδον μετα!!ενα πραγμα εχω να πω!!!..σιωπη!!!σιωπη το λιγοτερο σε ενδειξη σεβασμου για αυτο το κειμενο!υμνος!

   

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Παρακαλούμε τους αναγνώστες που θέλουν να σχολιάσουν να μένουν ΕΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Τα σχόλια ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Πριν σχολιάσετε, διαβάστε πρώτα αυτό: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Κορυφή σελίδας
Κορυφή σελίδας