Συγχαρητήρια στους Τούρκους για το απόκτημά τους. Να το χαίρονται.
Μεγαλύτερο κακό στον ελληνισμό από τους ίδιους τους Έλληνες ποτέ και κανένας ξένος δεν έχει καταφέρει να κάνει. Πήραν οι Τούρκοι τον "Καραγκιόζη" και βρέθηκαν Έλληνες να τσαντιστούν και να βγουν να φωνάζουν, διεκδικώντας το δίκιο τους. Αντί να πανηγυρίζουμε όλοι μαζί, που βρέθηκε κάποιος αφελής να πάρει αυτήν τη "λέρα" από πάνω μας, καθόμαστε και διαμαρτυρόμαστε. Με την Τουρκία έπρεπε να έχουμε διαφορές για το ακριβώς αντίθετο από αυτό που σήμερα διαφωνούμε. Θα έπρεπε να προσπαθεί ο ένας να φορτώσει στον άλλο τον Καραγκιόζη, όπως συμβαίνει με τον κάθε "μουντζούρη".

"Μουντζούρης" είναι ο Καραγκιόζης. Ένας κόπρος. Ένα πραγματικό παράσιτο της ζωής και της κοινωνίας. Ένα πραγματικό βδέλυγμα. Ένα θλιβερό ανθρωποειδές, που αποτελεί ντροπή για έναν λαό να υπάρχει στην παράδοσή του. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο λαός είναι ο ελληνικός. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο Καραγκιόζης θα πρέπει να είναι "συγκάτοικος" σε μια παράδοση με ήρωες όπως ο Αχιλλέας ή ο Οδυσσέας. Σήμερα διαμαρτυρόμαστε σε ένα θέμα, στο οποίο έχουμε εκατό τοις εκατό άδικο και μάλιστα εμφανιζόμαστε τόσο γελοίοι, που με τις πρακτικές μας νομιμοποιούμε τις πρακτικές των εχθρών μας.
Με τις βλακώδεις και ανεξήγητες συμπεριφορές μας απειλούμε τα πραγματικά μας δίκια. Μιλάμε για τρομερά πράγματα. Διεκδικώντας αδίκως ξένες πνευματικές κληρονομιές, νομιμοποιούμε αυτούς, που κάνουν τα ίδια εις βάρος μας. Οι ίδιοι οι Έλληνες, οι οποίοι γελάνε με τους σλαβόφωνους Σκοπιανούς, όταν αυτοί διεκδικούν τον Φίλιππο ή τον Αλέξανδρο —των οποίων τα ονόματα δεν τα κατανοούν στη γλώσσα τους— έρχονται και τους μιμούνται στο θέμα του Καραγκιόζη. Ό,τι σχέση έχει η λέξη Φίλιππος με τους Σλάβους, άλλη τόση σχέση έχει η λέξη Καραγκιόζης με τους Έλληνες. "Φωνάζει" από μακριά ..."Καραγκιόζης" …Είναι τούρκικη λέξη …Δεν είναι ούτε Τηλέμαχος ούτε Αριστοτέλης ούτε Νικηφόρος ούτε Φιλοποίμην. Ανήκει στην οθωμανική παράδοση και όχι στην ελληνική. Ανήκει σ' αυτούς που τον "γέννησαν" και τον "βάπτισαν" με όνομα που ανήκε στη γλώσσα τους. 
"Ο Καραγκιόζης είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας" …θα μπορούσε να πει o ...Βελιγκέκας. Δυστυχώς όμως αυτό το είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γραικίας Γρηγόρης Δελαβέκουρας.!!! Ο εκπρόσωπος του ίδιου υπουργείου, το οποίο μάχεται για να "κρατήσει" τον Καραγκιόζη, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα —όπως δείχνουν τα πράγματα— να παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, το οποίο δεν έδειξε τα ίδια αντανακλαστικά τώρα που οι Τούρκοι απειλούν να μας πάρουν το Καστελόριζο ή το μισό Αιγαίο. Τον Καραγκιόζη να μην μας πάρουν. Αυτό μόνον τους νοιάζει. Τον "πατέρα" τους να μην χάσουν και να μην μείνουν "ορφανά" τα "Κολλητήρια" …εκεί στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Αυτά σ' ό,τι αφορά το τυπικό μέρος του "ήρωα" των σκιών. Στο ουσιαστικό μέρος τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Τον Καραγκιόζη οι Έλληνες όχι απλά έπρεπε να τον αποφεύγουν όπως έναν "μουντζούρη", αλλά στην κυριολεξία να τον μισούν. Γιατί; Γιατί ο Καραγκιόζης τούς αλλοίωσε τα ελληνικά τους χαρακτηριστικά. Ο Καραγκιόζης είναι ο "πατέρας" του αιώνιου Ραγιά. Του υποταγμένου, κουτοπόνηρου και βρωμερού Ραγιά. Συνεπώς είναι και ο "πατέρας" του άθλιου σημερινού νεοέλληνα της μίζας, του ωχαδερφισμού και της αθλιότητας. Γι' αυτόν τον λόγο "κατασκευάστηκε" από την οθωμανική αυτοκρατορία. "Κατασκευάστηκε", για να διαβρώνει ανθρώπινες ψυχές. "Κατασκευάστηκε", για ν' αποθαρρύνει τους ανθρώπους να γίνονται ισχυροί πολίτες και να τους μετατρέπει σε κουτοπόνηρους και πειθήνιους υπηκόους.
Η επιβίωση του Καραγκιόζη στη σύγχρονη ελληνική παράδοση ήταν αυτή, η οποία διαιώνισε τους Ραγιάδες της οθωμανικής αυτοκρατορίας και στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Ο Καραγκιόζης έκανε μεγάλη ζημιά στον σύγχρονο ελληνισμό. Εξαιτίας του δεν έγινε η Ελλάδα ποτέ ένα σύγχρονο κράτος. Εξαιτίας του μεταφέρθηκε η "παθογένεια" της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο ελληνικό εθνικό κράτος. Απλά, για να το καταλάβει κάποιος αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα και οι μηχανισμοί παραγωγής προτύπων.
Το κάθε κοινωνικό σύστημα λειτουργεί με τον τρόπο που επιβάλει η πολιτισμική του επιλογή. Με βάση αυτήν την επιλογή —και άρα με βάση τις "απόψεις" του— διαπαιδαγωγεί τα παιδιά του. Εξαιτίας των αναγκών της διαπαιδαγώγησης παράγει τα επιθυμητά γι' αυτό πρότυπα. Με τα πρότυπα σου "λέει" από μικρό παιδί τι ακριβώς θέλει από εσένα να κάνεις όταν θα ενηλικιωθείς. Σου εξηγεί τι θεωρεί σωστό και τι λάθος. Σου εξηγεί τι ανέχεται και τι όχι.
Η αρχαία ελληνική κοινωνία δεν ήταν τυχαίο που μεγαλούργησε. Δεν ήταν τυχαίο που νίκησε όλους τους μεγάλους τυράννους. Δεν ήταν τυχαίο που έστησε Θερμοπύλες για να τους σταματήσει και τους νίκησε σε Μαραθώνες. Τίποτε δεν είναι τυχαίο σ' αυτόν τον κόσμο. Από τύχη κανένας δεν βρέθηκε ψηλά στον Όλυμπο. Πρέπει να ξεκινήσεις "σκαρφάλωμα" μιας ολόκληρης ζωής, για να βρεθείς εκεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τις κοινωνίες. Καμία δεν διέπρεψε επειδή έτσι "έτυχε". Οι κοινωνίες αποφασίζουν μόνες τους για τους στόχους τους και στη συνέχεια "παράγουν" τους πολίτες που επιθυμούν, για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Η αρχαία ελληνική κοινωνία ήταν διάσημη και λαμπερή, γιατί ήταν φιλόδοξη. Αναγκαστικά λοιπόν φιλόδοξους πολίτες "παρήγαγε". Τέτοια πρότυπα έδινε στα παιδιά της.
Όταν μια κοινωνία μεγαλώνει τα παιδιά της με ήρωα τον Αχιλλέα, ελληνική θα γίνει. Γιατί; Γιατί θα τα κάνει όμοια μ' αυτόν. Θα τα κάνει να σκέφτονται όμοια μ' αυτόν. Θα τα κάνει να επιθυμούν και να εχθρεύονται τα ίδια πράγματα μ' αυτόν. Τι ήταν ο Αχιλλέας; Ένας ισχυρός άνθρωπος. Ένας φιλόδοξος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος, ο οποίος αγωνιζόταν για τη δόξα μέχρι θανάτου. Ένας άνθρωπος, ο οποίος μπορούσε να θυσιαστεί για έναν κοινό στόχο. Ένας άνθρωπος, ο οποίος μπορούσε να θυσιαστεί για τον φίλο του και άρα και για τον συνάνθρωπό του. Ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν θα δίσταζε να σηκώσει το ξίφος του ακόμα και απέναντι στην ίδια την εξουσία, αν θεωρούσε ότι αδικούνταν από αυτήν. Ένας άνθρωπος, ο οποίος στεκόταν πάντα "όρθιος" σε όλες τις περιστάσεις. Ένας άνθρωπος, ο οποίος, ως "όρθιος", δικαιούνταν να είναι πανέμορφος και ρωμαλέος ως θεός.
Αυτά τα παιδιά αυτής της κοινωνίας είναι που έστησαν τις Θερμοπύλες και έχτισαν τους Παρθενώνες. Αυτοί ανακάλυψαν τη Δημοκρατία και αυτοί θεμελίωσαν τις επιστήμες. Γιατί; Γιατί ο καθένας από αυτούς σκεφτόταν σαν τον Αχιλλέα και έδινε τη μάχη του στον όποιο τομέα και αν δραστηριοποιούνταν. "Τρωικός Πόλεμος" δεν υπάρχει μόνον στο στρατιωτικό επίπεδο. Υπάρχει και στην επιστήμη. Υπάρχει και στην οικονομία. Υπάρχει και στην κοινωνική λειτουργία. Όπου υπάρχει τέτοιος "πόλεμος", ευδοκιμούν και δοξάζονται οι "Αχιλλείς".
 Άνθρωπος, ο οποίος μεγάλωσε με πρότυπο τον Αχιλλέα, θα σταθεί "όρθιος" ως άνθρωπος όπου κι αν τον τοποθετήσεις. Όποια κι αν είναι η ιδιότητά του. Είτε είναι στρατιώτης είτε επιστήμονας είτε υπάλληλος είτε εργάτης, πάντα θα στέκεται "όρθιος". Θα κάνει το καθήκον του ή θα εκτελέσει την εργασία του στο ακέραιο, για να μην σου δώσει το δικαίωμα να τον κατηγορήσεις. Θα υπερασπιστεί αυτό το οποίο θεωρεί δίκαιο και θα πολεμήσει αυτό το οποίο θεωρεί άδικο …Μέχρι θανάτου …καί στις δύο περιπτώσεις. Αυτός είναι ο ελληνισμός και αυτά είναι τα θεμέλιά του.
Σε μια άλλη χρονική περίοδο και υπό άλλες συνθήκες λειτούργησε η οθωμανική αυτοκρατορία. Αυτή η αυτοκρατορία είχε έναν πολύ απλό τρόπο λειτουργίας. Δεν είχε ανώτερους στόχους, όπως η ελληνική. Δεν ήταν μικρή κοινωνία, η οποία θα έδινε τη μάχη της επιβίωσης, όπως η ελληνική. Ήταν μια τεράστια κοινωνία και δεν κινδύνευε από εξωτερικούς εχθρούς, ώστε να εκπαιδεύσει τους πολίτες της στην αυτοθυσία. Είχε μια οργανωμένη τάξη ισχυρών, οι οποίοι περισσότερο φοβούνταν την εσωτερική αντίδραση παρά οτιδήποτε άλλο. Αυτοί οι κυρίαρχοι Αγάδες φοβούνταν τους φτωχούς δουλοπάροικους και φρόντιζαν για την άμυνά τους. Πώς; Με τη μέθοδο των προτύπων. Κατασκεύασαν τα πρότυπα που τους βόλευαν και τα έδωσαν στην "πλέμπα". Κατασκεύασαν τα πρότυπα και τα έδωσαν στους φτωχούς για μαζική "κατανάλωση". Κατασκεύασαν τον Καραγκιόζη. Κατασκεύασαν τον Καραγκιόζη, για να έχουν Καραγκιόζηδες απέναντί τους.
Τι σου "έλεγε" η αυτοκρατορία μέσω αυτού του προτύπου της; Εφόσον πεινάς, μην αντιδράς βίαια. Μην αμφισβητείς το σύστημα. Μην θυσιάζεσαι για τις απόψεις σου, γιατί δεν αξίζει και θα είσαι κορόιδο αν το κάνεις. Μην καλλιεργείς φιλίες, γιατί κοστίζουν και σου κάνουν ζημιά. Κάνε τα πάντα για να επιβιώσεις. Αυτός, ο οποίος επιβιώνει, χωρίς να δουλεύει, είναι ο "μάγκας". Αυτός είναι ο "πετυχημένος". Όλοι οι άλλοι είναι "θύματα". "Θύματα" είναι τόσο αυτοί, οι οποίοι αδυνατούν να επιβιώσουν όσο κι αυτοί που θυσιάζονται για πράγματα, τα οποία δεν μετρούνται σε μπριζόλες, κεφτέδες και μαρούλια. Οι "επιτυχόντες" είναι πάντα οι "μάγκες". Αυτοί πάντα θα έχουν καλές σχέσεις με τους Αγάδες. Οι "επιτυχόντες", που, χάρη στους Αγάδες, θα γευτούν ακόμα πιο εύκολη "επιτυχία".
Αυτή ήταν η "γραμμή", που περνούσαν στον λαό με τον Καραγκιόζη. Κάνε απατεωνιές, αλλά φρόντισε να μην σε πιάσουν. Πλήρωνε μπαξίσι, για να κάνεις τη δουλειά σου, ακόμα κι αν αυτή η δουλειά είναι παράνομη. Παίρνε μπαξίσι για να κάνεις το καθήκον σου, ακόμα κι αν αυτό είναι παράνομο. Κάνε ό,τι θέλεις, αλλά, όταν έρθεις απέναντι στην εξουσία, να υποταχθείς, γιατί αυτό είναι το "παιχνίδι". Βρες κουτσούς, χαζούς και κουλούς και ξεγέλασέ τους. Μόνον τον Αγά μην προσπαθείς να ξεγελάσεις, γιατί θα τιμωρηθείς. Τον Αγά θα τον "γλείφεις". Τον Αγά θα τον προσκυνάς. Τον Αγά θα τον βοηθάς, χαφιεδίζοντας όλους τους άλλους. Στόχος; "Ναααα φάαααμε, ναααα πιούυυυμε …και νηστικοί να κοιμηθούμε, ναούμε".
Αυτός ήταν ο υπέρτατος στόχος του Καραγκιόζη. Να φάει και να πιεί πάση θυσία. Κανένας άλλος ανώτερος στόχος. Για καμία δόξα δεν αγωνίζεται. Για κανένα κοινωνικό δίκαιο. Για κανέναν κοινό αγώνα δεν θυσιάζεται. Δεν έχει φίλους παρά μόνον ευκαιριακούς συμμάχους σε μια σκληρή "σκυλομαχία" για το πιάτο της ημέρας. Η οικογένειά του δεν είναι μια πραγματική οικογένεια, παρά μια συμμορία συγγενών, που αγωνίζονται για το πιάτο της ημέρας. Ο Καραγκιόζης δεν στέκεται ποτέ όρθιος. Παίρνει το σχήμα που θέλει ο Αγάς. Δεν είναι πανέμορφος σαν τον Αχιλλέα, αλλά πανάσχημος, γιατί η ομορφιά γοητεύει τους ανθρώπους και αυτό απειλεί την εξουσία του Αγά. Δεν είναι ρωμαλέος σαν τον Αχιλλέα, αλλά καμπούρης, γιατί ο Αγάς θέλει να "στρέψει" τους πάντες μακριά από κάθε σκέψη σύγκρουσης.
Η επιλογή του σωματότυπου του Καραγκιόζη δεν είναι τυχαία. Μόνον οι πλούσιοι και οι ισχυροί είναι όμορφοι και ρωμαλέοι και γι' αυτό πρέπει να τους φοβούνται οι φτωχοί. Οι φτωχοί είναι καμπούρηδες, κοντοί και άσχημοι. Οι φτωχοί είναι σαν τον βρομιάρη Καραγκιόζη και τα παιδιά του. Ζέχνουν από τη βρόμα, εφόσον, μόλις κατορθώσουν να φάνε με τις πιο απίθανε γυφτιές και απατεωνιές, θα κρυφτούν, είτε στα κεραμίδια είτε στους βόθρους, για να μην τους βρουν αυτοί τους οποίους ξεγέλασαν.
Κατάλαβε ο αναγνώστης τι λέμε; Ο Καραγκιόζης θέλει να δείχνει στα παιδιά των δουλοπάροικων Ραγιάδων πώς τα αντιλαμβάνεται το οθωμανικό σύστημα. Ο Καραγκιόζης είναι ένα κατασκευασμένο "θολό" είδωλο, για να βλέπουν οι φτωχοί την εικόνα τους όπως βολεύει το σύστημα και όχι όπως πραγματικά είναι. Γι' αυτόν τον λόγο είναι δύσμορφος και σχεδόν σακάτης. Δείχνει "φωναχτά" όχι μόνον ότι δεν θέλει ν' αγωνίζεται, αλλά και ότι δεν μπορεί ν' αγωνιστεί. Δείχνει ότι "συμφέρει" τους φτωχούς, που δήθεν είναι όμοιοί του, να τον μιμηθούν, για να "επιβιώσουν" στην καραγκιόζικη "ζούλα".
Αυτόν τον Καραγκιόζη έσπευσαν να υπερασπιστούν κάποιοι Έλληνες, που σήμερα διαμαρτύρονται. Ανήκει στην παράδοσή μας λένε. Τα παιδιά τους, δηλαδή, με τον Καραγκιόζη σαν πρότυπο θέλουν να τα μεγαλώσουν; Θέλουν να τα κάνουν δειλούς, πονηρούς και διεφθαρμένους Ραγιάδες σαν κι αυτόν; Δεν θέλουν να τα κάνουν Έλληνες; Δεν θέλουν να τα κάνουν σαν τον Αχιλλέα; Δεν τα θέλουν όμορφα, ελεύθερα και ρωμαλέα; Τα θέλουν άσχημα, υποταγμένα και καμπούρικα; Τι ακριβώς υπερασπίζονται τόσο αυτοί οι αφελείς όσο και το υπουργείο των εξωτερικών; Δεν βλέπουν ότι τον Καραγκιόζη "πληρώνουμε" ως λαός ακόμα και σήμερα;
"Παιδιά" του Καραγκιόζη είναι όλοι αυτοί, που σήμερα μας βασανίζουν. Με τον Καραγκιόζη γαλουχήθηκαν αυτοί, που σήμερα μας κυβερνούν. Αυτοί, που τους βάλαμε στον ΟΤΕ να τον διευθύνουν και αυτοί για λίγο "μπαξίσι" τον παρέδωσαν στη Deutsche Telekom. Αυτοί, που τους ψηφίσαμε για να μας κυβερνήσουν και αυτοί το εξέλαβαν σαν ευκαιρία να βολέψουν στο δημόσιο μέχρι και τους σκύλους τους. Αυτοί, που πήγαν στο Πανεπιστήμιο και για να περάσουν ένα μάθημα χωρίς να διαβάσουν ή να διοριστούν σε μια θέση, κολλούσαν αφίσες για το ΚΚΕ. Αυτοί, οι οποίοι παρακαλάνε τον "Αγά" να τους καλέσει σε μια συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, για να γίνουν κάποια μέρα υπουργοί. Αυτοί, οι οποίοι χαφιεδίζουν τους Έλληνες συνταξιούχους στον Στρός Καν του ΔΝΤ. Με τον Καραγκιόζη γαλουχήθηκαν οι "ήρωες" των κοινωνικών αγώνων, που, …"άμα λάχει", αναλαμβάνουν να ηγηθούν και του "αγώνα" του Παναθηναϊκού.
Αυτόν τον "ήρωα" πήραν οι Τούρκοι …Να τον χαίρονται. Εμείς απλά θα τον ξεπροβοδίσουμε. …Αϊ στο διάολο ρε Καραγκιόζη …και ακόμα παραπέρα. Μαζί σου πάρε και το Κολλητήρι και όλα τα αδέρφια του. Όλους όσους αυτήν τη στιγμή κυβερνάνε και λεηλατούνε την Ελλάδα. Δικά σου παιδιά είναι. Ραγιάδες με την αυθεντική καταγωγή. Άσχημοι, καμπούρηδες και για λίγα "γρόσια" δωσίλογοι προδότες. Γλείφτες των "Αγάδων" της Νέας Τάξης. Γιωργάκηδες, Κωστάκηδες, Ντορούλες και το κακό συναπάντημα. Αυτούς γιατί μας τους άφησαν οι Τούρκοι; Δεν γίνεται η Unesco να τους πάρει κι αυτούς; Μήπως να πιέζαμε λίγο για τον Καρατζαφέρη; Μήπως για την Παπαρήγα ή τον Τσιπροκολλητήρη;


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ
Αρχηγός του ΕΑΜ Β’
Κατεβάστε το κείμενο σε μορφή PDF

26 ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ:

Επιτέλους!!! Ξεφορτωθήκαμε τον Καραγκιόζη


 1. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279227268310#c7829330744122599683'> July 15, 2010 at 11:54 PM

  Ο Καραγκιόζης ήταν το μίζερο παλικάρι της φακής μιας άλλης εποχής.
  Δεν υπάρχουν τώρα παιδάκια που να τον βλέπουν σαν ήρωα και να τον θαυμάζουν. Έχουν να ασχοληθούν με τόσα άλλα.
  Σημασία έχει, εμείς οι Έλληνες που είμαστε ο πιο περήφανος λαός, να μη χαφιεδίζουμε και να μη κοιτάμε μόνο την κοιλιά μας.
  Κάποτε υπήρχαν άνθρωποι που γιάτρευαν τους συνανθρώπους τους, τους έδιναν τον ένα από τους δύο μανδύες και μοίραζαν και το τελευταίο ψίχουλο που τους είχε απομείνει.
  Τώρα δυστυχώς μόνο ψευτιά και υποκρισία. Όταν κάποιος πάει να προσφέρει βοήθεια στους αδύναμους αμέσως η κοινωνία θα τον κρίνει.
  ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΞΕΡΕΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.

   

 2. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279228255690#c432430467676661153'> July 16, 2010 at 12:10 AM

  Τέτοια γράφετε και γι' αυτό ΄΄σκυλιάσανε΄΄ να πέσουν να μας φάνε. Αυτοί θέλουν να μας κάνουνε να μετράμε τα πάντα με υλικά μέσα και εσείς μας προτρέπετε να εκτιμούμε τα πράγματα με τις πανανθρώπινες αξίες της τιμής , του καθήκοντος , της φιλίας , της αλληλεγγύης , της αξιοπρέπειας. Συνεχίζετε σας παρακαλώ να γράφετε με τον τρόπο αυτό. Να είσαστε σίγουροι ότι δεν σας διαβάζουν μόνο οι εχθροί αλλά περισσότερο ΄΄φωτιζόμαστε΄΄ και ενθαρρυνόμαστε εμείς οι υπόλοιποι.

   

 3. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279263481558#c6539705011591388019'> July 16, 2010 at 9:58 AM

  Εγώ μεγάλωσα με τον καραγκιόζη καθώς η μητέρα μου τον έκρινε καλό αλλά και αθώο! Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν ούτε πολλά VHS με παιδικές ταινίες αλλά ούτε παιδικά κανάλια. Πάντως η αλήθεια είναι ότι τα μηνύματα που περνούσε ήταν πολύ συγκεκριμένα. Ακόμα και η όψη του είχε τον σκοπό της. Άλλωστε τα 400 χρόνια ήταν αρκετά για να αλλάξουμε συνήθειες, ενδιαφέροντα, χαρακτήρα. Πλέον έχει περάσει η εποχή του. Έχει αντικατασταθεί πλήρως από τον σφουγγαράκη, τα ποκεμον τους γκορμίτες κ.α.
  Χρειαζόμαστε νέα αμιγώς ελληνικά πρότυπα. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν θέλει να προοδεύσει ένας λαός πρώτα ανασυγκροτείτε και μετά προχωράει. Η ιστορία μας και όχι η παρένθεση των 400 ετών μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν είμασταν πάντα πεινασμένοι, χαφιέδες, βολεμένοι και εφήμεροι στο παρελθόν. Υπήρξαμε και αγωνιστές και επιστήμονες και σοφοί. Κατακτήσαμε θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι με την αξία μας και όχι γιατί είχαμε μια "άκρη" για να το πετύχουμε! Χατζιαβάτηδες υπήρχαν πάντα αλλά δεν ήταν Έλληνες και δεν ήταν για τους Έλληνες!

   

 4. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279278364320#c3468594629771849274'> July 16, 2010 at 2:06 PM

  Εὐχαριστοῦμε ΥΔΡΟΧΟΕ ποὺ μᾶς κρατᾶς συντονισμένους. Πληθώρα οἱ καραγκιόζηδες στὴν νεοελλάδα μετὰ τὴν δολοφονία τοῦ Καποδίστρια. Ἀπὸ ποῦ νὰ ἀρχίσουμε; Καραγκιόζης-Βενιζέλος: Ὁ ὑπηρέτης τῶν Ἄγγλων ποὺ μεγάλωσε δῆθεν τὴν Ἑλλάδα. Ὅ, ποτε χρειαζόταν ἐπέστρεφε μὲ 2-3 δικτατορίες. Στὴν πραγματικότητα μίκρυνε τὴν Ἑλλάδα κατὰ τὸ μισὸ ἁποκόπτωντας τὸν Ἑλληνισμὸ τοῦ Πόντου καὶ τῆς Μικρᾶς Ἀσίας. Γι ΄αὐτὸ τοῦ ἔχουν ἀφιερώσει καὶ τοὺς μισοὺς Ἑλληνικοὺς δρόμους καὶ πλατεῖες καὶ τὰ μισὰ ἀγάλματα. Καραγκιόζης-Παπποῦς-Παπανδρέου: Ἴδρυσε τοὺς τόπους ἐξορίας καὶ ἀγωνίστηκε σκληρὰ ἀπὸ τὰ ξενοδοχεῖα. Καραγκιόζης-Καραμανλῆς: Ἔκανε τὴν ἀρχὴ τῆς ἀποβιομηχανοποιήσεως τῆς χώρας καὶ τοῦ ἐξωτερικοῦ χρέους (ρυθμὸς ἀνάπτυξης ἐπὶ χούντας 8%, μηδὲν ἐξωτερικὸ χρέος). Ζήτησε ἀπὸ τον Κ. Τσάτσο τὴν καθιέρωση τοῦ Λατινικοῦ ἀλφαβήτου.Παρ΄ ὅλα αὐτὰ ἔκανε δύο σωστὲς δηλώσεις ὅταν πιὰ ἦταν πρόεδρος: 1. Ἡ Ἑλλάδα εἶναι ἕνα ἀπέραντο φρενοκομεῖο (ἡ σχιζοφρένεια τοῦ ἑλληνοέλληνα καὶ ἑλληνοεβραίου). 2. Ἡ Μακεδονία εἶναι μία καὶ Ἑλληνικὴ (δακρύζοντας, γιατὶ δὲν τολμοῦσε νὰ κάνει τίποτα γι΄αὐτὸ). Μέγας καραγκιόζης-Ανδρέας Παπανδρέου: Σκότωσαν τὸν Παναγούλη γιὰ νὰ μᾶς φέρουν αὐτὸν. Πρώτη κίνηση; ἀναγνώριση τοῦ Ἰσραήλ.Δεύτερη κίνηση; Δολοφονία γλώσσας-Καθιέρωση μονοτονικοῦ. Πρῶτος ἐπέτρεψε σὲ ἀλλοεθνεῖς νὰ ἀγοράζουν γῆ σὲ ἀκριτικὰ νησιὰ. 700 ΘΑ. Καραγκιόζης-Μητσοτάκης: Ναὶ σὲ ὅλα στοὺς Ἀμερικανοὺς. Καραγκιόζης-Σημίτης: Ξεπούλημα Ὀτσαλὰν-Αἰγαίου-Ἐθνικῆς ταυτότητας. Τὸν εὐχαρίστησε ἐπισήμως τὸ Ἰσραηλινό λόμπυ τῆς Νέας Ὑόρκης. Καραγκιόζης-Καραμανλῆς μικρὸς: Εὐχαριστοῦμε τοὺς μετανάστες ποὺ ἐπέλεξαν τὴν Ἑλλάδα. Καραγκιόζης-παπανδρέου μικρὸς: Ξεπούλημα ὅλης τῆς χώρας-κατοχὴ. Ναὶ στὸ σχέδιο Ἀνὰν, ναὶ στὴν Μακεδονία. Καὶ πόσοι ἀκόμη καραγκιόζηδες: Κουτσόγιωργας-Δαμανάκη-Διαμαντοπούλου-Τσοχατζόπουλος-Μαντέλης-Ρεπούση-Δραγώνα-Πρετεντέρης-Χατζηνικολάου-Τριανταφυλλόπουλος-Πάγκαλος-Φλωράκης-Ντόρα-Λαλιώτης-Παυλόπουλος-Σουφλιᾶς .. Δὲν ἔχουν τελειωμὸ οἱ καραγκιόζηδες. Ὅ΄ποιον νὰ πιάσεις θὰ λερωθεῖς. Ἀποκούμπι μᾶς ἔχουν μείνει ἐλάχιστοι ποὺ γράφουν Ἑλληνικὸ λόγο: Σολωμὸς, Παλαμᾶς, Λιαντίνης, Ἁλτάνη, ΥΔΡΟΧΟΟΣ.
  Καλὴ συνέχεια.
  ΚωνσταντῖνοςΚανάρης

   

 5. Rodia
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279292797935#c6254351319848652065'> July 16, 2010 at 6:06 PM

  Τον Καραγκιοζη τον αντιλαμβανομουν ως παραδειγμα προς αποφυγη, μια δυνατοτητα αυτοσαρκασμου, μια προέκταση του Αριστοφανη στις μερες μας... Ολα αυτα χαρη στον αξεχαστο Ευγενειο Σπαθάρη. Ουδεποτε δεν περασε απο το νου μου ότι αυτός ο λούμπεν ήρωας μας αντιπροσωπεύει και μου φαινεται παραξενο που εφτασε να θεωρειται ο Καραγκιοζης το καθρεφτισμα του ελληνα, όπως θα πρέπει να είναι.
  Μαλλον η εικονα ενος ελληνα ραγια, οπως γραφεις, ενος ελληνα που καταπιεζεται απο τις διαφορες εξουσιες και πρεπει να βρισκει τροπους να τις αντιμαχεται.
  Ομολογω οτι δεν στενοχωρηθηκα καθολου που "χρεωθηκε" στους γειτονες μας και ενθουσιαστηκα με το αρθρο σου! Καποιος χρειαζοταν να τα πει αυτα, αν και δεν με χαλαει να βλεπουν τα παιδια Καραγκιοζη αρκει καποιος να τους εξηγει ποιος ειναι αυτος ο τύπος...

   

 6. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279315352256#c2674668985675805630'> July 17, 2010 at 12:22 AM

  Η ζωή μερικές φορές μας τα φέρνει τόσο ανάποδα που έρχονται στιγμές που η ψυχή μας δειλιάζει και δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα της.
  Κάποτε, έρχεται η ώρα που χάνουμε τους θεμέλιους λίθους, τα άτομα που μας στήριζαν στη ζωή και μας έμαθαν να φερόμαστε με αγάπη και σεβασμό στο συνάνθρωπό μας.
  Πρέπει όμως με τη σειρά μας, να παραμερίσουμε τις δυσκολίες, να γίνουνε ακλόνητοι βράχοι και να συνεχίσουμε τον ιερό έργο των προγόνων μας στις επόμενες γενιές.
  Σας ευχαριστώ που με φωτίζετε και με βοηθάτε να συνεχίσω τον δύσκολο αγώνα μου.

   

 7. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279317246597#c3541843239597780935'> July 17, 2010 at 12:54 AM

  Πολύ καλό άρθρο από τον Π.Τραίνό, πολύ σωστή τοποθέτηση. Ξεφορτωθήκαμε ένα τούρκικο απομεινάρι. Τώρα πως θα ξεφορτωθούμε τα τούρκικα ξεφτιλίσματα στην eurovision, πως θα ξεφορτωθούμε τα τσιφτετέλια με τους τουρλωτούς κώλους (τα αίσχη της ελληνικής τηλεόρασης δεν έχουν ομοιό τους στο εξωτερικό), πως θα ξεφορτωθούμε το φακελλάκι, τα τούρκικα τζαμιά, τα τούρκικα ονόματα στίς πόλεις μας και στούς δρόμους μας, τις τούρκικες λέξεις στην γλώσσα μας και περισσότερο αυτούς τους τουρκόσπορους που μολύνουν την ελληνική γη μας. Να που οι ξένοι μας δείχνουν τον δρόμο. Να ξεχάσουμε τον τούρκικο ραγιαδισμό, να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να γίνουμε επι τέλους ΕΛΛΑΔΑ.

   

 8. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279339385332#c1176518113064311625'> July 17, 2010 at 7:03 AM

  Ο Καραγκιόζης ήτανε ένα τεράστιο εμπόδιο για την έλευση της ομάδας Ε και το πέρασμα στην εποχή του Υδροχόου. Ο Καραγκιόζης ευθύνεται για τα χάλια του Έλληνα. Μετά απο αυτή την εξέλιξη, αρχίζω να είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Πλέον, έχουμε την ευκαιρία να ξαναγίνουμε Κοσμοκράτορες.

   

 9. yannidakis
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279352193461#c3639806666419293098'> July 17, 2010 at 10:36 AM

  ετοιμαζω κι εγω την αποψη μου επι του θεματος και με βρισκει συμφωνο με εσενα.
  Νομιζω πως ο Καραγκιοζης αντιπροσωπευει ολα εκεινα που ο καθενας μας θα ηθελε να αποφυγει.
  Αλλωστε δεν μιλαμε για εναν ηρωα σαν ολους εκεινους που η Ελλαδα εχει βγαλει και αποτελουν προτυπο παραδειγματισμου για τους νεους. Τουναντιον :[

   

 10. ΔΙΟΓΕΝΗΣ
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279370530696#c8871917751482539667'> July 17, 2010 at 3:42 PM

  Ο θίασος των απίθανων αρχικαραγκιόζηδων του πολιτικού μπερντέ σε όλο του το μεγαλείο:

  Μας κατάκλεψαν και μας καταχρέωσαν με τις κομπίνες που σκαρφίστηκαν οι ίδιοι και τα "κοράκια" που τους "παίζουν". Καλοβόλεψαν και συνεχίζουν να καλοβολεύουν και τον πιο άγνωστο σ’ αυτούς "γνωστό" τους. Οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουμε θυσίες που μας φέρνουν στα όρια της επιβίωσης. Από ’κει και πέρα…

  Τα κόμματα χρωστάνε τα "κέρατά" τους στο κράτος και σε ιδιωτικές τράπεζες… (232 από τα 243 εκ. ευρώ είναι οι οφειλές των δυο "μεγάλων".)
  http://tonellinontaiera.blogspot.com/2010/07/blog-post_8608.html
  http://2.bp.blogspot.com/_i8KwgnpUYbo/TD8g2PYgboI/AAAAAAAAO90/4HeoJtLOUzs/s1600/xorigies+komatwn.jpg

  Χορηγούνται δισεκατομμύρια επιλεκτικής "στήριξης" σε μεγαλοτραπεζίτες, τους ιδιώτες μεγαλοοφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου δεν τους "ακουμπάει" κανείς και αυτοί μοιράζονται μεταξύ τους 11 εκ. ευρώ παραπάνω από τα προσυμφωνημένα. (Για την επιπλέον επιχορήγηση των κομμάτων αντέδρασαν η Ντορούλα και οι Οικολόγοι…)
  http://press-gr.blogspot.com/2010/07/blog-post_8382.html

  Κατά τ’ άλλα, τα γνωστά μωρέ… Να έχουμε κάτι για ν’ ασχολούμαστε… Και αυτοί και εμείς.
  http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/834-2010-07-14-22-31-05

  Και πού να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για τα εθνικά μας θέματα…

  Καλό Σαββατοκύριακο

   

 11. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279388248431#c1652035779942257897'> July 17, 2010 at 8:37 PM

  Το συγκεκριμένο άρθρο για το ότι πρέπει να χαιρόμαστε που ξεφορτωθήκαμε τον Καραγκιόζη, έχει τη λογική του. Αυτή η λογική υπάρχει σε πολλούς Έλληνες. Διότι ο Καραγκιόζης έχει φανατικούς φίλους αλλά και φανατικούς εχθρούς. Σημασία όμως έχει η οπτική γωνία κάτω από την οποία βλέπουμε τον ήρωα αυτό. Τον Καραγκιόζη πολλοί τον είδαν αρνητικά, πολλοί όμως τον είδαν και θετικά. Στους εγκωμιαστές του μπορούμε να βρούμε σημαντικές μορφές της διανόησης και της τέχνης, όπως είναι ο Εγγονόπουλος, ο Ρώτας, ο Σικελιανός, ο Λουντέμης, ο Κόντογλου, ο Κ. Δημαράς και πολλοί πολλοί ακόμη. Πέρα από αυτό όμως, πρέπει να δούμε και τα επιχειρήματά τους. Αυτά τα συνοψίζει άριστα ο Κ.Θ. Δημαράς (ο μεγάλος αυτός ιστορικός της νεοελληνικής λογοτεχνίας) ως εξής (Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας: από τις πρώτες ρίζες ως την εποχή μας, εκδ. Γνώση, Αθήνα 2000, σ. 322):
  "Ο Καραγκιόζης ο ίδιος εχει πολύπλευρη προσωπικότητα, που δεν είναι εύκολο να καθορισθεί: μ' ένα πνεύμα αυτοσατιρισμού, αγαπά να παρουσιάζεται δειλός, ανόητος ή ανήθικος. Κι όμως, στις στιγμές όπου κρίνεται αληθινά ο άνθρωπος, βλέπουμε έξαφνα τον Καραγκιόζη να εξαίρεται, πλούσιος σε συναισθήματα, γενναίος, με ετοιμότητα και με θάρρος. Η μια του μορφή μάς δίνει άνετα το γέλιο και παρέχει στο ακροατήριο την αίσθηση της υπεροχής, αυτήν που αποτελεί ένα από τα όπλα του κωμικού είδους. Μα η δεύτερη μορφή μάς άγει ως την αισθητική συμπάθεια, συνθέτοντας ακέριο τον τύπο. Τότε, στην σύνθεση αυτή, νιώθουμε πως πλησιάσαμε την ελληνική ψυχή, που είναι έτοιμη μέσα από τις μικρότητες να υψωθεί και έτοιμη πάλι να τσακίσει από το βάρος της καθημερινής τριβής. Βέβαια, η εξυπνάδα του Καραγκιόζη είναι αυτό που χτυπάει πρώτο-πρώτο στην αίσθησή μας: ένα αδιάκοπο σπινθήρισμα, όπου ίσα θαυμάζουμε τον αυτοέλεγχο και την ενεργητική ευφυία".

   

 12. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279398380941#c6860255622708158109'> July 17, 2010 at 11:26 PM

  ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ; ΕΔΩ ΜΠΑΖΩΝΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΤΙΖΟΥΝ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ. ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ; ΑΦΗΣΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΗΡΩΟ; ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ; Η ΠΟΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΩΣ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ; ΜΗΠΩΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΘΟΥ, ΓΙΑΤΙ Ο ΒΥΘΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ; ΜΗΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ; ΜΗΠΩΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΞΕΤΙΝΑΞΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΜΑΣ ΕΝΟΙΑΞΕ.

   

 13. apollo
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279634758322#c2825906237803520906'> July 20, 2010 at 5:05 PM

  Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο 11.
  Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα μπορεί να εφεύρουμε κάποιον καινούργιο
  κουτοπόνηρο"ήρωα" που θα κοροϊδεύει και θα παραπλανεί τους νέους μας
  κατακτητές και εμείς ραγιάδες - ραγιάδες θα γελάμε με τα χάλια μας (του).

   

 14. Α.Χατζοπουλος
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279703468615#c8178868654705887888'> July 21, 2010 at 12:11 PM

  Άσχετον: Ο Σολωμός Έλλην? Ο σαλομόν Έλλην? Εγώ άλλα ήξευρα...

   

 15. Βιβλιόφιλος
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279704771202#c7249733154360172892'> July 21, 2010 at 12:32 PM

  Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό και ιστορικό θα έλεγα κείμενο. Μπράβο και πάλι μπράβο. Το ανήρτησα ήδη στην ιστοσελίδα μου και θα το προωθήσω με κάθε τρόπο.

   

 16. ΕΑΜ Β΄ - ΥΔΡΟΧΟΟΣ
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279724359425#c1442755950828397939'> July 21, 2010 at 5:59 PM

  Κύριε Χατζόπουλε (14),

  άνθρωπος που είπε «Μήγαρις έχω άλλο στο νου, πάρεξ Ελευθερία και Γλώσσα», ας είναι και εξωγήινος

  Φίλε Βιβλιόφιλε, ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση.
  Μπορείς να μελετήσεις και μια παλιότερη ανάρτηση του παρόντος ιστολογίου, που είναι απόσπασμα από βιβλίο του Π. Τραϊανού, γραμμένο αρκετά χρόνια πριν.

  Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ

   

 17. Βιβλιόφιλος
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1279829869048#c3627081478767813518'> July 22, 2010 at 11:17 PM

  Οι βλαβερές συνέπειες του "καραγκιοζισμού"
  στην νεοελληνική κοινωνία - Άρθρο στο http://ethnologic.blogspot.com/2010/07/blog-post_22.html
  Νομίζω αξίζει να διαβαστεί

   

 18. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1280629285709#c1391056913754294699'> August 1, 2010 at 5:21 AM

  Ανακάλυψα μόλις χθες την σελίδα και διαβάζω προσεκτικά τα άρθρα και οφείλω να ομολογήσω ότι ο κος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΪΑΝΟΥ η δεν γράφει μόνος του τα κείμενα του η ότι άρχισε να αλλάζει ύφος στην γραφή του αφήνοντας πίσω το ευγενικό και καλοκάγαθο ύφος που είχε υιοθετεί σε κάποια κείμενα του για να αναλύσει την σκέψη του στον απλό αναγνώστη.

   

 19. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1280674608385#c8129740604074753200'> August 1, 2010 at 5:56 PM

  Ποιός τόλμησε νά μολύνει τόν Σολωμό;
  Εκτός τού οτι γεννήθηκε στήν Ζάκυνθο από Έλληνες γονείς, έζησε στήν Ιταλία περίπου 10 χρόνια (όπου καί αναφέρεται εκ λάθους ως Σαλομόν), καί ήδη ως έφηβος επέστρεψε καί απέθανε στά Επτάνησα. Μαζί μέ τόν Όμηρο αποτελούν τήν Αγία Δυάδα τού λαού μας. Η γενέτειρα τού Σολωμού τού χάρισε τό κλασσικό ήθος. Είχε πεί πώς “ ακολουθά τή θέληση τής φύσης όποιος περνά τή ζωή του στή γή πού τόνε γέννησε”. Ακόμη πώς “ τό Έθνος πρέπει νά μάθη νά θεωρή εθνικόν ό' τι είναι Αληθές” και “ Κλείσε μέσα σου στήν ψυχή σου τήν Ελλάδα καί θα αισθανθής μέσα σου νά λαχταρίζη κάθε είδος μεγαλείου”. Ποιός είναι λοιπόν αυτός πού “άλλα ξεύρει”; Μήπως τά έμαθε εκεί πού συνωστίζονται τά σκουλήκια καί οι υπηρετριούλες μέ τίς ποδίτσες; Πώς νά δούν ψηλά αφού σέρνονται μέ τή μούρη στό χώμα καί προσκυνάν τά τούβλα; Η δυσωδία τών ανθελλήνων προδοτών καταντά αφόρητη.!!!
  ΚωνσταντίνοςΚανάρης--Πυρπολητής

   

 20. Α.Γ.ιος
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1281715351031#c3483697325854183696'> August 13, 2010 at 7:02 PM

  Ταιριάζει κι εδώ:

  http://g-agios.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html

   

 21. Στράβων Ἀμασεὺς
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1281907868044#c6552618110918829155'> August 16, 2010 at 12:31 AM

  Τα πάντα είναι ζήτημα οπτικής γωνίας. Εξάλλου σε έναν λαό με υπερτρισχιλιετή είναι λογικό να υπάρχουν έντονες αντιθέσεις.
  Το θεμελιώδες επομένως ερώτημα είναι: ο Καραγκιόζης μας διατήρησε ζωντανούς ή μήπως μας κράτησε σκλαβωμένους;
  Και οι δύο απόψεις έχουν σοβαρά επιχειρήματα. Κατά την άποψη μου ο Καραγκιόζης, ως ήρωας και όχι ως θέατρο σκιών που φυσικά δεν είναι Τούρκικο αλλά ίσως να προέρχεται ακόμη και από το σπήλαιο του Πλάτωνος, είναι Έλληνας. Ραγιάς μεν, Έλληνας δε. Τι να κάνουμε; Αυτός ήταν ο Έλληνας επί τουρκοκρατίας. Μας κράτησαν σκλαβωμένους οι Τούρκοι; Οι ίδιοι οι Έλληνες πρόκριτοι; Η ίδια η Εκκλησία; Μεγάλα ερωτήματα που αν τα αναλύσουμε θα χρειαστούμε μυριάδες ηλεκτρονικά ψηφιοστοιχεία κειμένου.

  Έκλεισε τον κύκλο του ο Καραγκιόζης για τον Έλληνα;
  Οι συνθήκες σκλαβιάς εξακολουθούν. Ήταν όμως πράγματι, κατά τη γνώμη μου, η σωστή στιγμή για να τον διώξουμε. Καλό ταξίδι Καραγκιόζη, σε αγαπήσαμε, γελάσαμε μαζί σου αλλά ελπίζουμε να μη σε χρειαστούμε ποτέ ξανά.

  Είναι Τούρκος ο Καραγκιόζης; Τίποτα δεν είναι Τούρκικο. Οι Τούρκοι διατηρούν το θλιβερό προνόμιο να μην έχουν προσφέρει απολύτως τίποτα στον παγκόσμιο πολιτισμό. Μπορεί απλά η αξιοποίηση του να είναι όντως Τούρκικη αλλά μέχρι εκεί. Τους τον χαρίζουμε όμως, να τον χαίρονται, θα τους χρειαστεί για παρηγοριά όταν βρεθούν στην λήθη της ιστορίας.

  Μέσα στο καθαρευουσιάνικο κλίμα του αποχωρισμού του Καραγκιόζη παίρνουν σειρά και άλλα κατάλοιπα. Τεκέδες, τσιφτετέλια, σαπιοκοιλιές, μυστάκια, τσιγάρα, χασίσια, μπεκρουλιάσματα κλπ πρέπει σιγά σιγά να τα αποχαιρετήσουμε επίσης. Τέσσερα είναι τα κομβικά σημεία του Ελληνισμού. Θέατρο, στάδιο, αγορά, ακαδημία ή διαφορετικά ψυχαγωγία, εκγύμναση, συζήτηση και μόρφωση. Κάθε πόλη πρέπει να έχει τουλάχιστον τα τρία πρώτα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα από μόνο του γιαυτό και τα σύγχρονα καφενεία είναι πνευματικά νεκρά. Στο θέατρο συναντώνται τα πνεύματα, στο στάδιο τα σώματα, στην αγορά οι ιδέες. Ενόσω δεν λειτουργούν οι τρεις αυτές θεμελιώδης δομές δεν είμαστε Έλληνες, είμαστε καραγκιόζηδες.

   

 22. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1284691421977#c7495457498372111679'> September 17, 2010 at 5:43 AM

  Κυριε, οι αποψεις σας περι καραγκιοζη ειναι εντελως αδικες και ατεκμηριωτες. Δυστυχως ο χρονος μου ειναι πολυτιμος για να τον χαραμισω για κάποιον που υπογραφει "υδροχοος"! Γι αυτο δεν θα απαντησω στα φλημαφηματα σας μιά και δεν νομιζω οτι θα μπορεσετε αλλα ουτε και θελετε να καταλαβετε.......

   

 23. Ε
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1284710299313#c8132387026128627911'> September 17, 2010 at 10:58 AM

  Καραγκιόζηδες είναι οι εβραιόδουλοι, ερπετικοί και εμμετικοί πολιτικοί μας, που χάριν χρήματος και εξουσίας προδίδουν τηυν Ελλάδα μας.
  Αυτούς, τους γλοιώδεις και ανέραστους αντιπροσωπεύει ο καραγκιόζης. Γι'αυτό τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση, μαζί με τους Τούρκους.

  Ο καραγκιόζης δεν αντιπροσωπεύει κανέναν "΄Ελληνα".
  Εγώ γεννήθηκα και θα πεθάνω ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.
  Οχι σκυμμένος και καμπούρης, με κατεβασμένα τα παντελόνια και να ικετεύω " σφάξε με πασά μου ν'αγιάσω".
  Ετσι, σκυμμένοι θα γεννοκτονηθούν οι προδότες.

  Η Νέμεσις πλησιάζει ακάθεκτη και θα είναι αμείλικτη.

   

 24. ΕΑΜ Β΄ - ΥΔΡΟΧΟΟΣ
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1284738323010#c7785593752408760204'> September 17, 2010 at 6:45 PM

  #22

  Τότε μην αναλίσκεις τον πολύτιμο χρόνο σου σε ανούσια σχόλια...

   

 25. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1289427768661#c7688399432330530602'> November 11, 2010 at 12:22 AM

  Μεγάλη φαμελιά είχε ο Καραγκιόζης. Πήραν τον μπαμπά και άφησαν κάτι εκατομμύρια καραγκιόζικα σπερματοζωάρια να βρωμίζουν την Ελλάς.

   

 26. Anonymous
  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html?showComment=1290690225362#c332419382729494367'> November 25, 2010 at 3:03 PM

  Ο καραγκιοζης ειναι μια τραγικο κωμικη φιγουρα ακρος αριστοφανικη. Εαν δεν σας αρεσει ο καραγκιοζης τοτε δεν σας αρεσουν και τα χρονια σκλαβιας υπο της οθωμανικης αυτοκρατοριας. και οταν λεω δεν σας αρεσουν αναφερομαι στην ιστορια μας. Τι να σου αρεσει απο μια ιστορια υποδουλωσης σε ξενο κλοιο θα με ρωτουσατε? Να σας αρεσει το οτι αυτη τη στιγμη επαναλαμβανεται και ισως να επρεπε να ξαναγεννηθει ενας κωλοκοτρονης για να αποταξεται τον κλοιο γιατι οι καραγιοζηδες και οχι με την υπαρχουσα ενοια ζουν αναμεσα μας και ξεγελιουνται με δηθεν επαναστασεις στον καθημερινο αγωνα.

  Στην ιστορια ητε μας αρεσει ητε δεν μας αρεσει διδασκομαστε τα λαθη μας και μεσα στον μπερντε του καραγκιοζη ο μαυροματης Ελληνας ειναι αυτος που δεν υποτασεται και μεσα στην φτωχια του και την δυστηχια του καταφερνει να ειναι ενα πνευμα οξυμορο εναντια στον κατακτητη. Ενω ολοι οι λοιποι ηρωες του μπερντε εχουν το χαβα τους και καλως συμβαδισουν με τον καινουργιο αφεντη. Ο μαυροματης κυριε εχει ολες τις ευκαιριες να ζησει στην αυλη του πασα μα δεν το κανει. Ειναι μερος της ιστοριας σου εαν και εφοσον εισαι Ελληνας.

  Απο την οποια ιστορια δεν λειπουν οι Ρουφιανοι, οι αγνωμονες και οι ουτοπιστες.

  Ειναι ακρως απαραδεκτο να θεωρουμε ως ελληνες τον μαυροματι τουρκο οταν εξεφρασε τον πονο και την δσυτηχια τον προγονων μας και οταν εχει υπαρξει μια δαδα μεσα στο απολυτο σκοταδι.

  Εμπας περιπτωση εχω να δηλωσω οτι απο το 21 και μετα θελωντας να θεωρουμε τον ευατο μας ελευθερο εθελοτυφλουμε στον συχρονο δυναστη ο οποιος μας εδωσε οπλα και χρημα να ριξουμε την οθωμανικη αυτοκρατορια για λογαριασμο του χαριζοντας μας απλοχερα μια καινουργια σκλαβια.

  Και εγω νοιωθω ενας καινουργιος καραγκιοζης φτωχη, δυστηχησμενη και σκλαβωμενη με τον μπαρμπα γιωργη να εχει τον χαβα του και να μου ριχνει καρπαζιες και εσεις για μενα ( λυπαμε που το αναφερω ) εκφραζεται τον Χατζιαβατη οπου χαριζεται τα παντα στον πασα μονο και μονο γιατι δεν σας αρεσει η θεα μου και ψαχνεται για μεγαλες μορφες μεσα σε ενα τοπο απο σταχτες.

  φιλικα Γεωργια

   

ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Παρακαλούμε τους αναγνώστες που θέλουν να σχολιάσουν να μένουν ΕΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Τα σχόλια ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ θα ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Πριν σχολιάσετε, διαβάστε πρώτα αυτό: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Κορυφή σελίδας
Κορυφή σελίδας